Pathena Rotterdam verliest van jeugdig SISSA

De geplande thuiswedstrijd tegen SISSA op 26 september komt erg ongelukkig uit. Vijf vaste krachten van het eerste vertegenwoordigen onze KNSB/ ons land dan in het EK-jeugd in Kroatië. Reden om de wedstrijd op een andere datum te laten spelen?

Het overleg daarover tussen de teamleiders leidde tot niets. SISSA beriep zich op het competitiereglement en wenste slechts twee partijen en wel in Groningen vooruit te spelen. Dit betekent dat wij ernstig benadeeld worden. We zullen met drie invallers spelen en met twee man naar Groningen moeten bij deze thuiswedstrijd. Ook de competitieleider stak geen hand uit. De uitleg van SISSA van het reglement werd door hem bekrachtigd en met de bijzondere omstandigheid dat wij ernstig benadeeld worden kon / wilde hij niets doen, hoewel hij daar wel toe gemachtigd is op basis van hetzelfde reglement. Een teleurstellend begin van deze competitie!

Vol goede moed en tegenzin werd de wereldreis naar het verre Groningen ondernomen door Dimitri Reinderman en Robby Kevlishvili met de teamleider als chauffeur. Dimitri zat niet goed in zijn vel met hoofd- en keelpijn. De ontvangst bij SISSA was prima met koffie en een broodje.

De partijen van Dimitri tegen Lucas van Foreest en Robby tegen Felix Meissner leverden weinig vuurwerk. Dimitri, met zwart aan 5, testte in het Siciliaans het versnelde fianchetto, maar bereikte weinig. Het evenwicht werd geen moment verstoord en kansen op complicaties werden in de kiem gesmoord. Remise was het resultaat.

Ook Robby liep op bord 8 in de Caro-Kann tegen een betonnen muur op, waar geen doorkomen aan was. Hij probeerde het lang, had het betere van het spel, maar kwam er niet doorheen.

De rest van de wedstrijd aan de andere borden is snel verteld. SISSA had aan de laatste vijf borden een ratingoverwicht en dat betaalde zich volledig uit. Met slechts twee halfjes aan deze borden werd de wedstrijd met 6½ – 3½ verloren.

Vitaly Kunin (aan 1) trof de verse grootmeester Jorden van Foreest. Jorden met wit had lange tijd het beste van het spel en had met 29. fxe4 zijn voordeel kunnen verzilveren. Hij koos een andere weg en liet Vitaly weer in de wedstrijd komen. In een lastige laveerpartij bleef het evenwicht dynamisch gehandhaafd. Na de tijdcontrole overschatte wit zijn kansen. Met bijvoorbeeld 47. Kg1 i.p.v. het betere Te6 was de uitslag nog niet duidelijk geweest. Nu werd hij in het eindspel opgebracht. Een spannende partij, het naspelen waard. Daarmee is het positieve van de wedstrijd van onze kant verteld.

Martin Martens (2) had in M. Bluebaum een zware kluif. Zijn Tarrasch tegen het Frans bracht hem goed spel. Zelf was Martin minder gelukkig met 29. a3, terwijl met Dd4 meer kans bood. Nu was de vrede snel getekend. Ook Rini Kuijf (3) had in het Slavisch tegen T. Koop weinig problemen. Beiden probeerden het lange tijd echter zonder resultaat met remise als logisch gevolg. Bruno Carlier (4) kwam tegen N. Lubbe niet lekker uit de opening. Hij had weinig spel en moest na 22. c4 erkennen dat het overwicht van zwart te groot werd. Met Pc6 had hij het waarschijnlijk wat langer volgehouden. Na 30 zetten was het na Kf2 uit. Hing Ting Lai (6) had zijn vuurdoop in de Meesterklasse tegen T. Henrichs. Hij had zijn opening goed voorbereid en dacht met a3, een nieuwtje voor hem, zijn tegenstander te verrassen. Met b6 als antwoord was Hing Ting uit zijn voorbereiding en begon de partij echt. Waarschijnlijk was 11. Pf4 beter dan het gespeelde Lf4. De pionnenstelling werd verzwakt en gaandeweg was er geen houden meer aan.

Johan Quist (7) speelde een gedegen partij tegen N. Maatman. 12. Lb7 was niet de sterkste optie voor zwart, maar het pakte goed uit. Hij kreeg overwicht, won een pion en moest zoeken naar een winstweg. Met de keuze van een eindspel met ongelijke lopers was hij achteraf niet erg gelukkig. Het bleek niet te winnen. Mohammed Taha Yasen(9) tegen E.J. Hummel is snel verteld. Zwart kreeg een iets betere stelling met een toren en een paard geparkeerd op de damevleugel. Reden voor wit om met h4 h5 de koningstelling te verzwakken. Mohammed was zeer ontevreden over zijn g5, waarmee de witte velden een prooi voor het paard werden. Hij verloor de draad en daarmee de partij. Michiel Besseling (10) had zijn dag niet tegen F. van Assendelft. Met d6 speelde hij op behoud van de door zwart geofferde pion, terwijl dxe6 eenvoudig spel met licht voordeel had gegeven. De stukken werkten niet samen en zwarts overwicht was snel winnend. Na 22 zetten konden de stukken in de doos.

SISSA is een te sterke tegenstander gebleken, die hoge ogen gaat gooien deze competitie. De overige teams zijn gewaarschuwd. Voor de onzen was het een goede leerronde, die we niet te vaak moeten tegenkomen.

Alle partijen uit deze wedstrijd via de viewer:

De teamleider van Pathena-Rotterdam,

Arthur Rongen.

4 Comments

 1. Avatar
  Grenache september 28, 2015

  Pardon, maar van dit soort argumenten word ik misselijk. Dit gezijk slaat echt nergens op.

  SISSA is zo vriendelijk om twee (!) partijen vooruit te spelen, en dat tegen Reinderman en Kevlishvili, twee van hun beste spelers. In plaats van deze buitengewoon sportieve houding te waarderen komt er een hele hoop gezeur over hen (en de competitieleider) heen. Zij verplaatsen de wedstrijd niet, ze willen niet meer vooruitspelen, etc.

  Misschien hebben zij geen zin om een externe wedstrijd met vijf (!!!) man te spelen? Of tegen hun Duitsers, die de wedstrijd waarschijnlijk allang in de agenda hebben staan, te zeggen: "Sorry jongens, maar we moeten even een ander datum zoeken, en dat in een drukke periode." (wK snelschaken, Bundesliga, ECC, etc.) Ja, en dat Meißner en van Foreest een thuiswedstrijd thuis willen spelen… vervelende jongens zeg.

  Ik weet niet wij bij Parthena invaller staat, maar als de minste speler nog boven de 2200 staat en de rest allemaal 2300+ heeft, dan lijken me Kazarian & Co. waardig vervangen en snap ik niet wie hier "ernstig benadeeld" is.

  Ten slotte een kleine pointe: LSG vroeg erom om 1 partij (in woorden: één) in de volgende ronde tegen Pathena vooruit te spelen. Uiteraard in Rotterdam. De teamleider, tevens auteur van dat artikel, antwoorde nog op dezelfde dag met nee.

 2. Avatar
  Grenache september 28, 2015

  Trouwens, het is wel zo eerlijk om te tekenen—Jan Sprenger.

 3. Avatar
  Grenache september 29, 2015

  Twee correcties (met dank aan René Olthof):

  1. Blijkbaar heeft Reinderman ook als coach recht op vooruitspelen, maar is er een maximum aan het aantal partijen dat je voor vooruitspelen mag aanvragen (=2).

  2. De wedstrijd was geen thuiswedstrijd van SISSA, maar van Pathena.

  Dit verandert een paar nuances (was er nu wel of niet sprake van tegemoetkoming van SISSA?), maar weinig aan het algemene punt dat ik probeerde te maken.

 4. Avatar
  Dimitri september 29, 2015

  Ik heb hier al eerder mij excuses gemaakt richting Pathena Rotterdam, dat ik door werk te verrichten voor de schaakbond, de schaakclub benadeeld heb in de competitie van de schaakbond. Bij deze ook mijn excuses aan Jan Sprenger!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.