Negen grootmeesters, dertien nationaliteiten in Open NK

Negen grootmeesters hebben zich gemeld voor het Open Nederlands kampioenschap schaken, dat van 20 tot en met 30 juli wordt gespeeld in Grandcafe/Zalencentrum/Sporthal Theothorne in Dieren. Titelhouder Viacheslav Ikonnikov gaat het opnemen tegen onder anderen meervoudig open kampioen Erwin l’Ami, voormalig Nederlands kampioen Dimitri Reinderman en de sterke Engelsman Stewart Haslinger. In totaal telt het schaakevenement dertien nationaliteiten.

De op papier sterkste deelnemers zijn de ervaren Nederlandse grootmeesters Erwin l’Ami en Dimitri Reinderman. Laatstgenoemde organiseert op donderdagavond 23 juli een popquiz, waarmee hij vermaard is onder liefhebbers. De bij het Open NK populaire Rus Viacheslav Ikonnikov verdedigt de open titel, die hij vorig jaar veroverde. Stewart Haslinger is nieuw in Dieren, maar de Engelse grootmeester heeft al vaak in Nederland gespeeld. Hij won het Univé Open in Hoogeveen tweemaal, en het Hilversum Open eenmaal. De overige grootmeesters zijn Vadim Malakhatko uit België, Daan Brandenburg, de nog onbekende 21-jarige Indiër Ankit Rajpara en Sabina Foisor uit de Verenigde Staten. Van de pas 16-jarige meester Jorden van Foreest kan een en ander verwacht worden, net als van diens nog jongere broer Lucas (14).

Naast Dimitri’s Popquiz zijn er weer vele nevenevenementen. Op vrijdagavond 24 juli vindt het open OSBO-snelschaakkampioenschap plaats. Aan dit toernooi neemt Hans Böhm deel, die op de middag ervoor commentaar geeft op partijen van het Open NK. Het team van ChessQueens, met de vijf beste vrouwelijke schakers van Nederland, gaat tijdens ons toernooi op trainingskamp in activiteitencentrum Polysport. Van hen houdt Lisa Schut een lezing bij de opening op maandagavond 20 juli, geven Lisa Schut en Bianca de Jong-Muhren op zondag 26 juli (de rustdag) een simultaan in Grandcafe Theothorne en geeft Anne Haast op maandag 27 juli commentaar op de partijen. Op zondag 27 juli is er voor Theothorne weer een spelencircuit voor kinderen, georganiseerd door het bedrijf Feestmaatjes.

In alle groepen beginnen de partijen dagelijks om 13.00 uur. Op donderdag 30 juli begint de laatste ronde om 12.00 uur. De toppartijen van het Open NK zijn live te volgen op de toernooiwebsite en daarop worden tevens dagelijks verslagen geplaatst.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.