Waarom Magnus na de rustdag speelt zoals wij hem kennen

Waarom Magnus na de rustdag speelt zoals wij hem kennen

Veel woorden zijn al vuil gemaakt aan de eerste ronde van het Norway Chess toernooi. Magnus speelde in zijn gebruikelijke stijl: een redelijk gelijke opening waarna het iets fijner speelt voor wit. Een prima middenspel waarin hij een positioneel voordeeltje bouwde en daarna werd Veselin Topalov in het eindspel vakkundig murw gespeeld.

Maar toen gebeurde het ongelofelijke: Magnus zijn vlag viel! Hij dacht dat hij nog tijd zou krijgen omdat bij het meest gebruikelijke speeltempo de spelers er vijftien minuten bij krijgen op zet 60. In Stavanger speelden ze alleen dit jaar met een nieuw tempo. Geen tijd erbij dus en een nul in gewonnen stelling voor de oppermachtige wereldkampioen.

Als Magnus hier 61.Lc4+ had gespeeld, zou hij de koning het hele bord over jagen met als gevolg dat hij de dame op f2 wint.

Na deze dramatische eerste ronde mocht Magnus met zwart aantreden tegen Fabiano Caruana. Fabiano is één van de weinigen die bewezen heeft dat de Berlijnse muur niet onbreekbaar is. Caruana bleek weer eens uitstekend voorbereid en zette Carlsen vanuit de opening stevig onder druk. Dat leidde na een foutje van Carlsen tot dit eindspel:

Wit staat uitstekend. De extra pion van zwart op de damevleugel is niet mobiel terwijl de witte meerderheid op de koningsvleugel op allerlei manieren een vrijpion kan creëren. Daarnaast heeft zwart ook nog eens twee geïsoleerde pionnen op de koningsvleugel en kan het witte paard naar allerlei prachtige velden springen.

Ook de wereldkampioen was niet tegen dit alles opgewassen en hij verloor dit eindspel met zwart dan ook vrij kansloos. Misschien verwonderlijk omdat het Carlsen is, maar ook hij kan een stelling als deze niet redden tegen de absolute wereldtop.

De derde partij vind ik eigenlijk de meest verbazende. Niet omdat Magnus een briljante combinatie miste, maar meer omdat hij deze nodig had!

In deze stelling kan wit winnen met het briljante 38.Lf7+!! Kxf7 39.De4. Daarna kan zwart niet voorkomen dat hij of het paard op f4 verliest of mat loopt door Df5+ en Pg5+. Niet het eerste waar je naar kijkt vlak voor de tijdcontrole!

Dat Carlsen dit mist kan hem natuurlijk vergeven worden. Zorgwekkender vond ik het feit dat hij een geweldige stelling eerder zo uit de hand had laten lopen. Zoals Anish, die natuurlijk blij was zijn +1 score tegen de wereldkampioen te behouden dit prachtig verwoordde: “If he can’t beat me from this position, I’ll never lose to him.”

Dan de partij tegen Vishy Anand. Dit was in mijn ogen de Carlsen zoals we hem kennen. Maar waarom verloor hij dan van Anand?

Na een rommelige Spaanse Breyer is deze stelling op het bord gekomen. Carlsen met zwart aan zet. Hij kan natuurlijk iets als 25…exf4 26. Dxf4 Df6 27. De3 Pe5 spelen. Dan is er een boeiende stelling verschenen met wederzijdse kansen. Dat is echter niks voor Magnus. Hij heeft 0.5 uit 3 en wil toch het toernooi nog winnen. Hij zal vandaag dus van Vishy moeten winnen.

Na even nadenken besluit hij Anand te provoceren. Hij weet ook wel dat wit een gevaarlijke aanval heeft maar het zou niet de eerste keer zijn dat hij Anand laat aanvallen en in de counter toeslaat! Misschien dat hij ook nog even afdwaalde naar de 9e matchpartij in Chennai, de nimzo waarin hij uiteindelijk met zijn b-pion doorliep en een dame haalde.

Met die vrolijke gedachte in zijn hoofd en vol zelfvertrouwen speelt hij 25…a5!? 26.Tf1 f6?! (het uitroepteken staat voornamelijk voor de moed, de zet zelf zou waarschijnlijk ook prima alleen een vraagteken kunnen krijgen.) Anand speelt 27.f5 Pd3 28.Lxd3 cxd3 29.Dd1! switcht zijn toren van a2 en f2 en gaat met fantastisch spel dwars door Carlsens stelling heen. Magnus is kansloos. Gegokt en verloren.

Misschien denken sommigen van jullie nu aan de bekende trainers dooddoener: “Als je een slechte score hebt moet je consolideren. Een halfje pakken. Geen risico’s nemen.” Maar zelf zou ik liever jeugdspelers aanmoedigen om dit advies van (goed bedoelende) trainers voortaan af te wijzen met: “Magnus doet het ook, dus ik speel mooi op de winst!” Het is natuurlijk niet voor niks dat Magnus vaak in de eerste ronden van het toernooi een partij verliest en toch nog het toernooi wint.

Magnus staat nu dus op een beschamende 0.5 uit 4. Hij zal dit keer het toernooi dus ook niet meer winnen. Toch denk ik dat dat niet het hele verhaal vertelt. Hij heeft natuurlijk qua spel eigenlijk 1.5 uit 4 en daarnaast is het niet de eerste keer dat hij de gok neemt tegen Anand. Ik denk dat de vormcrisis dus niet zo erg is als deze lijkt. De keuze om in de titel niet het woord ‘weer’ te gebruiken is dus ook een bewuste. Ik verwacht zeker nog enkele puntjes. Als ik een voorspelling mag doen: 2 overwinningen (tegen Hammer en natuurlijk vaste klant Nakamura) en 3 halfjes. En dan het volgende toernooi ‘gewoon’ weer winnen!

1 Comment

  1. Avatar
    Dimitri juni 22, 2015

    Goed artikelen, het scorebord vertelt inderdaad niet alles. Het zou me trouwens niet verbazen als hij nog een plusscore haalt!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.