Meer dan 160 spelers van start in 13e Nova-toernooi

Het Nova College Schaaktoernooi telt dit jaar een aantal zeer talentvolle deelnemers die jonger zijn dan het Haarlemse schaakweekeinde zelf. Op vrijdagavond trapte Henk Roosink namens het Nova College de eerste ronde van de dertiende editie af door de hoop uit te spreken dat dit sterk bezette weekendtoernooi het nog lang vol zal houden.

Er bestaat grote behoefte aan het spelen van zes partijen in nog geen 48 uur tegen een keur aan (groot)meesters: meer dan 160 schakers bevolken de speelzaal. Onder hen ook de allerjongste schaaktalenten. In de A-groep met 65 deelnemers speelt een aantal twaalfjarigen zoals Derk Kouwenhoven uit Vijfhuizen. Uit Groningen komt de twaalfjarige Jonas Hilwerda die een beloften-status geniet bij de KNSB. Hij wil zo graag schaken dat hij daar ook honderden kilometer voor reist. Binnenkort neemt hij deel aan een jeugd-EK. Met zijn uit Denemarken afkomstige vader verblijft Jonas dit weekeinde in een gehuurd appartement in het centrum van Haarlem.

Jonas heeft een KNSB-rating van 1896 en kwam in de eerste rond uit tegen Bas Haver uit Velserbroek. Jonas kreeg met wit een variant van het Russisch voor zijn kiezen waarin hij vrij vroeg een zwakke zet afleverde, zo waren Bas en Jonas het na afloop eens. Hij speelde zijn loper terug naar d3 in de veronderstelling dat hij zwart dwong zijn paard op c3 te slaan (zie diagram.) ,,Toen Bas daarna Pc5 speelde, wist ik dat het fout was.” Lees verder…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.