Sopiko Guramishvili en Anna-Maja Kazarian spelen schaakmatch in Hoogeveen

De tweede match in het Hoogeveen Schaaktoernooi zal gespeeld worden tussen twee jonge en talentvolle schaaksters: Sopiko Guramishvili en Anna-Maja Kazarian. De match, met zes partijen, vindt plaats van 18 tot en met 23 oktober in het Raadhuis te Hoogeveen. Met Anna-Maja Kazarian betreedt naast Jorden van Foreest een tweede Nederlands toptalent het podium in Hoogeveen.

Sopiko Guramishvili (24) is een bekende Georgische schaakster. Zij werd in 2009 al vrouwengrootmeester en in 2012 Internationaal Meester. Ze was ooit wereldkampioene bij de meisjes tot 16 jaar. Bij het laatste EK vrouwen scoorde Guramishvili 6½ uit 11 en in vele open toernooien heeft ze al goede resultaten behaald. Zo kwam ze in het Univé Open van 2012 tot 6 punten uit 9 partijen, en vorig jaar behaalde ze in Hoogeveen 5½ punt. Sopiko doet veel presentatiewerk voor de schaaksite Chess24, onder het pseudoniem ‘Miss Tactics’. Zij trouwde op 18 juli dit jaar met de Nederlandse schaaktopper Anish Giri. Haar huidige FIDE-rating is 2370.

Anna-Maja Kazarian (15) is ook van Georgische afkomst, maar ze werd geboren in Heerenveen. Op 6-jarige leeftijd leerde ze tijdens een vakantie in Georgië schaken van haar opa. Sindsdien grossiert ze in toernooisuccessen en veroverde ze talloze Nederlandse jeugdtitels. Dit jaar werd ze met 9 uit 9 kampioene bij de meisjes tot en met 20 jaar. Anna-Maja nam ook al tweemaal deel aan het NK Vrouwen, en dit jaar werd ze daar gedeeld derde met ex-kampioene Tea Lanchava met 4½ punt uit 7 partijen. In 2012 werd ze in Praag gedeeld eerste bij het EK voor meisjes tot en met twaalf jaar, wat haar de titel van Vrouwen-FIDE-meester opleverde. Haar FIDE-rating is op het moment 2259.

Beide schaaksters staan bekend om hun voorkeur voor tactisch spel. Dit belooft dus een zeer aantrekkelijke match te worden met een Georgisch, maar zeker ook Nederlands tintje! Sopiko Guramishvili zal op de laatste dag van het toernooi, zaterdag 24 oktober, nog een simultaan geven.

Anna-Maja Kazarian is het tweede jeugdtalent in de matches van het Hoogeveen Schaaktoernooi. In de andere match komt de 16-jarige Jorden van Foreest uit tegen de fameuze grootmeester Jan Timman. Deze match begint op 18 oktober en eindigt op de 24e – de mannen spelen ook zes partijen, maar hebben een rustdag op woensdag 21 oktober.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.