Schaken 2.0: Computerschaaktoernooi voor schakers én software developers

In het weekend van 17 en 18 oktober houdt de Computer Schaak Vereniging Nederland (CSVN) het 49e computerschaaktournooi. Een must voor iedereen die houdt van schaken, programmeren, of beide.

Computerschaak was lange tijd een gevecht tussen mens en machine. Die strijd werd al vóór de millenniumwisseling beslecht, toen IBM’s schaakcomputer Deep Thought regerend wereldkampioen Kasparov van het bord speelde. Sindsdien zijn computers nóg beter gaan schaken, terwijl menselijke schakers amper verbeterden.

Wedstrijd

Tegenwoordig is het vooral een strijd tussen schaaksoftware: welk programma verslaat andere programma’s? Wereldwijd worden hiervoor wedstrijden georganiseerd. Zo ook in Nederland: twee keer per jaar organiseert de Computer Schaak Vereniging Nederland (csvn.nl) zo’n evenement. In Leiden komen hobbyisten en pro’s bijeen om hun computers tegen elkaar een schaakpartij te laten spelen.

Op zaterdag 17 en zondag 18 oktober vindt alweer het 49e computerschaaktournooi van de CSVN plaats in zaal C van het Leids Denksportcentrum, Robijnstraat 4, Leiden. Moeilijk? Nee! Dus pak je toetsenbord, schrijf een programma en meld je aan voor deze wedstrijd. Of kom gewoon gezellig even kijken.

Slimme software

Al meer dan vijftig jaar werken programmeurs aan slimme schaaksoftware, waarbij ze voortborduren op het werk van de Amerikaanse wiskundige Claude Shannon, Hij bedacht in 1949 een formule die nog steeds het kloppende hart vormt van bijna alle schaakprogramma’s.
 Nog steeds maken veel mensen schaaksoftware. Er zijn fora zoals talkchess.com, waar zij met elkaar overleggen. En er zijn schaakservers waar mensen en computers tegen elkaar schaken, zoals winboard.nl en freechess.org. Kortom: interessant voor schakers én programmeurs.

Noot voor de reactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Krabbenbos (bestuurslid Computer Schaak Vereniging Nederland) tel 033-4531208, mail . Zie ook csvn.nl/index.php/nieuws/51-toernooien/708-najaarsactiviteit-op-17-18-oktober-2015-te-leiden

Met vriendelijke groet,

Folkert van Heusden

www.slimwinnen.nl

www.vanheusden.com

1 Comment

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.