Op de weg terug

Na de degradatie uit de Meesterklasse hield menigeen rekening met een totale leegloop bij het vlaggenschip van de Groninger Combinatie. Maar niets daarvan – iedereen bleef en we zijn nu huizenhoog favoriet voor de titel in de eerste klasse A. Al die hoge ratings, dat is mooi maar het moet natuurlijk nog wel even op het bord waargemaakt worden. De eerste horde werd op zaterdag 26 september soepel genomen. ASV uit Arnhem werd met 7½-2½ aan de kant geschoven. Enkele bespiegelingen van Erik Hoeksema, de oudste speler van het team.

Bovenin hebben we met drie grootmeesters nogal wat overkill. Sipke Ernst, Jan Werle en Daan Brandenburg waren goed voor 2½ uit 3. Sipke koos met zwart voor een provocerende Philidor en die aanpak werkte uitstekend. Tegengestelde rokades, wit gooide al zijn pionnen naar voren maar het was meer blaffen dan bijten. In tijdnood werd de witte stelling vakkundig ontmanteld. Zo doe je dat met zwart als sterke speler: je geeft je tegenstander de illusie van voordeel, je geeft hem van alles om over na te denken en in zijn onvermijdelijke tijdnood pluk je hem kaal.

Jan had wit, en hoefde dus niet naar zulke drastische maatregelen te grijpen. Hij pakte wat ruimte, zette zijn stukken verstandig neer en wachtte geduldig af of zijn tegenstander misschien op hol wilde slaan. En ja hoor, onze man werd op zijn wenken bediend.Lees verder (pdf)

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.