Voorbeschouwing NK algemeen 2015

Van 5 t/m 12 juli wordt het NK Schaken gehouden in het Manorhotel in Amsterdam. Wie zijn de favorieten, wie de outsiders? De Nederlands kampioen van 2013 beschouwt voor.

Het moet raar lopen wil Anish Giri (2791) dit jaar niet zijn vierde Nederlandse titel in de wacht slepen. Het verschil tussen hem en de nummer twee op rating is maar liefst 144 punten. Verder presteerde hij zijn laatste twee toernooien goed, in Noorwegen eindigde hij zelfs twee punten voor wereldkampioen Carlsen. Bovendien geldt Giri als een specialist in het verslaan van 2600-spelers. Er wordt wel eens gezegd dat relatief zwak bezette toernooien riskant zijn voor de ratings van wereldtoppers, maar er is een goede kans dat onze wereldtopper op het NK nog wat ratingpunten wint!

Toch zijn er scenario’s mogelijk waarin Giri niet wint. Wellicht zit hij al met zijn hoofd bij zijn aanstaande bruiloft: 18 juli gaat hij in Tbilisi trouwen met IM Sopiko Guramishvili. Maar zoals gezegd, in zijn laatste twee toernooien bleek daar niets van. Een ander scenario: hij verliest van Loek van Wely (2647) en weet de achterstand niet meer goed te maken. Dit is vast het scenario waar de titelverdediger op hoopt. Begin deze eeuw was Van Wely dominant op het NK met maar liefst zes achtereenvolgende titels van 2000 t/m 2005. Daarna ontbrak hij vaak op het NK en pas vorig jaar pakte hij zijn zevende titel (al was daar een barrage tegen Tiviakov voor nodig). Titelprolongatie zal lastig worden, maar in de onderlinge tegen Giri staat het 4-4 (+2 -2 =4) en dat zal de titelverdediger hoop geven!

Tweevoudig kampioen Sergey Tiviakov (2639) was vorig jaar dicht bij de titel, maar bleek in de snelschaakbarrage de mindere van Van Wely. Sindsdien heeft hij weer overal in de wereld gespeeld, vaak in toernooien die geen aandacht van de Nederlandse schaakpers krijgen. Zo speelde hij dit jaar toernooien in Algerije, Azerbeidzjan en Indonesië, met wisselend succes. Tegen Giri staat hij -1 (met zes remises), tegen Van Wely deze eeuw -2 (+2 -4 =9) en van de (oud-)kampioenen geef ik Tiviakov de minste kansen op winst, maar met vorm en geluk kan het wel.

Over vorm en geluk gesproken, Erwin l’Ami (2628) weet sinds dit jaar hoe het is om boven zichzelf uit te stijgen: in maart won hij met overmacht het zeer sterk bezette open toernooi van Reykjavik en versloeg daar o.a. wereldtopper Mamedyarov in 21 zetten. "Zo’n toernooi winnen gebeurt je maar één keer in je leven", dacht de Woerdenaar, om vervolgens twee maanden later in Rabat een sterk bezet snelschaaktoernooi te winnen voor o.a. Shirov, Van Wely en dezelfde Mamedyarov! Kan hij nog een derde keer een stunt uithalen?

Robin van Kampen (2609) zal (voorlopig) een van zijn laatste toernooien als full-time schaker spelen, komend seizoen gaat hij studeren. Dit jaar heeft hij voor zijn doen niet zo veel gespeeld: Wijk aan Zee B (ging goed), het EK (ging niet zo goed) en nog wat competitiepartijen. Vorig jaar eindigde hij op 50%, dat zou dit jaar ook een normale score zijn, maar hij zal op meer hopen.

Benjamin Bok (2562) is de jongste speler van het toernooi (nomen est omen). Desondanks is hij behoorlijk gezakt met zijn rating, die ruim een jaar geleden nog boven de 2600 was. Dat kwam vooral door een faliekant mislukt Europees Kampioenschap in februari van dit jaar, waar hij 27 punten verloor. In mei ging het beter: door een vierkamp met Spoelman, Nijboer en Reinderman (na barrage) te winnen wist de Brabander zich alsnog te plaatsen voor het NK. Vorig jaar speelde hij een belangrijke rol in het NK: hij versloeg de latere kampioen Van Wely en won van Spoelman in de laatste ronde, die daardoor vierde werd op een half punt van Van Wely. Bok kan dus van iedereen winnen en zal dat dit jaar vast ook willen laten zien.

Sipke Ernst (2545) presteert op het NK of erg goed of erg slecht. In 2011 gedeeld derde, in 2012 gedeeld laatste, in 2013 ongedeeld laatste en vorig jaar derde nadat hij twee ronden voor het einde nog een punt voorstond op zowel Van Wely als Tiviakov… Na nog een paar matige toernooien zakte zijn rating tot in mei tot het laagste punt van dit decennium, maar het herstel is ingezet, het open toernooi in Teplice vorige maand leverde een gedeeld derde plek en 18 ratingpunten op. Wat het NK voor hem gaat worden? Vast geen 50%!

Roeland Pruijssers (2507) heeft zich via het ONK in Dieren geplaatst en doet voor de tweede keer mee aan het NK. Op papier is hij de kop van jut, maar dat was hij twee jaar geleden ook, en toen begon hij met overwinningen op Smeets en Sokolov! Toen zat hij echter in een goede periode (en had ik zelf ook verwacht dat hij het goed zou doen), dit jaar heeft hij één (weekend)toernooi gespeeld dat niet bepaald goed verliep, en ik schat zijn kansen op het NK dit keer niet hoog in. Maar je weet het nooit.

1 Comment

  1. Avatar
    Lucas juli 03, 2015

    Eigenlijk begint het NK niet a.s. zondag, maar een dag eerder. Een belangrijke wedstrijd in zo’n kort toernooi is namelijk de loting en die vindt zaterdag plaats.

    Speel je vier keer met wit en drie keer met zwart – of andersom? Het maakt een groot verschil. Ik hoop dat Van Wely wit loot tegen Giri, dat geeft de meeste spanning.

    Verder hoop ik natuurlijk dat de beste wint. Waarschijnlijk Giri.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.