Valse start Meesterklasse competitie Rotterdam tegen Sissa

De geplande thuiswedstrijd tegen SISSA op 26 september komt erg ongelukkig uit. Vijf vaste krachten van het eerste vertegenwoordigen onze KNSB / ons land dan in het EK-jeugd in Kroatië. Reden om de wedstrijd op een andere datum te laten spelen? Het overleg daarover tussen de teamleiders leidde tot niets. SISSA beriep zich op het competitiereglement en wenste slechts twee partijen en wel in Groningen vooruit te spelen. Dit betekent dat wij ernstig benadeeld worden. We zullen met drie invallers spelen en met twee man naar Groningen moeten bij deze thuiswedstrijd. Ook de competitieleider stak geen hand uit. De uitleg van SISSA van het reglement werd door hem bekrachtigd en met de bijzondere omstandigheid dat wij ernstig benadeeld worden kon / wilde hij niets mee doen, hoewel hij daar wel toe gemachtigd is op basis van hetzelfde reglement. Een teleurstellend begin van deze competitie!

Vol goede moed en tegenzin werd de wereldreis naar het verre Groningen ondernomen door Dimitri Reinderman en Robby Kevlishvili met de teamleider als chauffeur. Dimitri zat niet goed in zijn vel met hoofd- en keelpijn. De ontvangst bij SISSA was prima met koffie en een broodje.

De partijen van Dimitri tegen Lucas van Foreest en Robby tegen Felix Meissner leverden weinig vuurwerk. Dimitri, met zwart aan 5, testte in het Siliaans het veneld fianchetto, maar bereikte weinig. Het evenwicht werd geen moment verstoord en kansen op complicaties werden in de kiem gesmoord. Remise was het resultaat.

Ook Robby liep op bord 8 in de Caro-Kann tegen een betonnen muur op, waar geen doorkomen aan was. Hij probeerde het lang, had het betere van het spel, maar kwam er niet doorheen.

De 26e starten we aldus aan acht borden met een 1-1 tussenstand.Lees verder…

11 Comments

 1. Avatar
  Lucas september 18, 2015

  De sneren naar SISSA en de competitieleider zijn onterecht. Alsof je beroepen op een competitiereglement iets is waarvoor je je zou moeten schamen?

  Het argument dat spelers van Rotterdam ons land dan wel de KNSB zouden vertegenwoordigen, is nergens op gebaseerd. Die spelers vertegenwoordigen alleen zichzelf – en dat is prima natuurlijk.

 2. Avatar
  arjo1982 september 18, 2015

  Het is de taak van een teamleider om niet 8 maar minimaal 11 of 12 spelers bij de hand te hebben van een min of meer gelijke (oplopende) sterkte. Dat deze niet beschikbaar zijn is dus "eigen schuld, dikke bult"!…

 3. Avatar
  Ludo Tolhuizen september 18, 2015

  In mijn optiek verkiezen vijf spelers van Rotterdam het spelen van een individueel tournooi boven hun teamwedstrijd.

 4. Avatar
  Johan Hut september 18, 2015

  Ik ben het eens met de eerste alinea van Lucas. Dat was ik niet meteen (op Utrechtschaak), maar uiteindelijk wel. Je mag je op het reglement beroepen en daar hoef je je niet voor te schamen of generen.

  Voor de rest : het vertegenwoordigen van de KNSB staat in het reglement. Een individueel EK valt daaronder. Daarmee kun je de tegenstander tot vooruitspelen verplichten. Alleen kan dat maar met een of twee spelers en niet met vijf, ook dat staat in het reglement.

 5. Avatar
  HermanGrooten september 18, 2015

  Even voor de goede orde: Dimitri is begeleider bij de EK-jeugd, waar ook Robby Kevlishvili aan deelneemt. Dat noem ik niet meteen het spelen van een individueel toernooi. Voor de rest bemoei ik me liever niet met deze discussie…

 6. Avatar
  Avdg september 19, 2015

  Ik vind het alleen wel flauw dat het reglement expliciet de KNSB vertegenwoordigen en uitkomen voor Nederland noemt.

  Als je dus voor de Belgische of Duitse bond naar zo’n toernooi gaat kun je je niet beroepen op iets wat voor Nederlanders wel geldt.

 7. Avatar
  Lucas september 19, 2015

  Johan, bedankt voor de correctie m.b.t. het vertegenwoordigen. Ik wist dat niet, maar als het in het reglement staat, neem ik mijn woorden terug.

  Avdg, het is mogelijk dat voor de Belgische en Duitse competities soortgelijke regelingen van kracht zijn.

 8. Avatar
  Dimitri september 19, 2015

  De bond heeft mij gevraagd als coach mee te gaan naar het EK jeugd. Door het aannemen van deze uitnodiging heb ik mijn club benadeeld. Hiervoor (en dat ik niet goed op de hoogte was van het competitiereglement) wil ik graag Pathena Rotterdam mijn excuses aanbieden.

 9. Avatar
  Avdg september 19, 2015

  @lucas, in het buitenland zullen ongetwijfeld ook dat soort regelingen zijn.

  Ik bedoel een regeling voor Belgen/Duitsers die hier in de KNSB competitie spelen. Misschien niet helemaal duidelijk van mij geweest.

 10. Avatar
  Martin Martens september 20, 2015

  Ik wens al onze vertegenwoordigers en coaches succes op het EK jeugd: schaakuitzendingen.blogspot.nl/. Ik vond het zelf altijd een eer om NL te vertegenwoordigen. En leuk om later te beseffen dat je van een toekomstig wereldkampioen (Kramnik) had verloren.

 11. Avatar
  René Olthof september 20, 2015

  Veel reacties hier (bijv. 1, 3, 5 en 8) laten zien dat het KNSB-competitiereglement niet of niet goed gelezen is/wordt. Rotterdam heeft wel degelijk recht op vooruitspelen maar max. aan 2 borden.

  Er was altijd al de regel dat er max. 4 (bij tientallen) en 3 (bij achttallen) partijen vooruit gespeeld mogen worden. Daar is deze regel bijgekomen.

  Van deze regel kun je van alles vinden, maar hij is ingesteld om de tegenstander (enigszins) in bescherming te nemen.

  Ik geloof dat Nederland zo’n beetje het enige land is waarin je überhaupt vooruit kunt spelen. Zie bijv. de Bundesliga dit weekeinde. Daarin moeten vele clubs vele spelers missen vanwege de World Cup. Schwäbisch Hall bijv. kan zijn titelaspiraties nu al vergeten.

  Is een beetje jammer dan. Je kunt ook andere spelers contracteren die wel beschikbaar zijn.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.