Actuele puzzels 10: Benjamin Bok in Biel

In deze rubriek proberen we u op een wat alternatieve manier kennis te laten nemen van een actueel toernooi of interessant evenement. We struinen het internet af op zoek naar mooie, bijzondere of leerzame zetten of concepten. Omdat we graag willen dat u de grijze cellen ook in conditie houdt, bieden we deze aan in de vorm van opgaven.

In het Open grootmeestertoernooi te Biel (in Zwitserland) treffen we slechts één Nederlandse deelnemer aan: Benjamin Bok. Maar hij staat na vijf ronden wel gedeeld bovenaan! Het toernooi, waar een soort kroongroep met zes wereldtoppers bezig is, is overigens bijzonder sterk bezet. Grootmeesters als Moiseenko (2710), Gharamian (2649), Fridman (2639), Fier (2628), Adhiban (2627), Sutovsky (2619) zijn ervaren rotten in het vak.

Uit het tot dusver beschikbare partijmateriaal van Benjamin heb ik twee fragmenten gehaald, waarin hij tegen sterke oppositie kleine strategische voordelen weet om te zetten in winst. U mag proberen de beide vragen te beantwoorden. Veel plezier ermee!

VRAAG 1)

Wit heeft positioneel voordeel behaald op basis van zijn pionnenstructuur. Hoe kan hij de kwetsbare zwarte pionnen het beste belegeren?

VRAAG 2)

Tegen een op papier sterke witspeler heeft Bok een mooi strategisch voordeeltje verworven. Wederom mag hij gebruik maken van de groepjesregel: de witte pionnen zijn veel kwetsbaarder dan de mooie structuur van zwart. Met zijn volgende zet gaat zwart voort op het pad om die pionnen te belegeren. Hoe deed hij dat?

OPLOSSINGEN

VRAAG 1)

VRAAG 2)

Voor een overzicht van eerdere afleveringen van deze rubriek klikt u hier

(De foto is van Harry Gielen)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.