Landelijke Themadag voor Schaaktrainers en bestuursleden van schaakverenigingen

Op 19 september 2015 wordt de Landelijke Themadag voor Schaaktrainers en bestuursleden van schaakverenigingen gehouden in Arnhem. Deze dag is bestemd voor jeugdleiders, bestuursleden, schaaktrainers en andere geïnteresseerden. Tijdens deze dag kunnen alle deelnemer drie workshops naar keuze volgen. De workshops die gekozen kunnen worden zijn:

1) Strategisch denken en patroonherkenning door Herman Grooten

In deze workshop kunt u een glimp opvangen van de wijze waarop sterke spelers patronen ontdekken in een ogenschijnlijk chaotische stelling. Tegelijk zal gepoogd worden antwoord te geven op de vraag hoe zij daar in hun partijen gebruik van kunnen maken. Er zullen onder meer voorbeelden getoond worden uit de trainingsmethode van de beroemde Polgár zusjes uit Hongarije.

Enkele deelnemers zullen worden uitgedaagd om mee te doen aan kleine experimentjes. Daarna mag iedereen aan de hand van een bepaald patroon zelf proberen te ontdekken hoe patroonherkenning in de praktijk werkt. Na afloop wordt een hand-out beschikbaar gesteld.

Doelgroep: Schaaktrainers/coaches.

(Herman Grooten heeft een paar cursisten aan het werk gezet in zijn workshop)

2) Samenwerking van de stukken – door Herman Grooten

Dat de stukken in het schaakspel moeten samenwerken lijkt heel logisch, maar in het wedstrijdschaak blijkt het bepaald niet eenvoudig te zijn om dat gestalte te geven. Waar bestaat die samenwerking uit en hoe kunnen we de coördinatie bij de tegenstander ontregelen? Hoe slagen sterke spelers erin om tot een optimale samenwerking van hun stukken te komen? Deze en nog meer vragen zullen aan de hand van een aantal voorbeelden de revue passeren. Uiteraard is er volop gelegenheid tot het oefenen met een paar hiervan afgeleide thema’s. Ook van deze workshop wordt na afloop een hand-out uitgereikt.

Doelgroep: Schaaktrainers/coaches.

3) Ontwikkelen van trainingsmateriaal – door Boris Friesen

De onderwerpen die tijdens deze workshop behandeld worden zijn:

• Ontwikkelen van trainingsmateriaal over partijen

• Selectie van geschikte stellingen voor opgaven en uitspeelstellingen

Aan de hand van enkele partijfragmenten, leren de deelnemers zelf vragen te formuleren om de leerlingen op de juiste manier aan het denken te zetten over hun eigen partij. Tevens gaan de deelnemers aan de slag met het selecteren van geschikte opgaven en uitspeelstellingen bij een strategisch onderwerp.

Doelgroep: Schaaktrainers/coaches.

4) Schaken op scholen – door Boris Friesen en Jop Delemarre

Schoolleerlingen maken doorgaans niet dezelfde ontwikkeling door als kinderen die op een club schaken en veel toernooien spelen. Meestal werken kinderen op school langer in stap 1. Tijdens de workshop doen de deelnemers ideeën op om de schaaklessen op een laag niveau leuk en afwisselend te houden voor een schoolklas. Daarnaast is er voldoende gelegenheid om ervaringen en ideeën met elkaar uit te wisselen.

Doelgroep: Schaaktrainers/coaches en ouders.

5) Samenwerken met kinderen – door Erik Mijnheer

Samenwerken met kinderen heeft veel te maken met orde houding/leiding geven.

Tijdens deze workshop verkrijgt men een overzicht van de aandachtspunten op dit gebied.

Doelgroep: Schaaktrainers/coaches en ouders.

6) Het brein in beweging: Schaakspelletjes – door Rick Lahaye

Leuke en verslavende nieuwe schaakspellen worden geïntroduceerd om kinderen op een actieve manier te leren samenwerken. Tijdens deze workshop wordt één spel uitgelicht die gespeeld zal worden. Maak je geen zorgen, je hoeft tijdens deze workshop niet stil te zitten!

Doelgroep: Schaaktrainers/coaches, en (jeugd)bestuur

7) De atletische driehoek – door Rick Lahaye

In deze workshop leer je meer over de samenwerking tussen schaker & ouders, schaker & coach en coach & ouders. Sportpsychologische inzichten worden gedeeld over hoe in de topsport naar de ontwikkeling van een kind tot professional wordt gekeken en het belang van de kwaliteit van een goede relatie tussen de driehoek sporter-coach-ouders. Bruikbare tips worden meegegeven aan ouders en coaches.

Doelgroep: Schaaktrainers/coaches en ouders.

(Pascal Losekoot aan het woord tijdens zijn workshop)

8) Demonstratietraining over mooie schaakstellingen – door Pascal Losekoot

Schaaktrainer Pascal Losekoot verzorgt een interactieve schaaktraining waarbij hij aan de hand van het lesmodel uitlegt hoe trainingen opgezet kunnen worden om een maximaal leereffect te bereiken. Deelnemers kunnen tijdens en na afloop van de les vragen stellen. Pascal zal ook ingaan op zijn ervaringen bij het FIDE Training seminar en (mede) aan de hand daarvan stellingen tonen waar de ware schaakliefhebber zijn hart aan kan ophalen.

Enige kennis van het schaakspel is nuttig om op schaaktechnisch gebied de workshop te kunnen volgen.

Doelgroep: Schaaktrainers, maar hij is ook geschikt voor bestuurders en ouders.

9) Ledenwerving en ledenbehoud – door Pascal Losekoot

Geen schaakvereniging kan zonder een instroom van nieuwe leden. Maar ook het behouden van de bestaande schakers is essentieel. “Een clubavond moet meer zijn dan een plek waar schakers een partij spelen en dan weer naar huis gaan”. In deze workshop gaat Pascal Losekoot aan de hand van een stappenplan met de deelnemers aan de slag. Zowel moderne middelen zoals een website en facebook als ouderwetse, zoals gastvrijheid, een folder en een kraam op de markt, komen aan bod. En ook: de inrichting van de clubavond, omgaan met nieuwkomers, het bevorderen van sociale contacten tussen clubleden. De workshop is gericht op het werven van jeugd- maar in bijzonder ook volwassenleden.

Doelgroep: (jeugd)bestuursleden

10) Het clubaanbod nader bezien – door Eddy Sibbing

Tijdens deze workshop behandeld Eddy Sibbing hoe een club haar aanbod van activiteiten aantrekkelijker kan maken. De workshop is met name geschikt voor (jeugd)bestuursleden.

Doelgroep: (jeugd)bestuursleden

11) Effectief besturen – door Eddy Sibbing

Hoe kan je professioneler en effectiever besturen.

Doelgroep: (jeugd)bestuursleden

12) Maak van je (jeugd)schaakclub een succes- door Bas van Esch

Jeugdschaakclub Magnus Leidsche Rijn is opgericht in 2012 en heeft nu al 112 jeugdleden. Waarom komen kinderen schaken bij JSC Magnus Leidsche Rijn? Hoe komt het dat zoveel ouders meehelpen om de club tot een succes te maken? Hoe organiseer je een club met zoveel jeugdleden? Tijdens de workshop bekijken we samen welke onderdelen van de werkwijze van JSC Magnus Leidsche Rijn ook geschikt zijn voor jouw club.

JSC Magnus Leidsche Rijn is jeugdschaakclub van de SGS van seizoen 2012-2013.

Tevens wonnen zij de ledenwervingsprijs van de KNSB in het seizoen 2013-2014.

Doelgroep: (jeugd)bestuursleden

Tijdschema

11:00-11.15 Ontvangst
11:25-11.45 Gezamenlijke opening (demonstratie Chessity)
12:00 -13:15 Workshop 1
13:15 -14:00 Pauze
14:00 -15:15 Workshop 2
15:15 -15:30 Korte pauze
15:30 – 16:45 Workshop 3
16:45 – 17:00 Gezamenlijke afsluiting

Inschrijving

Uitsluitend via e-mail naar .

In de mail graag uw top 5 van de te volgen workshops melden, wij proberen zoveel mogelijk om u op uw top 3 in te delen.

Deadline van inschrijven

Aanmelding sluit op zondag 6 september. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar per workshop, dus tijdig inschrijven is een pré.

Kosten

Deelname aan de themadag kost 15 euro. Voor deelnemers uit de SBO geldt dat de regionale bond dit voor haar rekening neemt (en deelname voor hen dus gratis is). Deelnemende verenigingen vanuit de OSBO kunnen de kosten van de eerste twee deelnemers declareren bij de OSBO.

Locatie

Olympus College

Olympus 11, Arnhem

Ingang Zeegsingel, bij de wegversmalling

Consumpties

Tijdens de themadag verzorgt Schaakvereniging De Toren de catering, div. broodjes zijn verkrijgbaar.

Alle deelnemers krijgen 1 kopje koffie/thee namens de organisatie aangeboden.

Stands

Tijdens de themadag zijn de bedrijven Schaakkunst en De Beste Zet met een stand aanwezig. .

Pinnen is niet mogelijk.

Organisatie

De organisatie is in handen van OSBO, SBO en KNSB. Voor vragen kunt u terecht bij Sacha Schiermeier, 023-5254025.

(De foto's zijn van de auteur van dit artikel)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.