Boekenrubriek Schaaksite: Van A…. tot Mat…

Wij gaan starten met een boekenrubriek. Het is de bedoeling om met grote regelmaat over boeken te publiceren.

Diverse personen hebben zich gemeld om recensies te schrijven over schaakboeken. Grootmeesters Sipke Ernst en Robin Swinkels gaan ook schaakboeken recenseren.

Johan Hut verzorgt namens de Schaaksite de coördinatie, planning enz. Uitgevers/auteurs kunnen Johan benaderen via voor verdere informatie.

Wij streven er naar om elke vrijdag een of meerdere recensies te plaatsen. Uitgangspunt hierbij is dat Nederlandstalige boeken altijd worden besproken. Anderstalige boeken zijn uiteraard ook welkom.

6 Comments

 1. Avatar
  Ebe Reitsma september 10, 2015

  Ik zie Move First, Think Later van Willy Hendriks iets onder het midden van het stapeltje liggen. Een bijzonder boek, een beetje provocerend ook. De bekende Amerikaanse schaakboekenschrijver Silman, voelde zich zo aangesproken dat hij uitvoerig op het internet heeft gereageerd. Dit boek is zeer geschikt om te recenseren. Het is dan wel niet Nederlandstalig, maar wel geschreven door een Nederlander.

 2. Avatar
  Johan Hut september 10, 2015

  De meeste schaakboeken zijn niet Nederlandstalig, dat is geen probleem. Het boek van Willy Hendriks is echter drie jaar oud, dat is niet het eerste waar we aan denken.

 3. Avatar
  Lucas september 10, 2015

  Gaat het zich echt beperken tot boeken, of komen DVDs ook aan bod?

  Hoe dan ook: geweldig initiatief!

 4. Avatar
  Koorevaar september 11, 2015

  @ Johan

  Gaat het alleen om schaaktechnische boeken of komen ook romans, kunstboeken etc. met het thema schaken aan de beurt. Als jullie iets met Dvd’s gaan doen komen dan ook films/video’s met het thema schaken aan de orde?

  Lijkt me ook een kleine moeite om de uitgevers (bij nieuwe boeken) een aantal extra exemplaren te vragen om weg te geven of te verloten onder de Schaaksite-liefhebbers.

  Een bijzonder categorie lijkt mij de gedigitaliseerde schaakboeken waarvan de termijn van het auteursrecht is verlopen en gratis beschikbaar zijn. Hier zit vast mooi materiaal onder!

 5. Avatar
  Johan Hut september 11, 2015

  Ik denk niet dat we ons nu al gaan beperken tot één bepaalde categorie, we zien wel wat er zich aandient. Als een uitgever van openingsboeken steeds meer dvd’s gaat uitgeven, waarom zouden we die dan niet bespreken? Er zijn ook combinaties; het tijdschrift New in Chess verschijnt zowel op papier als digitaal. E-books verschijnen vaak ook op papier. En al zou dat niet zo zijn, een E-book is ook een boek.

  Antwoord op Teun Koorevaar: boeken over schaken hoeven niet schaaktechnisch te zijn. De meeste boeken die uitkomen gaan over openingen, strategie enzovoort, maar daarom is het juist leuk als er ook andere boeken uitkomen.

  In het algemeen is het zo: als iemand ons wijst op een boek, dvd et cetera en een van onze recensenten wil dat doen, dan gebeurt het.

  Maar het laatste : een boek waarvan het auteursrecht is verlopen, is een oud boek. Dat lijkt me niet iets voor een recensie. Wel zouden we berichten kunnen plaatsen met nieuwsfeitjes, bijvoorbeeld het feit dat een boek weer beschikbaar is, zonder het te recenseren.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.