Giri naar het WK-kandidatentoernooi?

Het is inmiddels wel bekend, de strijd om de tweede ratingplek (na Topalov) voor het WK-kandidatentoernooi in het voorjaar van 2016 gaat tussen Giri en Grischuk. Giri’s gemiddelde rating is maar iets hoger, maar zijn actuele rating een stuk hoger. Dus het verschil wordt steeds groter.

De lijst van 1 september is er en Wim van der Wijk stelt in zijn maandelijkse overzicht op de HSG-site dat hij de ratings van 1 oktober van deze twee spelers ook wel weet. Ze spelen namelijk allebei in de World Cup en die wordt per 1 oktober nog niet meegeteld. Voor spelers van dit niveau is het zeer onwaarschijnlijk dat als ze vroeg worden uitgeschakeld, ze in september nog een ander toernooi spelen.

Hier het ingewikkelde verhaal van Van der Wijk.

Hier een ander ingewikkeld verhaal.

De kansen van Giri op plaatsing lijken groot.

2 Comments

 1. Avatar
  wimw september 05, 2015

  Eigenlijk zit dat ticket al in de tas!

  Het kan gevaarlijk zijn om op schaaksite voorspellingen te doen. Hoe zou het er voor staan, als Giri in de derde ronde niet voorbij Leko komt en Grischuk via overwinningen in klassieke partijen de halve finale haalt. In 2011 kwam Grischuk ook zover en zelfs in de finale. Dat zou weer heel gunstig zijn voor Giri, want dan zit het inderdaad in de tas.

 2. Avatar
  Johan Hut september 05, 2015

  Bijzonderheid is, dat als Grischuk in de World Cup een stuk inloopt op Giri, toch op 1 oktober nog een keer hun ratings van 1 september worden herhaald, omdat de World Cup na 1 oktober eindigt. Dat schreef ik al, maar ik benadruk nog eens dat dat een enorm voordeel voor Giri is. Uit mijn hoofd zeg ik dat Grischuk hem echt een heel eind voorbij moet streven om ook zijn gemiddelde te passeren. Of inderdaad de finale van de World Cup halen, want dan zijn de ratings niet meer belangrijk. Wat ook voor Giri geldt.

  Interessant is ook: als je bij de World Cup met 1-0 voorstaat, pak je dan in de tweede partij een remise of denk je aan de rating? Iedere ronde dat je verder komt, pak je veel geld.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.