After Magnus

Tot mijn verrassing zat er bij de laatste NIC magazine een cadeautje wegens het 30-jarig bestaan van het tijdschrift. Een boek met de titel "After Magnus – Who can dethrone the World Chess Champion?" door Anish Giri (85 pagina’s).

We wisten al dat Giri goed kan schrijven en dat wordt hiermee weer eens bevestigd! Nu al een klassieker, wat mij betreft – schitterend geschreven in de stijl van R├ęti’s beroemde "Masters of the Chessboard".

Giri bespreekt tien partijen van de huidige topspelers, zoals Wei Yi, So, Caruana, Nakamura, en nog meer. Het commentaar is heel toegankelijk, verhelderend, maar ook humoristisch. Ge├»llustreerd met vele diagrammen en foto’s van de spelers.

De enige topspeler, behalve Carlsen, die niet wordt besproken is Giri zelf. Maar dat had hij vorig jaar al gedaan in zijn "My Junior Years in 20 Games". Ook een aanrader trouwens.

4 Comments

 1. Avatar
  Johan Hut september 09, 2015

  Inderdaad een leuk boekje. Desgevraagd kreeg ik van New in Chess als antwoord: "In principe voorlopig niet te koop". Dat er wel een prijs op staat heeft een technische reden. Het is dus alleen een cadeautje aan de abonnees. ‘My Junior Years in 20 Games’ is wel te koop.

 2. Avatar
  Johan Hut september 09, 2015

  Je maakt trouwens wel een vergissing, of is het een grapje? Topalov en Kramnik worden ook niet besproken. Momenteel de nummers 3 en 9 van de wereld.

 3. Avatar
  Lucas september 09, 2015

  Nee, dat was geen bewust grapje! Ik had moeten schrijven "jonge topspelers". In het voorwoord wordt een leeftijd rondom 20 jaar als criterium genoemd, maar ook twee uitzonderingen daarop, Anand en Grischuk, komen aan bod. Behalve Topalov en Kramnik zou ook Aronian nog in dit rijtje thuishoren.

  Hopelijk komt er een tweede, uitgebreide, editie. Dan liefst drie keer zo dik :)

 4. Avatar
  Lucas september 09, 2015

  Overigens komen Kramnik, Topalov en Aronian wel voor in het boek, maar dan als verliezers tegen respectievelijk Yu Yangyi, Caruana en Ding Liren!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.