Schaakclub Haren viert 100-jarig bestaan

Op 2 september 1915 belegden de heren E.J. Tammens en en J.H. van Deemter een bijeenkomst in (het later door brand verwoeste) Hotel Horst te Haren.

Een bijeenkomst met het doel te geraken tot oprichting van de "Dam en Schaakclub Haren" (zonder liggend streepje achter "Dam"). Aldus geschiedde, en de nieuwe "vereeniging" telde meteen veertien leden.

In die tijd waren schakers voornamelijk de notabelen van het dorp, een enkele slager of bakker daargelaten, en het waren "heeren" die al enigszins op leeftijd waren. Dat bleef lange tijd zo, totdat in 1972 de "match van de eeuw" werd gespeeld tussen de Amerikaan Bobby Fischer en de Rus Boris Spassky. Het schaken werd immens populair en de net in Haren komen wonende Bob Romijn besloot hiervan te profiteren en richtte een jeugdafdeling op. De jeugd stroomde toe en er werden meerdere drukbezochte jeugdtoernooien in Haren georganiseerd. Door de talentvolle jeugd werd de schaakclub van een onderbondsdorpsclub een club waarvan het eerste team, en soms ook het tweede team, meedraaide op landelijk niveau.

De club heeft nog steeds een bloeiende jeugdafdeling en door de vruchtbare samenwerking met Schaakvereniging Oostermoer uit Zuidlaren is het eerste seniorenteam wederom gepromoveerd naar de landelijke 3e klasse.

Op zaterdag 5 september a.s. viert de Schaakclub Haren zijn eeuwfeest met de ingebruikname van een groot schaakbord

en de onthulling van een beeld genaamd "Schakers", gemaakt door kunstenaar Jaap van Meeuwen uit Uithuizermeeden.

Deze feestelijkheid vindt plaats om 13.00 uur op het plein voor ‘t Clockhuys. Aansluitend is er een jubileumreĆ¼nie in De Octopus, waarvoor de schaakclub nog op zoek is naar oud-leden. Voor informatie over het jubileum, de reĆ¼nie en de crowdfunding voor het beeld: www.schaakclubharen.nl.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.