Vaste plek veteraan bij Tata Steel Chess Tournament

In samenwerking met de ACP, de spelersvakbond voor professionele schakers, heeft het Tata Steel Chess Tournament besloten om in de Tata Steel Challengers een plek te reserveren voor een veteranenspeler (45+) tijdens de edities van 2016 en 2017. Voor de 78e editie van het Tata Steel Chess Tournament gaat deze plek naar de Rus Alexey Dreev (46), die het toernooi in Wijk aan Zee in 1995 wist te winnen. Het Tata Steel Chess Tournament 2016 vindt plaats in Wijk aan Zee van 15 tot en met 31 januari 2016.

Opnieuw ’wild cards’

Met deze stap wordt de vorig jaar gestarte samenwerking met de ACP verder uitgebreid. Net als in de editie van 2015 wordt in 2016 voor de Tata Steel Masters de speler uitgenodigd die op 1 december 2015 het hoogst genoteerd is van de ACP Tour (van de spelers die op 1 januari 2015 een rating van 2750 of lager hadden). Tijdens het Tata Steel Chess Tournament 2015 was dat de Pool Radoslaw Wojtaszek. Hij speelde sterk, verraste door wereldkampioen Magnus Carlsen én de nummer twee, Fabiano Caruana, te verslaan en eindigde als 9e (van de 14 spelers). Voor de Tata Steel Challengers is voor volgend jaar wederom een plek gereserveerd voor de nummer één van de ACP-vrouwentour op 1 december 2015. In 2015 ging deze plek naar Valentina Gunina (Rusland), die eveneens als 9e eindigde.

Wojtaszek tegen Carlsen tijdens Tata 2015

“Het heeft me aangenaam verrast dat met name Wojtaszek de afgelopen editie van het Tata Steel Chess Tournament zo sterk heeft gespeeld”, aldus toernooidirecteur Jeroen van den Berg. “Een speler als hij krijgt niet zo vaak de kans om zich in een toptoernooi te bewijzen. Ik denk dat het toekennen van een plek aan een veteranenspeler bij de Tata Steel Challengers eveneens een verrassend element in ons toernooi kan brengen.”

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.