PK HSB – 1e ronde: titelverdediger Van Woerden wint spektakel

De editie 2015 van het Persoonlijk Kampioenschap van de Haagse Schaakbond is begonnen. Voor de vierde maal is Woonzorgcentrum De Mantel de schaakarena voor dit kampioenschap , waar Michiel van Woerden van de partij is om zijn vorig jaar behaalde titel te verdedigen.

Vijftig deelnemers verdeeld over twee groepen zullen strijden om het kampioenschap in groep A en om een promotieplaats in groep B. De vijftig deelnemers zijn aangevuld met drie reserve spelers, die er garant voor zullen staan dat ook bij een oneven aantal deelnemers in een specifieke ronde door iedereen gespeeld kan worden.

Groep A

In de groep waar om het kampioenschap gestreden wordt zal titelverdediger Michiel van Woerden in Gert Legemaat, Rob van Helvoort en Ted Barendse de belangrijkste concurrenten treffen. Dit viertal heeft allen een rating van boven de 2100 en ontlopen elkaar weinig.

Tweevoudig kampioen (1992 en 1997) Cornelis Dommisse reikt de titelverdediger in de eerste ronde alvast de helpende hand door Rob van Helvoort in een adembenemende strijd aan het eind van de avond te verslaan.

Zelf krijgt Michiel zijn punt niet cadeau in de strijd tegen Frank van den Bos. In een partij waarbij de linies lange tijd gesloten blijven heeft de titelverdediger op enkele seconden na zijn volledige bedenktijd nodig om een pion uiteindelijk subtiel aan de overkant te krijgen en de partij winnend af te sluiten.

Vijfvoudig toernooiwinnaar Ted Barendse krijgt vlot de witte dame van Leo Duijvesteijn in zijn koningsstelling te zien, waarna de zwarte formatie ontwikkelingsvoorsprong bereikt. Ook op dit bord duurt de strijd ruim drie uur, waarbij Ted Barendse stapje voor stapje zijn koningsrandpion naar de overkant weet te manoeuvreren.

Ratingfavoriet en tweevoudig kampioen (1994 en 2008) Gert Legemaat is snel klaar. Adri Voermans speelt enigszins blufpoker. Na het opspelen van zijn zwarte damepionnen komen de stukken en zelfs de dame snel in actie. De witte formatie kan de invasie simpel weerleggen met enkele dwangzetten. Waarna zwart na een uurtje geen spel meer heeft en het eerste volle punt van PK editie 2015 naar Gert Legemaat gaat.

Sipke de Swart opent het toernooi tegen de winnaar van groep B vorig jaar. Cor Kanters legt de witte formatie het vuur aan de schenen. Sipke de Swart vertelde niet lang te hoeven aarzelen op het remise-aanbod dat hem in een iets betere stelling voor zwart na ruim twee uur spelen aangeboden werd.

Leno den Broeder krijgt met zijn zwarte formatie vlot twee pionnen op de vijfde rij in de partij tegen Peter Monté. Zodra deze van het bord zijn ligt voor beide formaties de koningsstelling open en kan wit deze ruimte het meest effectief benutten.

Joost Scholten confronteert Bob Ameling met de Sicliaanse Najdorf. Gedurende een reeks zetten presenteert Bob Ameling met zijn witte formatie een onneembare vesting, maar schat een combinatie uiteindelijk niet optimaal in. Dit kost minstens een stuk, waarmee Joost Scholten voor de tweede ronde bereikt met de witte stukken tegen ratingfavorier Gert Legemaat te mogen aantreden.

In de DD-clubderby tussen Theo van Orsouw en Jaco Arkesteijn doet de stelling vermoeden dat Theo deze avond niet in zijn beste vorm vertoefd als Jaco twee stukken voor een toren verovert heeft. Theo bestookt de koningsstelling met enkele zware stukken, maar als dit geneutraliseerd is heeft zwart een gewonnen eindspel en feliciteeert Theo zijn clubgenoot. Jaco heeft daarmee voor de tweede ronde een confrontatie met titelverdediger Michiel van Woerden afgedwongen.

Groep B

In deze groep zijn er weer enkele debutanten waar te nemen. Die met hun spel een verrijking voor het toernooi zijn.

Maurits Bons presenteert een stukkenactiviteit die door Marfa Blanter lange tijd goed en stug verdedigd wordt. Maar de witte formatie creëert daarbij in veld d6 een belangrijk steunveld, waar het witte paard beslissend ondersteunend werk verricht om de volle winst binnen te slepen.

Ike Tjin a Lien treft in Quinten Salomons een debutant en confronteert hem met de oud-indische verdediging. Quinten krijgt enigszins initiatief en evenals op het bord naast hem wordt d6 een belangrijk steunveld voor de witte formatie. Nadat wit pionwinst mist komt op d6 een toren te staan. Met nog maar weinig tijd op de klok wint de zwarte formatie van Ike wel een pion en biedt remise aan.

Michael Stoops weet in een lange strijd HSB-secretaris Han Nicolaas te verslaan.

In de strijd tussen DD-voorzitter Auke de Vries en Hans Smallenbroek heeft ook groep B een DD-clubderby. Er wordt een felle, scherpe strijd gestreden die uiteindelijk door DD-voorzitter met winst afgesloten wordt.

Vashish Gajadhar Sukul, André van der Weijde en Theo van Vorselen laten zich niet verrassen door respectievelijk Jan Nienhuis, Jan Bouke Tiersma en Bert van der Willik.

Monique Keuzenkamp lijkt dat gedurende lange tijd wel te lukken in haar partij tegen Ed Eveleens. Monique won vorige maand haar ratingcategorie tijdens Schaken aan de Kust en maakt dit waar deze avond. Haar g-pion bereikt de zevende rij en bezorgd de witte formatie enige kopzorgen. Doch ze betrekt niet op tijd voldoende stukken erbij om dit te verzilveren. Waardoor Ed de kans krijgt een succesvolle tegenaanval uit te werken en de zwarte koning mat te zetten.

Wedstrijdleider André Wagner heeft meteen zijn eerste invalsbeurt en wordt door Raf Hogezand met waardig tegenspel geconfronteerd. Maar André laat zich niet verrassen en scoort het volle punt.

Ad Oomes speelt een degelijke partij tegen Justus van Klaveren. Maakt geen echte blunders, maar de beheerder van de zwarte formatie schuift positioneel naar een overwinning.

Edo Nitzsche en Noud van der Togt worden geconfronteerd met onenigheid met de klok. Dit brengt het evenwicht tussen de zwarte en de witte formatie echter niet uit balans, waardoor deze partij de eerste in groep B is, die een uitslag oplevert.

De strijd tussen debutant Jie-Ren Tjin a Lien en Edgar Huisman wordt eveneens geconfronteerd met een uitvallende klok. Hier krijgt de ervaring in een lange strijd wel de overhand en gaat het punt naar de DSC-er.

Sjaak van As lukt het niet om de aanpak van debutant Roger van Groesen te weerleggen en moet berusten in remise.

De kop van PK editie 2015 is er af. Wederom een editie waarin de deelnemers er op alle niveaus vol voor gaan en hun tegenstanders weinig cadeau geven. Vrijdag 18 september staat de tweede ronde op het programma in Woonzorgcentrum De Mantel.

Informatie op hsb-site

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.