Jorden van Foreest zomerkoning

Hoewel de zomer nog lang niet is afgelopen, kan na het Hogeschool Zeeland Toernooi in Vlissingen de balans worden opgemaakt van de zomertoernooien. Zoals altijd vinden er in dit warme jaargetijde grote Elo-mutaties plaats. De grootste verliezer in de Nederlandse top verloor 30 punten, de grootste winnaar won 31 punten. Die winnaar was Jorden van Foreest.

(Jorden van Foreest speelde in Vlissingen remise tegen Frank Erwich. Hij leverde deze zomer grotere prestaties.)

Vlot achter elkaar zijn het Nederlands kampioenschap (Amsterdam), Science Park Toernooi (Amsterdam), Leiden Chess Tournament, Open NK (Dieren) en het Hogeschool Zeeland Toernooi (Vlissingen) gespeeld. De Nederlandse top wil dan nog wel eens op z’n kop gezet worden. Per 1 augustus zag die top er zo uit. Hierin zijn het NK en Leiden verwerkt, maar Dieren en Vlissingen uiteraard nog niet. Hoe hebben de Nederlanders de hete zomer overleefd?

Anish Giri

Onze trotse, net getrouwde wereldtopper won 11 punten in Noorwegen en 2 op het NK. Dat bracht hem met 2793 weer dicht bij die leuke 2800 die hij al eens passeerde. Veel belangrijker, zo legde Wim van der Wijk een paar dagen geleden uit, is dat hij Alexander Grischuk (en anderen) nog een tijdje voor blijft. Dan plaatst hij zich namelijk voor het WK-kandidatentoernooi. Ja, ratingvergelijking is niet alleen een hobby van Johan Hut, maar soms echt belangrijk.

Loek van Wely

De zevenvoudig kampioen van Nederland had opeens een slecht toernooi in Vlissingen, dat hem 12 punten kostte. Dat betekent dat hij zijn tweede plaats op de Nederlandse ranglijst nu deelt met Ivan Sokolov, die deze zomer niet speelde. Omdat Van Wely met zijn tweede plaats op het NK 7 punten won, hoeft hij niet van een slechte zomer te spreken. Noem Vlissingen maar een incident.

Erwin l’Ami

Nummer drie Sokolov speelde zoals gezegd niet, Erwin l’Ami natuurlijk wel. Hij verloor 11 punten op het NK en 3 in Dieren. Ten opzichte van de augustuslijst zakt hij daarmee langs Smeets en Van Kampen van vier naar zes, maar die verschillen zijn minimaal. De 14 verliespunten zijn wel te overleven en L’Ami had toch een mooie zomer, want hij won in Dieren van Dimitri Reinderman, de nieuwe open kampioen van Nederland.

Robin van Kampen

Nummer vijf Jan Smeets speelde deze zomer niet en Robin van Kampen zal dat ook minder gaan doen, want hij gaat een universitaire studie volgen. Op het NK pakte hij 6 puntjes mee, met een mooie derde plaats samen met leeftijdsgenoot Benjamin Bok.

Sergei Tiviakov

Ai, de grote verliezer van deze zomer. In Algerije verloor hij 2 punten, op het NK 18 punten en in Leiden 10 punten. Samen 30 punten. Na het NK mocht je denken: nemen jonkies als Van Kampen en Bok de macht over van ervaren spelers als Tiviakov en L’Ami? Nou, op dat NK wel, maar net als L’Ami zal ook Tiviakov zich wel weer oprichten. Ups en downs heeft hij al zo vaak gehad, dat we ons voorlopig niet druk hoeven te maken over onze voormalig Europees kampioen en tweevoudig kampioen van Nederland. Komt helemaal goed.

Dimitri Reinderman

Ook wel een zomerkoninkje. Nadat hij in eerdere jaren Hoogovens-B, Hoogeveen, Cultural Village, Vlissingen, het NK, Batavia en vele weekendtoernooien won, werd hij nu open kampioen van Nederland. Dat bracht het Noord-Hollands Dagblad tot de volgende conclusie:

Nu een keer iets in Groningen winnen en misschien nog het SPA-toernooi. Het winnen van Dieren mag je belangrijker noemen dan de 31 Elo-punten van Jorden van Foreest. Want Elo-punten raak je ook een keer weer kwijt en zo’n titel niet. Reinderman won er 8 punten mee, verstevigt zijn achtste plaats op de Nederlandse ranglijst en heeft de 2600 weer in zicht.

Benjamin Bok

Negende staat Wouter Spoelman, maar die speelde deze zomer niet. Nummer tien is Benjamin Bok. Hij won 1 punt in het HSG Open en 11 punten met zijn derde plaats op het NK. Na dat NK dacht ik: Bok vestigt zich nu stevig in de top tien. Maar hij heeft al eens boven de 2600 gestaan, er mogen nu wel weer wat meer uitschieters aankomen.

Jorden van Foreest

Onder de top tien bespreek ik er nog twee en we zijn nu aanbeland bij de grote winnaar. Jorden van Foreest won 5 punten in Frankrijk, 15 in Dieren en 11 in Vlissingen. Ten opzichte van 1 augustus stijgt hij daarmee van zestien naar veertien, maar dat is niet het belangrijkst. Belangrijker is dat hij met Dieren en Vlissingen flinke stappen maakt en dat zijn ratinggrafiek tot nu toe nauwelijks dalingen laat zien. Normaal gesproken zal het niet lang duren voordat de zestienjarige Groninger in de top tien staat.

Sipke Ernst

In juni 2012 bereikte Ernst met 2606 zijn hoogste rating. In mei van dit jaar met 2523 zijn laagste sinds lange tijd. Nu krabbelt hij weer op, vooral door in juni in Tsjechië 18 punten te winnen. Daarna: 8 punten winst op het NK, 8 punten verlies op Kreta en 4 punten verlies in Vlissingen. Grillig, dat zijn we van Sipke Ernst gewend. Dus een lage rating is geen reden voor zorg. Nog een resultaat zoals in Tsjechië zou welkom zijn.

15 Comments

 1. Avatar
  wimw augustus 09, 2015

  Al die zomertoernooien SPA, LCT, ONK, en HZ hebben 9 ronden. Het zou mooi zijn als het NK met die aanstormende jeugd weer 10 deelnemers krijgt.

 2. Avatar
  Avdg augustus 09, 2015

  Dat zou inderdaad wel leuk zijn, ook prettig voor de jeugd om eventuele IM/GM normen te scoren.

 3. Avatar
  Johan Hut augustus 10, 2015

  Dankjewel Lennart. Op de toernooisite zie ik dat hij 7 uit 11 scoorde, maar er staat geen ratingprestatie bij.

 4. Avatar
  Johan Hut augustus 10, 2015

  Als het NK naar tien deelnemers gaat zullen dat waarschijnlijk toch alleen grootmeesters zijn, dus normen zijn niet interessant. Al zou Jorden op dit moment een uitzondering zijn. Maar het zou zeker interessant zijn voor de jonge grootmeesters die op het punt staan tot de gevestigde orde door te dringen. Het is echter een geldkwestie. Het is steeds spannend of het financieel rond komt en twee extra ronden is twee extra dagen. De twee extra geldprijzen is niet het grootste bedrag.

 5. Avatar
  Avdg augustus 10, 2015

  Het hangt er vanaf wie je uitnodigt en op basis van welke criteria dat gebeurt. Je kunt de aanstormende jeugd een kans geven met deze twee plaatsen.

  Het kampioenschap zullen ze niet winnen maar het is wel een goede ervaring voor ze en als ze geluk hebben nemen ze ook nog een norm mee.

 6. Avatar
  Johan Hut augustus 10, 2015

  Het is een sympathiek idee. Vroeger werd bij het Hoogovenstoernooi de jeugdkampioen van Nederland uitgenodigd voor de B-groep, eerder meestergroep geheten. Het NK ligt gevoeliger omdat het geen particulier toernooi is. Dit jaar was bijvoorbeeld Dimitri Reinderman niet geplaatst. Hij zou het heel wrang vinden als de nummer 16 van Nederland (dat is Jorden van Foreest nu) wel een uitnodiging krijgt. Maar één zo’n plek op de tien vind ik zeker geen gek idee. Zoals we eind jaren negentig op het NK de wildcard hadden. Die ging een keer naar Zhaoqin Peng omdat zij een vrouw is (ze stond toen overigens ook gewoon in de top-20 van Nederland) en een keer naar computer Fritz. Dat laatste leverde een storm van protest op. "Iedereen is gek geworden", stond er boven de zaterdagrubriek van Gert Ligterink. Een wildcard voor een jong talent zal op niet veel bezwaren stuiten.

 7. Avatar
  wimw augustus 10, 2015

  Aan Johan Hut: Je schreef zelf over Jorden van Foreest. "Normaal gesproken zal het niet lang duren voordat de zestienjarige Groninger in de top tien staat". Het NK schaken is pas volgend jaar zomer. Dus dat is niet onmogelijk, als hij zich zo blijft ontwikkelen.

 8. Avatar
  Lucas augustus 10, 2015

  Het NK is al zeer gedevalueerd ten opzichte van vroeger. Dat is geen toevalligheid, maar het gevolg van bewust beleid van de schaakbond. Die devaluatie is zichtbaar in het geringe aantal van acht deelnemers en daarnaast vooral aan het feit dat de kampioen geen bijzondere status meer krijgt. Dat laatste werd pijnlijk zichtbaar toen de kampioen van 2013, Reinderman, opzichtig werd gepasseerd voor het teamkampioenschap van Europa. Een blamage.

  Wanneer hieraan ook nog leeftijdsdiscriminatie zou worden toegevoegd, gaat het wat mij betreft nog verder achteruit. Van Foreest is sterk genoeg om zichzelf op enig moment langs reguliere weg te plaatsen voor het NK, zou ik denken. Hij heeft die kunstmatige hulp helemaal niet nodig.

  Met betrekking tot het "financieel rondkomen" van het NK: dat is ook gewoon een keuze in de begroting. Allerlei andere zaken zouden, indien gewenst, geschrapt kunnen worden uit de begroting, zodat er genoeg geld is voor het NK met bijvoorbeeld 14 deelnemers. Maar blijkbaar is die behoefte er niet.

 9. Avatar
  Johan Hut augustus 10, 2015

  Jorden zat in Dieren inderdaad al dicht bij reguliere plaatsing.

 10. Avatar
  Aard augustus 10, 2015

  Mijn advies: onmiddellijk stoppen met school Jorden. Alles voor het schaken!

 11. Avatar
  TheBlackKnight augustus 11, 2015

  Het SPACHESS liep al eens samen met het NK als ze die twee toernooien nou zouden integreren. Gewoon een supersterk open toernooi en om het interessant te maken voor de toppers, moet er wel alsnog leuk prijzengeld staan. Nadeel is alleen als een GM struikelt tegen een lage raiting houder en of een GM kiest voor eerste ronde remises en zodoende GM’s ontwijkt. Het spel is dan deels de Lotto, maar dat risico zit hem in ieder toernooi wel gedeeltelijk. Nadeel is ook dat dan het karakter van het open NK wegvalt.

  Wildcards uitdelen is onmogelijk zonder willekeur. Ook voorafgaand snelschaak knock out zijn niet zuiver voor classic NK. Plaatsing via raiting is wellicht het beste al is dit ook maar afhankelijk wat voor en hoeveelheid toernooien de spelers hebben gespeeld.

  Het blijft ingewikkeld om een mooie opzet te hanteren die voor spelers plezierig is en binnen enige kosten blijft. Of Jorden in een NK komt lijkt me niet de vraag, meer wanneer en ook zijn broertje Lucas zie ik daar nog wel eens verschijnen.

 12. Avatar
  wimw augustus 12, 2015

  Ik vraag me toch echt af waarom er geen NK schaken met 10 deelnemers kan worden georganiseerd, zodat dit weer een volwaardig toernooi wordt. Maar de internationale tendens is in dit opzicht ook naar vervlakking. Oudere Russische grootmeesters klagen er wel eens over. In de tijd van Michael Tal, die het kampioenschap van de Sovjet Unie 6 keer won, waren er 18 of zelfs 22 deelnemers, waaronder ex-wereldkampioenen en topgrootmeesters, die ooit aan het kandidatentoernooi deelnamen. Het huidige Russisch kampioenschap is daar met 12 deelnemers een heel fletse afspiegeling van.

 13. Avatar
  Lezer augustus 12, 2015

  Het is vreemd dat ze bij het NK vrouwen wel naar leeftijd hebben gekeken. Zo speelden AnnaMaja Kazarian en Maaike Keetman een match, zij waren toen de nummers 17 en 22 van de plaatsingslijst. Ook Rosa Ratsma speelde mee (nummer 15), terwijl er vrouwen binnen de top 15 niet gevraagd zijn.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.