Actuele puzzels 9: Aljechin Memorial

In deze rubriek proberen we u op een wat alternatieve manier kennis te laten nemen van een actueel toernooi of interessant evenement. We struinen het internet af op zoek naar mooie, bijzondere of leerzame zetten of concepten. Omdat we graag willen dat u de grijze cellen ook in conditie houdt, bieden we deze aan in de vorm van opgaven.

In het Russische Voronezh wordt momenteel het 19th Voronezh International Chess Festival gespeeld. Dit toernooi staat beter bekend als het Aljechin Memorial dat dit jaar van 10 t/m 21 juni wordt gehouden. Op de deelnemerslijst prijken vijf grootmeesters met een rating van boven de 2600. In de eerste ronde viel al meteen een daverende sensatie te noteren omdat de nummer één geplaatste speler, Ivan Bukavshin op geniale wijze van het bord werd gezet door de mij onbekende grootheid FM Semen Lomasov (2305).

Uit het tot dusver beschikbare partijmateriaal heb ik dit fragment gehaald. Tevens nog een tweede aardig moment uit een andere partij. U mag proberen de beide vragen te beantwoorden. Veel plezier ermee!

VRAAG 1)

Zwart heeft zojuist op wits 21ste zet Te1-e4 geantwoord met het volstrekt normale

21…Kh8

Daar blijken echter de nodige bezwaren aan het kleven. Ziet u op welke manier wit in het voordeel kwam? En als u nog dieper kijkt, kunt u dan misschien nog een ‘overval op klaarlichte dag’ ontdekken?

VRAAG 2)

De zwarte aanval is een beetje doodgebloed. Is de tijd rijp voor wit om nu aan de andere kant te gaan beginnen?

OPLOSSINGEN

VRAAG 1)

VRAAG 2)

Voor een overzicht van eerdere afleveringen van deze rubriek klikt u hier

(De foto is van de toernooisite)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Comments

  1. Avatar
    Aard juni 15, 2015

    Het is alweer 15 jaar geleden dat ik daar meedeed. En nog steeds is het de onvermoeibare Alexander Raetsky die het toernooi organiseert.

  2. Avatar
    Aard juni 15, 2015

    Hobbelige wegen, geen warm water na 22.00 uur. Maar wat een gastvrije ontvangst! Hoe zou het er nu zijn? Ik moest maar weer eens een keer mee gaan doen.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.