Persbericht NK Schaken

Zaterdag gaat in The Manor Hotel aan de Linnaeusstraat in Amsterdam het NK Schaken en het NK Schaken voor Vrouwen 2015 van start. Tijdens het NK moet de grote favoriet en huidige nummer 6 van de wereld Anish Giri het opnemen tegen de overige Nederlandse toppers waarbij Loek van Wely, Sergei Tiviakov en Erwin l’Ami op papier de belangrijkste outsiders zijn. Bij de vrouwen zijn Zhaoqin Peng, titelverdedigster Anne Haast en Bianca de Jong-Muhren de grootste kanshebbers op de titel.

De organisatie is blij dat Giri na een jaar van afwezigheid weer meedoet aan de nationale titelstrijd. "Zonder hem is de Nederlandse titel een stuk minder waard", stelt toernooidirecteur Paul Rump. Maar ook enkele van de andere deelnemers verwelkomen de Rijswijkse grootmeester met open armen. "Giri is natuurlijk de grote favoriet", zegt Van Wely. "Maar hem hier verslaan in een toernooi met 7 ronden is niet onmogelijk. En dan zou een kampioenschap natuurlijk ineens wel veel meer waarde hebben."

Robin van Kampen en Benjamin Bok zijn van de jongste lichting Nederlandse toppers. Maar waar Van Kampen binnenkort gaat studeren en de laatste maanden bijna niet actief was, heeft Bok met de Nederlandse titel Internetschaak en met winst in het kwalificatie-toernooi voor het NK in mei duidelijk laten zien dat hij in vorm is.

Sipke Ernst lijkt ook klaar voor het NK. De nummer drie van vorig jaar toonde onlangs tijdens een open toernooi in Tsjechiƫ grote vorm. Roeland Pruijssers die zich als hoogste Nederlander tijdens het Open NK voor de titelstrijd plaatste, heeft in het verleden bewezen voor iedereen gevaarlijk te zijn ondanks zijn lagere klassering op de wereldranglijst dan die van de andere deelnemers.

Aan het NK Schaken voor Vrouwen doen op Lisa Schut na alle beoogde leden van het Nederlands damesteam mee. Peng, Haast, Muhren-De Jong en Tea Lanchava waren de afgelopen maanden actiever dan in andere jaren en dat zal het niveau van het kampioenschap waarschijnlijk ten goede komen.

Jeugdtalent Anna-Maja Kazarian komt na haar goede debuut tijdens het NK van 2014 opnieuw naar The Manor: zij versloeg Maaike Keetman in de kwalificatiematch voor het NK. Iozefina Paulet, Lisa Hortensius en Rosa Ratsma completeren het veld.

Noot Redactie Schaaksite: De foto van Giri is genomen door Fabian. Zie hier…

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoƶrdinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.