Jan Smeets wint 8e Brainwave, David Klein plaatst zich voor NK Rapid

De 8e editie van het Brainwave rapidtoernooi in Amstelveen is gewonnen door GM Jan Smeets. De tweevoudige Nederlands Kampioen behaalde 6 uit 7 en moest de eerste plaats delen met GM Erik van den Doel, GM David Klein en Nederlands jeugdkampioen Hing Ting Lai. Op basis van onderling resultaat tegen Erik van den Doel verdient David Klein een ticket voor het NK Rapid op zondag 4 oktober a.s., aangezien Smeets en Lai (wildcard) al voor dit toernooi geplaatst waren.

Voor lange tijd leek niets van den Doel af te houden van de eindzege. De Leidse grootmeester begon zeer overtuigend met overwinningen op o.a. Smeets, Kunin en Ducarmon en had na 6 ronden nog geen halfje afgestaan. In een zenuwslopende slotronde tegen David Klein stond hij een kwaliteit achter maar leek in het eindspel voldoende compensatie te hebben om remise veilig te stellen. Klein had echter een zeer prettige tijdsvoorsprong die volledig werd uitgebuit en in een remise toreneindspel ging van den Doel door de vlag.

Door dit resultaat konden Smeets (overwinning op Smerdon) en Lai (overwinning op Ducarmon) langszij komen en werd de eerste plaats door vier man gedeeld. Laatstgenoemde verkeert de laatste weken in bloedvorm met o.a. een gedeelde toernooioverwinning in Delft en mag komende zondag zijn borst gaan nat maken op het NK Rapid.

De ratingprijs (tot 2150) werd gewonnen door Liam Vrolijk die dit toernooi gebruikte als voorbereiding op het WK t/m 14 in Griekenland komende maand.

De B-groep werd op naam geschreven van de Pool Sebastian Hatlapa die met 6,5 uit 7 zowel David Berendsen (6 uit 7) als Kasper van der Meulen (5,5 uit 7) voorbleef. Opvallend was de deelname van een hoop jeugdspelers die de B-groep de voorkeur gaven t.o.v. de jeugd Grand Prix (96 deelnemers) die tegelijkertijd werd georganiseerd door SV Zukertort Amstelveen.

De organisatie kijkt zeer tevreden terug op deze 8e editie van de Brainwave denksportdag. Met meer dan 200 schakers, waaronder 9 GM’s en 6 IM’s, is er een mooi startsein gegeven voor de schaakweek Amstelveen.

Via de toernooisite zijn er diverse fotoreportages te vinden.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.