Ronde 2: Dare to dream

Opvallend: GM Zhaoqin Peng draagt vandaag tijdens haar partijen een T-shirt met daarop de tekst: Dare to dream, durf te dromen. Haar eerste tegenstander op zaterdag is HWP’er Max Merbis. Die houdt zijn droom om te winnen lang in stand, maar Peng peuterde rustig aan zijn stelling en stunten tegen de grootmeester deed hij niet.

Mocht GM David Klein een droom hebben gehad, dan was er bij hem gaande de partij tegen Hebert Perez Garcia meer sprake van een nachtmerrie. ‘Totaal verloren’ stond hij op het vierde bord na 37 zetten tegen de Spanjaard met een rating van 2163.

De schaakcomputer gaf aan dat Klein in ruim een punt achter staat. Maar Perez ging door zijn vlag. Met een glimlach van ongeloof verliet Klein de toernooizaal: hij was uit een nare droom ontsnapt. ,,Geluk heb je ook nodig”, was zijn droge commentaar.

De zaterdag op het Nova College Schaaktoernooi staat in het teken van het loodzware programma van drie partijen achtereen. Hoe overleeft een schaker de koninginnenrit van het weekeind? De geleerden zijn het erover eens dat verlies in de eerste van de drie partijen niet bevorderend is voor de rest van de dag.

De zaterdag begon met een bye voor iets meer dan twintig van de 162 deelnemers. Het opnemen van een bye is een veelgebruikte werkwijze om de druk van de ketel te halen. Vooral voor zaterdagavond zijn er tientallen byes aangevraagd. Lees verder…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.