Kan Giri zich voor het WK plaatsen?

Over ruim een halfjaar vindt er weer een WK-kandidatentoernooi plaats, om de nieuwe uitdager van Magnus Carlsen te bepalen. Plaatsing daarvoor kan op vijf verschillende manieren, onder andere via de gemiddelde maandratings van 2015. Die weg biedt kansen voor Anish Giri. Journalist Wim van der Wijk houdt de kansen van Giri maandelijks bij op de website van HSG. In twee gedetailleerde verhalen vertelt hij hoe het zit. Over World Cup, Grand Prix, wildcards, ratings en FIDE-willekeur.

deel 1

deel2

Op de foto houdt Van der Wijk een lezing over damesschaak.

7 Reacties

 1. Avatar
  wimw 07 augustus 2015

  Dank voor het gedetailleerde verslag. Inderdaad zijn de kansen van Giri om zich via zijn gemiddelde rating voor het kandidatentoernooi 2016 te plaatsen verbeterd. Giri kreeg overigens wel van de FIDE-president een toewijsplek voor de Grand Prix toernooien, maar ik betwijfel of dat ook voor het kandidatentoernooi gaat gebeuren. Zijn Grand Prix resultaten zijn daarvoor niet goed genoeg en hij is ook niet uit het organiserende land.

  Ik ben het er zeker mee eens dat er voor het kandidatentoernooi geen aanwijsplek zou moeten zijn.

 2. Avatar
  Johan Hut 07 augustus 2015

  Wim van der Wijk zal blij zijn met jouw reactie, omdat er mensen waren – en misschien nog zijn – die denken dat hij wimw is. Zelfs ik trapte daar eens in, hoewel ik Wim heel goed ken. Hij schreef hier een tijd onder wimwij, maar vanwege de verwarring onder zijn eigen naam. De verwarring ontstaat ook doordat jullie allebei vaak goed geïnformeerd zijn. Momenteel volgt Wim de wereldtop nauwkeurig en schrijft erover in de regionale dagbladen van de Holland Media Combinatie, vier kranten in de Randstad en het Gooi. Zijn dagelijks werk is algemeen redacteur bij die kranten, maar de sportredactie neemt zijn bijdragen graag aan.

 3. Avatar
  Klaas Schaak 07 augustus 2015

  Schitterend schaaknieuws = dat de kans behoorlijk groot is dat Anish Giri zich gaat plaatsen voor het kandidatentoernooi voor het WK schaken! Dat heeft The Rising Star natuurlijk voornamelijk aan zichzelf te danken maar, het mag gezegd, de KNSB heeft Giri ook voorbeeldige steun gegeven. Terecht. Want ik merk het aan mezelf, het werkt enthousiasmerend en inspirerend als een -inmiddels- landgenoot op deze wijze de (schaak-)hemel bestormd! 😉

 4. Avatar
  Lucas 08 augustus 2015

  De vraag die als titel boven dit artikel staat is:

  Kan Giri zich voor het WK plaatsen?

  Dat is natuurlijk niet hetzelfde als de vraag:

  Kan Giri zich voor het WK-kandidatentoernooi plaatsen?

  Deze laatste vraag is al uitgebreid toegelicht, maar wat de eerste vraag betreft is het antwoord m.i.:

  Ja, in theorie is dat mogelijk, maar praktisch zijn de kansen hierop heel erg klein. Zelfs als hij inderdaad toegelaten zou worden tot het kandidatentoernooi, dan geven zijn resultaten in het verleden geen enkele indicatie dat hij zo’n sterk toernooi, met tegenstanders als Anand, Nakamura en Caruana, zou kunnen winnen.

 5. Avatar
  Richard Vedder 08 augustus 2015

  De afgelopen week was ik internetloos, vertoevende als vakantieganger op een cruiseschip met personeel uit allerlei landen. En wie bereidde mij een cocktail daar bij het zwembad? Jawel, de heer Giri uit Nepal! Toevallig had ik het boek "The Joys of Chess" onder mijn arm, maar er ging geen lampje branden. Ook niet na mijn toelichting…

  Maar dit geheel terzijde!

 6. Avatar
  wimw 08 augustus 2015

  Ja,ik denk dat er nog heel wat Nepalezen Giri heten, want als je in de Himalaya’s woont is je naam al gauw: van de Berg.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.