Voorbeschouwing NK vrouwen

Het NK Dames heeft de afgelopen vier jaar steeds een andere winnaar gehad. In 2011 won Zhaoqin Peng haar twaalfde titel op rij (en haar dertiende totaal), in 2012 won Tea Lanchava, in 2013 Lisa Schut en vorig jaar werd Anne Haast Nederlands kampioen. Lisa Schut ontbreekt helaas, de andere vier chessqueens doen wel mee, aangevuld met twee subtoppers en twee jonge talenten.

Drie spelers zijn op papier (en ik denk ook in de praktijk) duidelijk favoriet: Zhaoqin Peng (2374), Anne Haast (2371) en Bianca de Jong-Muhren (2329). Peng zint het niet dat ze al drie jaar droog staat qua kampioenschappen en is gebrand om dit jaar haar veertiende titel te pakken. Haast heeft getoond dat ze een waardige kampioen is: ze is dit seizoen 75 ratingpunten gestegen en won in Wijk aan Zee met zwart van Timman. De Jong-Muhren won ook veel ratingpunten dit seizoen, al verloor ze er afgelopen maand ook aardig wat. Maar ik heb vernomen dat ze samen met haar man (IM Jan-Willem de Jong) veel tijd in de voorbereiding heeft gestoken, ze wil natuurlijk niet de enige chessqueen zonder titel blijven.

Normaal gesproken gaat het tussen deze drie spelers en zullen de andere spelers voor incidentele verrassingen zorgen. Tea Lanchava (2261) heeft sinds ze fulltime werkt niet zo veel tijd meer om te schaken en na haar kampioenschap is haar rating bijna honderd punten gezakt. Iozefina Paulet (2197) en Lisa Hortensius (2170) zullen boven zichzelf uit moeten stijgen om een kans te maken op de titel. Rosa Ratsma (2088) en vooral Anna-Maja Kazarian (2120) zijn talentvol genoeg om de hoop te hebben om ooit Nederlands kampioen te worden, dit jaar mag dat nog niet van ze verwacht worden. Maar wie weet wat voor verrassende uitslagen er zullen vallen, het viltje van een schaakstuk is rond!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.