Aardige momentjes in het NK (3)

Het NK-schaken is volop aan de gang. Behalve het voortreffelijke aanbod op de toernooisite, heeft u ongetwijfeld het speciale liveblog gezien dat namens Schaaksite wordt bijgehouden. Inmiddels heeft u ook in de gaten dat er dagelijks ´De partij van de dag´ wordt gepresenteerd. Hierbij doe ik ook een duit in het zakje. Als de gelegenheid zich voordoet, wil ik u graag een paar aardige momentjes voorleggen. Vandaag waren die er weer.

Terwijl collega Dimitri Reinderman de partij tussen onze twee belangrijkste topspelers heeft besproken, kunnen we er niet onderuit dat er aan een belendend bord ook een fascinerend gevecht plaatsvond. Want de man die nog met nul punten onderaan stond, Roeland Pruijssers, beet flink van zich af. Hij haalde niemand minder dan Sergey Tiviakov onderuit die zich met zwart verplicht voelde om op winst te spelen. Waar hij anders zo solide is, gooide de Groningse grootmeester de knuppel in het hoenderhok door met … f6 en even later … e5 het centrum te openen. Dat kwam hem duur te staan omdat Pruijssers zeer adequaat reageerde op deze actie door (tijdelijk) een kwaliteit in de aanbieding te doen. In de daaropvolgende verwikkelingen liet de Utrechtenaar zich ook van zijn beste kant zien door – wellicht op een enkel momentje na – vrijwel steeds de optimale zet te produceren. Een knappe overwinning, waardoor het hele veld in elkaar schuift.

Bij de dames was er ook een sensatie omdat de soeverein spelende koploper, Zhaoqin Peng, vandaag werd opgebracht door een uitstekend spelende Bianca de Jong-Muhren. Die kwam al prettig te staan in een versnelde Draak die Peng op het bord had gebracht en toen de problemen zich opstapelden bij zwart, kon de veelvoudig kampioene die niet meer het hoofd bieden. Met een elegante doorbraak door het centrum, waarin de Jong-Muhren haar witveldige loper activeerde, dwong zij min of meer de beslissing af. Hoewel er nog heel wat zetten nodig waren om de vis op het droge te brengen, liet zij niet meer los. Omdat Anne Haast en Tea Lanchava (de laatste met veel duw- en trekwerk) wonnen, zijn er nu vier lijstaanvoeders. Ook hier is alles nog open!

Pruijssers, Roeland – Tiviakov, Sergey

In deze chaotische stelling heeft Pruijssers de wind in de zeilen. Met zijn volgende zet slaat hij de fundamenten onder het zwarte bolwerk uit.

23. Pb4!

Een mooie tussenzet om de verdediger van Le5 af te leiden.

23…Pxb4

Gedwongen, maar dan gaat Le5 van het bord en verkrijgt wit een machtig loperpaar.

24. Lxe5 Pc6

Noodzakelijk om in elk geval Le5 aan de tand te voelen. Het nemen van Ta1 zal zwart niet goed bekomen na 24…Pxa1 (zie analysediagram)

25. cxb4! Pb3 26. Pxb7+ Kc8 27. Pd6+ Kb8 28. Pf5+ Kc8 29. Pe7#

25. Lf4 Ka8

De koning kon niet langer in het aftrekschaak blijven staan. 25…Pxa1 26. Pb5+ Kc8 27. Dxa1 zou wit ook fantastische compensatie hebben gegeven voor de kwaliteit.

26. Ta3

Wit heeft zijn belangrijkste aanvalsstukken behouden en kan zich nu opmaken voor een nieuwe aanvalsgolf.

26…Pca5 Een logische zet lijkt 26…d3 maar dan antwoordt wit met 27. Pb5 Tc8 28. Txb3! cxb3 29. Dxd3 en de problemen stapelen zich opnieuw op voor zwart.

27. cxd4 Le8 Op 27…Thf8 met de dreiging … Txf4 antwoordt wit eenvoudig met 28. Le5

28. Dg4!

Pruijssers blijft het ijzersterk spelen.

28…Pxd4

Hij pareert de opzichte dreiging 28…Txd6?? met het banale 29. Dc8#

29. Te3!

Weer uitstekend. Hij activeert de toren, en dekt ondertussen veld e2 extra. Het is een beetje zonde om je meest actieve stukken in te leveren om materiaal te veroveren met 29. Dxg7?! Pe2+ 30. Kh2 Pxf4

29…Lxa4 30. Dxg7

Pruijssers had wat weinig tijd en begint nu pionnen te grabbelen. Er was ook weinig in te brengen tegen het direct beslissende 30. Pf7

30…Lc6

Maar ook Tiviakov had ruzie met de klok en levert nu zomaar een vol stuk in.

31. Dxd4 Lxg2 32. Kxg2 Thf8 33. Dc5

En hier werd opgegeven.

1-0

Ernst, Sipke – L’Ami, Erwin

Beide spelers hebben zitten pressen, maar in het verre dubbelpaardeindspel staan de witte paarden toch heel wat effectiever opgesteld dan de zwarte. Ernst baant zich met de volgende fraaie zet een weg door de zwarte koningsvleugel.

60. f6! gxf6 Niet slaan op f6 is ook geen optie vanwege 60…Pc7 61. fxg7 Kxg7 62. Pf5+ Kf8 63. Pgxh6 en de witte h-pion beslist de strijd.

61. Pxh6+ Kg7 62. P4f5+

En de rest liet L’Ami zich niet bewijzen. Een mogelijk vervolg zou kunnen zijn: 62. P4f5+ Kf8 63. Pg4 Kf7 64. h6 Kg6 (zie analysediagram)

65. Pxf6! Het is grappig dat wit opnieuw een offertje brengt – ditmaal zelfs een paard – op veld f6. 65…Kxf6 66. h7 En de koning kan promotie niet verhinderen. 66…Kxf5 67. h8=D Twee paarden kunnen nog wel eens goed zijn voor een vesting, maar daar is hier geen sprake van. Ik geef een willekeurige variant om aan te tonen hoe wit dit wint. 67…Pab4 68. Kh4 Pb2 69. De5+ Kg6 70. De6+ Kg7 71. Kg5 en omdat de paarden niet kunnen helpen wordt de koning in een paar zetten mat gezet.

1-0

De Jong-Muhren, Bianca – Peng, Zhaoqin

Wit staat er al goed voor, vooral omdat de zwarte koningsstelling onder vuur wordt genomen. Vandaar dat zwart in het centrum iets terug wil doen, maar dat pakt ook verkeerd uit.

30…e5

Dit vindt de loper op g7 niet leuk… Ze wil natuurlijk het paard van b3 op d4 posteren maar daar komt na wits sterke antwoord niet van.

31. hxg6 hxg6

32. c5!

Uitstekend gespeeld. Het zwarte centrum wordt uit elkaar gespeeld en vooral de witte velden worden geopend. Le2 staat te popelen van ongeduld om aan de strijd deel te nemen.

32…dxc5 33. Lc4 e6

De enige manier om niet mat gezet te worden, maar nu komt wit simpel een pion voor.

34. Lxb3 axb3 35. Txc5 De8 36. Txc8 Dxc8 37. Dxb3+-

Deze stelling is gewonnen en hoewel zwart nog lang weerstand bleef bieden, kwam de winst niet meer in gevaar.

1-0

Kazarian, Anna-Maja – Ratsma, Rosa

Zwart staat duidelijk minder, maar ze kon nog vechten.

27…Dxc6?

Dameruil levert een troosteloos eindspel op dat opmerkelijk snel door Kazarian gewonnen wordt. Alleen met 27…Da7 kon ze de strijd voortzetten, hoewel dat ook bepaald geen sinecure was. 28. De8+ Lf8 29. De6+ Kh8 30. b3 en wit heeft nog altijd uitstekende winstkansen.

28. dxc6 Ld8 29. Pc4 Objectief gezien is 29. b4 nog sterker, maar het concept van de witspeelster is erg aardig.

29…d5

Zwart gaf zich gewonnen.

30. a5!

Het paard hoefde niet weg. Inderdaad loopt er een pion naar dame na 30. a5! dxc4 31. a6 Lb6 32. a7 Lxa7 33. c7

1-0

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Comments

  1. Avatar
    HermanGrooten juli 07, 2015

    Dat wist ik niet, maar hij is oorspronkelijk natuurlijk wel afkomstig uit Apeldoorn. Het is aangepast.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.