Sterker Pathena Rotterdam in competitie

Pathena Rotterdam heeft zich versterkt. Kennelijk vond de club dat de achtste plaats van het afgelopen seizoen ondermaats was voor de veelvoudig landskampioen. Dimitri Reinderman komt over van En Passant en Hing Ting Lai (zie foto) van Zukertort Amstelveen.

Ook enkele andere transfers zijn al bekend, inclusief de complete nieuwe opstelling van Kennemer Combinatie.

De transfer van Reinderman van tweevoudig landskampioen En Passant naar degradatiekandidaat Pathena Rotterdam is opvallend. De club is trouwens niet onbekend voor hem, vanaf 2003 speelde hij er ook een aantal jaren. Rotterdam kon wel wat versterking gebruiken. Met Martin Martens, Bruno Carlier en Rini Kuijf als sterkste spelers in de vaste opstelling was het niet verbazend dat het team tegen degradatie moest vechten.

De tweede versterking Hing Ting Lai staat vooral bekend als snelschaakmonster, hij won dit jaar een vluggertjesmatch tegen Manuel Bosboom met grote cijfers. Dan ben je echt goed. Maar hij werd ook jeugdkampioen van Nederland en behaalde met Zukertort Amstelveen in de eerste klasse een meesternorm. Een overstap naar de Meesterklasse lag dus voor de hand.

Leuke bijzonderheid is dat Lai komend seizoen training zal krijgen van Reinderman. Dat is voor de scholier namens Pathena Rotterdam zijn ‘betaling in natura’. Dit past bij de sponsoring van het Nederlands jeugdkampioenschap door Pathena in de afgelopen jaren.

Ambitieus Kennemer Combinatie

Bij Kennemer Combinatie is zoals gezegd de opstelling al bekendgemaakt. Het team dat is gepromoveerd vanuit de eerste klasse heeft zich versterkt met niemand minder dan zevenvoudig Nederlands kampioen Loek van Wely, die overkomt van Charlois Europoort. De Haarlemmers speelden al met de grootmeesters Wouter Spoelman en David Klein en de meesters Ali Bitalzadeh, Quinten Ducarmon, Christov Kleijn en Tea Lanchava. Dat zegt niet alles, Groninger Combinatie degradeerde met drie vaste grootmeesters en twee grootmeesterlijke invallers. Toch lijkt Kennemer Combinatie nu een team dat hogere ambities heeft dan niet-degraderen. Een plaats in het linker rijtje is als doelstelling misschien nog zwak uitgedrukt.

En Passant maar weer favoriet?

En Passant is natuurlijk weer een van de favorieten maar raakt Dimitri Reinderman kwijt. Daarvoor in de plaats komt Roeland Pruijssers. Bij Schaakstad Apeldoorn speelde hij afgelopen seizoen geen enkele wedstrijd mee. Het lijkt erop dat hij graag in de Meesterklasse speelt, waar de grootmeester als nummer 20 van Nederland ook thuishoort.

Pruijssers voor Reinderman is een ‘verzwakking’ waar goed overheen te komen is, al was Reinderman afgelopen seizoen met 7 uit 9 wel topscorer van En Passant. Het vertrek van Loek van Wely bij landskampioen Charlois Europoort lijkt erger, dus bombarderen we En Passant maar weer tot titelkandidaat nummer één.

Komende weken zullen er meer transferberichten bekend worden. Wordt vervolgd.

3 Reacties

  1. Avatar
    wimw 30 juli 2015

    Het is begrijpelijk dat Rotterdam, dat van 1975 tot 1995 17 keer kampioen was,

    zich voorbij gestreefd voelt door stadgenoot Charlois-Europoort en terug verlangt naar die gouden tijden. Ik denk dat het goed zal zijn voor de spanning in de Meesterklasse en ook voor het jeugdschaak. Gelukkig heeft En Passant een goede vervanging gevonden voor de winnaar van het ONK Schaken.

  2. Avatar
    Johan Hut 30 juli 2015

    Ik wilde schrijven: grappig dat je het zo schrijft, want Reindermans vervanger Roeland Pruijssers was vorig jaar de ONK. Maar even gecontroleerd, dat was hij niet, hij was met de derde plaats de beste Nederlander en plaatste zich daarmee voor het NK van een paar weken geleden. Dus een bijna vergelijkbare prestatie.

  3. Avatar
    wimw 31 juli 2015

    Ja, ik had me ook al gerealiseerd dat Roeland Pruijssers zich als beste Nederlander op het ONK 2014 voor het NK schaken 2015 geplaatst had.

    Volgend jaar doet Dimitri Reinderman weer mee met het NK schaken en dat is natuurlijk volkomen terecht gezien zijn prestaties in de afgelopen jaren.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.