Zomer in Vlissingen

Afgelopen zaterdag is Het Hogeschool Zeelandtoernooi in Vlissingen van start gegaan. Wederom zijn er ruim boven de 200 deelnemers aan de start verschenen die zon, zee en schaken met elkaar combineren.

Grootmeester Jobava (links) geeft zijn tegenstander Colin Boelhouwer een hand (foto Frans Peeters)

Met de sterke grootmeesters Jobava (2664, Van Wely (2654), Landa (2624), Krasenkow (2616) zijn er vier spelers boven de 2600 aan de start verschenen. Zes andere grootmeesters plus de nodige IM’s zorgen ervoor dat het aan de top wederom bijzonder sterk is.

Naast de University of applied Sciences als hoofdsponsor, werd bij de tweede ronde bekend gemaakt dat Adviesbureau Schrijvers b.v. (eigenaar van o.a. Schaaksite.nl en sponsor van o.a. En Passant, Jorden van Foreest en het Cultural Village Schaaktoernooi) de komende drie jaar een substantiële bijdrage zal leveren aan het HZ Toernooi! Met daarbij ook alle andere subsponsors heeft het toernooi zich een vaste plek in de Nederlandse zomertoernooien verworven en dat is goed nieuws voor het Nederlandse schaak.

Zoals te doen gebruikelijk spelen alle sterke spelers de eerste paar ronden tegen veel lager geplaatsten. Die ongelijke strijd wordt niet altijd in het voordeel van de op papier sterkere speler beslist, maar vaak wel. Vandaar dat we uit de eerste ronden een selectie van een paar kortsluitingen, mooie zetten of gave concepten voor u in opgavevorm bij elkaar hebben gezet. Veel plezier!

OPGAVEN

Van Wely, Loek – Hofstee, Piet

OPGAVE 1

De stelling is natuurlijk al gewonnen voor wit, maar Van Wely maakt het leuk af. Ziet u misschien hoe?

Ankit, R. Rajpara – Van De Griend, Johan

Zwart stond een pion achter en wit heeft er zojuist met 23. exf5 een tweede bij gepakt. De zwartspeler dacht die echter met een trucje terug te kunnen winnen. 23…Pxf5

OPGAVE 2

Waarom gaat die vlieger niet op?

Boucquet, Emile – Van Wely, Loek

OPGAVE 3

Het staat materieel gelijk maar de zwarte stukken staan uitstekend opgesteld, terwijl die van wit happen naar adem. Hoe maakt zwart gelijk van de wanorde in het witte kamp?

Wan, Yunguo – Elgersma, Simon

OPGAVE 4

In deze dichtgeschoven ‘Fransman’ besloot wit dat het genoeg was met al het manoeuvreren. Maar hoe moet hij dit varkentje wassen?

Leenhouts, Koen – Ducarmon, Renzo

OPGAVE 5

De zwartspeler heeft zojuist 26… Le7-d8 gespeeld, maar dat blijkt niet de meest handige te zijn. Hoe greep wit zijn kans?

Ten Hertog, Hugo – Van Der Zalm, Marnix

OPGAVE 6

Td1 hangt, maar de witspeler houdt wel van een offertje. Hoe ging hij verder?

Brouwer, Rein – De Jong, Migchiel

OPGAVE 7

De stelling was al gewonnen voor zwart, maar hij maakt het artistiek uit. Hoe deed hij dat?

Brink, Barry – Van Der Eyk, Dick

OPGAVE 8

Wit staat al overwegend, maar toen trok zwart ook nog zijn paard weg van d7:

Van Randtwijk, Mick – Goormachtigh, Johan

OPGAVE 9

In deze stelling staat wit goed als hij maar de juiste voortzetting weet te vinden. De jonge witspeler speelde echter 33. Df4? en zag toen zijn mooi opgebouwde stelling ineens veranderen in een ruïne. Na 33. Lf5! zou de zwartspeler een zware dobber hebben gehad. Hoe won zwart na de tekstzet?

Wunnink, Michael – Wan, Yunguo

OPGAVE 10

De witte koning staat niet geheel veilig. Hoe profiteert zwart daarvan?

Alle fragmenten via de viewer:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Comments

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.