Fietsen en schaken in de Domstad

 

Aanstaande zaterdag is het zover. Le Grand Départ van de Tour de France in Utrecht. Voor de zesde keer komt een van de meest prestigieuze sportevenementen ter wereld naar Nederland. Eindelijk komt de droom uit van NOS-radioverslaggever Jeroen Wielaert en zijn vriend Jan Fokkens . In Café Vooghel, zoals het café in de Burgemeester Reigerstraat toen heette, begon de idee van een Tourstart in Utrecht en de oprichting van de Stichting Tour sous le Dom daarna. Slechts twee bierviltjes waren hiervoor nodig. Maar na het ‘beschilderen‘ van die viltjes heeft het nog ruim twaalf jaar geduurd.

Er worden vaker ideeën geboren bij een biertje of bij het beschrijven van een viltje. Zo vertelde acteur Mark van Eeuwen onlangs in een tv-programma dat hij in Hollywood kennismaakte met filmproducent Michael Simpson. Onder het genot van een Heineken-biertje vertelde Mark over de ontvoering van Freddy Heineken. Simpson kende het verhaal niet maar was meteen geïnteresseerd. Hij werd later voorgesteld aan Peter R. de Vries, die een bestseller schreef over de ontvoering van Heineken. Nu draait Kidnapping Freddy Heineken in de bioscopen met Anthony Hopkins, die Freddy Heineken speelt, in de hoofdrol. Mark van Eeuwen heeft als enige Nederlander een rol in deze film.

Het wordt nu voor de zesde keer dat de Grand Départ in Nederland is. De eerste keer was 61 jaar geleden in Amsterdam. Vijf jaar geleden was Rotterdam het middelpunt van de belangstelling bij de start van de Tour op de Erasmusbrug onder toeziend oog van burgemeester Aboutaleb en minister- president Balkenende. Ook dit jaar doet de Tourkaravaan Rotterdam aan. Een pikant detail is nog dat Utrecht ook in de race was voor 2010. Burgemeester Annie Brouwer had alles goed voor elkaar. Maar Rotterdam, onder aanvoering van oud-burgemeester van Utrecht Ivo Opstelten, ging er toen met de Grand Départ van door.

 

Burgemeester Ahmed Aboutaleb, Christian Prudhomme en Jan Peter Balkenende knipten, geflankeerd door Teun van Vliet, het lint door op de Erasmusbrug. Een kleine miljoen bezoekers maakten de Grand Départ tot een geweldig feest. Bron:site Gemeente Rotterdam.

Aan aandacht in de media niet te klagen. Bij de boekwinkels liggen bijna 70 nieuwe boektitels over wielrennen en de Tour. Naast de dagbladen besteden ook veel magazines aandacht aan Utrecht en aan de komst van de Tour. Alles kleurt geel.

Utrecht beleeft mooie tijden en kan zich goed positioneren als fietsstad. Beelden gaan de hele wereld over en dat is goed voor de promotie van Utrecht en van ons land. Maar dat niet alleen.

 

De tweede etappe van Utrecht naar Neeltje Jans (Zeeland) via o.m. de schaaksteden Gouda, Rotterdam en Spijkenisse.

Komt Tata Steel Chess naar Utrecht in 2016?

Net als bij de Tour wil Utrecht in de voetsporen treden van Amsterdam en Rotterdam en heeft zich kandidaat gesteld als satellietstad voor het komende Tata Steel Chess Tournament. Of de wethouder Sport van Utrecht, Paulus Jansen, in Wijk aan Zee ook een bierviltje heeft gebruikt aan de bar in de Morriaan of een servetje tijdens het diner van de (oud-)parlementariërs na afloop van hun toernooi is (nog) niet bekend.

Jansen wil niet alleen het fietsen op de kaart zetten in Utrecht, maar ook het schaken. Zelf vindt hij schaken een mooie denksport en doet jaarlijks mee met het (oud-)parlementariërstoernooi in Wijk aan Zee. Hij is zelfs in 2013 een keer kampioen geweest! Voordat hij wethouder werd in Utrecht was hij voor de SP lid van de Tweede Kamer en deed (en doet) uit dien hoofde mee in Wijk aan Zee.

Ook deed hij mee aan schaakwedstrijden tussen Het Binnenhof en Defensie en aan de simultaans die traditioneel na afloop van het Tata Steel Chess Tournament in Den Haag worden gehouden. Sommigen noemen dit het parlementair aanhangsel van het Tata Steel Chess Tournament. Op de CV van Jansen voor de Tweede kamer prijkten schaken en badminton als zijn hobby.

Tweede Kamerleden van de SP volgden Jansen op de voet tijdens zijn schaakavonturen en berichtten hierover op hun blogs. Andere bekende oud-parlementariërs die jaarlijks meedoen in Wijk aan Zee zijn onder meer Jan Nagel, Sytze Faber, Dik Dolman, Bas de Gaay Fortman, Eddy Schuyer, Gerrit Valk en Eric Smaling. Speciale vermelding verdient nog de nu 104-jarige Johan Van Hulst. Gezien zijn hoge leeftijd doet hij niet meer mee aan het toernooi. Maar hij komt wel naar de slotavond om de genodigden en de grootmeesters toe te spreken. Onlangs verscheen er een biografie onder de titel Johan W. van Hulst pedagoog, politicus, verzetsman. Een hoofdstuk over schaken ontbreekt niet en is geschreven door de 72-jarige Jan Nagel.

 

Anish Giri (16 jaar) neemt in 2011 de Johan van Hulst Prijs in ontvangst, foto: Fred Lucas

Verwacht wordt dat na het Tourfestijn partijen de onderhandelingen kunnen afronden en er bekend gemaakt kan worden dat op donderdag 21 of woensdag 27 januari 2016 Tata Steel Chess naar Utrecht komt. Met belangstelling wachten we af welke de andere buitenlocatie wordt.

Vooruitlopend op de definitieve beslissing heeft wethouder Jansen onlangs in de hal van het Stadskantoor een fraai ingelegd schaakbord ten doop gehouden en heeft er als eerste twee wedstrijden op gespeeld, tegen de 10 jarige Kelvin Kanne en tegen schaakauteur Paul van Diermen. Bijzonder is dat burgers die tegen wethouder Jansen willen spelen in het Stadskantoor zich kunnen aanmelden. Iedere dag kunnen burgers ook tegen elkaar schaken tijdens de openingstijden!

Wethouder Jansen wacht in het Stadskantoor op zijn uitdagers

Utrecht is een prima keuze voor het Tata SteeL Chess Tournament. Zowel de stad als de provincie zijn schaakminded. Spannend wordt nog welke 14 grootmeesters naar Utrecht komen. Dit jaar is de Grand Chess Tour gestart waaraan negen van de tien wereldtoppers meedoen. Deze toppers hebben onlangs in Stavanger (Noorwegen) gespeeld en gaan in september naar Saint Louis (Amerika) en medio december naar London. Laten we hopen dat Magnus Carlsen zijn titel komt verdedigen en dat er naast Anish Giri nog veel wereldtoppers naar Wijk aan Zee en Utrecht willen komen.

De Rotterdammers hadden vorig jaar, direct na de bekendmaking als satellietstad, een speciale website gelanceerd met veel nieuws, artikelen, foto’s en video’s. Misschien een idee voor de Utrechters om dit ook te gaan doen na de bekendmaking. Het zal de aandacht voor het schaken in de regio van de Stichts Gooise Schaakbond en ver daarbuiten bevorderen. Zeker als er ook in de aanloop naar het evenement veel side-events worden georganiseerd. In combinatie met het forum Utrechtschaak en samenwerking met landelijke schaaksites kan ruim aandacht worden besteed aan dit bijzonder mooie schaakfestijn in Utrecht en in Wijk aan Zee.

Alles over de komst van Tata Steel Chess naar Rotterdam in 2015, de ontmoeting met de grootmeesters, de side-events en nog veel meer. Kijk op de website.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.