Schaken op een Speelfontein

Een maand lang staat er in hartje Baarn een Speelfontein, een plateau van waaruit water omhoog spuit en waar kinderen op kunnen spelen. Het plateau is opgedeeld in afwisselend donkere en lichte vierkanten. Het zijn er in totaal… acht bij acht. Toen leden van de Baarnse Schaakvereniging dat zagen, was het plan snel gemaakt. Hieronder een fotoverslag van een leuk evenement, waar ook niet-schakers blij verrast bij kwamen kijken. Reclame voor onze mooie sport.

(Sportwethouder Erwin Jansma opende het evenement en was maar wat blij dat kinderen hem daarbij kwamen helpen. Jansma kent namelijk de loop van de stukken niet.)

De Speelfontein is een uitvinding van het Soester bedrijf Ice-World International, die het PlayFountain noemt.

Dat het een unieke uitvinding is, waar het bedrijf patent op heeft, zou je niet meteen zeggen. Dit is toch bekend? Denk aan de ‘Bedriegertjes’ in Rozendaal, nabij Arnhem. En er zijn nog wel meer voorbeelden. Het unieke zit er echter vooral in dat het een mobiele installatie is. Hij kan in een dag worden opgebouwd en bijvoorbeeld een maand later in een andere plaats worden neergelegd. Er is jarenlang aan gewerkt en dat moet worden terugverdiend, daarom is de fontein duur. In Baarn kwam het met bijkomende kosten (zoals elektra en heel veel water) op 42.000 euro voor een maand. Pff, dat is veel.

Vorig jaar was het nog gratis, omdat Baarn werd uitgekozen als proefproject. Het bedrijf was toen namelijk nog in Baarn gevestigd en de eigenaar woont in Baarn en vindt dat een prachtig dorp. Dit jaar moest het grote bedrag op tafel komen. De gemeente zou het graag betalen, maar kon er geen budget voor vinden. Een winkelier, Mary Papo, die haar zaak een tabaksgemakswinkel noemt (vroeger zei men sigarenzaak), startte een inzamelingsactie. Crowdfunding, heet dat tegenwoordig. Eerlijk gezegd geloofde ik er niet in, het bedrag was te hoog. Maar het kwam er toch. De gemeente wist wel 5.000 euro vrij te maken, enkele andere instellingen ook en er kwamen veel giften van 100 en 50 euro binnen. Daaronder veel giften van winkeliers, die natuurlijk graag zo’n evenement in het centrum zagen.

Om omwonenden niet te veel te storen (kinderen en water, dat maakt veel geluid), moest de fontein dagelijks om 19.00 uur stoppen met spuiten. Toen kwamen dus de schakers. Ice-World reageerde direct razendenthousiast op hun idee. “Dit onderstreept de vele mogelijkheden die er met onze fontein zijn”, was hun reactie. Formeel gingen ze er trouwens niet over, merkten ze op. Mary Papo had een stichting opgericht en zij moest als huurder beslissen over het gebruik door de schaakclub. Maar ook zij en haar medebestuurder, gemeenteraadslid Frans Luiten, waren opgetogen over dit grappige idee. ’s Middags drukke kinderen op het water, ’s avonds rustige schakers.

Nou, zo rustig waren die schakers niet. Wethouder Erwin Jansma, die onder andere sportzaken in zijn portefeuille heeft, kwam het evenement openen met een partij tegen Martijn Kruiswijk, voorzitter van de schaakclub. Klein probleempje: hij kan niet schaken. Schrijver dezes had daarom beloofd als secondant op te treden. Lees: alle zetten voor te zeggen. Maar we stonden nog niet op het bord, of er doken drie kinderen op die de partij graag wilden spelen.

We vonden het prima en de kinderen bleken het spel goed te beheersen. Zoals te zien moest ik af en toe nog wel wat aanwijzingen geven, maar eigenlijk konden ze het helemaal zelf. De kinderen kwamen uit een gezin van vijf, waarvan de jongste, twee of drie jaar, ook vrolijk over het bord rondliep. Het werd een spannende partij, maar ondanks onze vereende krachten was het toch de voorzitter die in een ver toreneindspel de winst naar zich toetrok.

Op deze foto is voorzitter Martijn Kruiswijk te zien. Met op de achtergrond enkele meer dan een eeuw oude panden in hartje Baarn.

Drie avonden achter elkaar werd er geschaakt. Het evenement kreeg aandacht in de Baarnsche Courant en heel veel aandacht op Facebook, wat tegenwoordig misschien wel belangrijker is dan de papieren krant. De schaakclub heeft hiermee leuke reclame gemaakt voor onze sport. Voorbijgangers reageerden enthousiast.

De stukken werden voor een paar tientjes gehuurd bij het KNSB-bondsbureau.

De foto’s van het schaken zijn gemaakt door Pascal Losekoot, bestuurslid van de Baarnse Schaakvereniging. De foto van de spelende kinderen in het water kregen we tot onze verrassing van de wethouder zelf.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.