Topjeugd in matches en recordbezetting Open groep bij 19e Hoogeveen Schaaktoernooi

Het 19e Hoogeveen Schaaktoernooi, van 17 tot en met 24 oktober in het raadhuis in Hoogeveen, presenteert dit jaar twee matches met jonge toptalenten. De kersverse 16-jarige grootmeester Jorden van Foreest neemt het op tegen Jan Timman. Anna-Maja Kazarian, die onlangs Europees kampioene werd bij de meisjes tot en met 16 jaar, speelt tegen vrouwengrootmeester Sopiko Guramishvili uit Georgië. De Open groep herbergt twintig grootmeesters, onder wie de Nederlanders Erwin l’Ami, Benjamin Bok, Sipke Ernst, Jan Werle en Roeland Pruijssers.

Jorden van Foreest is na Anish Giri de speler die mede de toekomst van het Nederlandse schaak belichaamt. Velen zijn benieuwd hoe hij het zal doen tegen de voormalig wereldtopper Jan Timman, met diens schat aan ervaring en kennis. De 15-jarige Anna-Maja Kazarian staat bekend om haar enorme vechtlust en werd dit jaar gedeeld derde in het NK vrouwen, alsmede dus Europees meisjeskampioene. Haar tegenstandster, Sopiko Guramishvili, trad dit jaar in het huwelijk met Anish Giri, maar staat zelf ook haar mannetje op het schaakbord. Vorig jaar haalde ze in de Open groep van Hoogeveen 5½ punt tussen vele grootmeesters. Zij staat bekend als ‘Miss Tactics’.

Met een recordinschrijving van twintig grootmeesters is de Open groep bijzonder sterk. Ook vele andere spelers uit Nederland en het buitenland hebben zich al ingeschreven. Op papier de sterksten zijn Eduardo Iturrizaga Bonelli uit Venezuela, de Indiër Abhijeet Gupta en de Nederlander Erwin l’Ami. Verder zijn er twee grote zevenrondige amateurgroepen: een middag- en een ochtendgroep.

Volop reden dus voor de schaakfan om in de week van 17 tot en met 24 oktober het sfeervolle raadhuis van Hoogeveen te bezoeken. De belangrijkste partijen zullen in het schaakcafé worden besproken door bekende commentatoren, dagelijks vanaf 14.45 uur. Op de meeste dagen beginnen de partijen om 14.00 uur; Amateurgroep 2 is een ochtendgroep die om 9.30 uur begint. Op de openingsdag, zaterdag 17 oktober, beginnen alle partijen een halfuur later. De matches en beide amateurgroepen hebben een rustdag op woensdag 21 oktober. Op die dag worden in de Open groep twee ronden gespeeld, om respectievelijk 9.00 uur en 15.00 uur. Op deze vrije dag wordt een Baskisch schaaktoernooi georganiseerd, waarbij elke twee tegenstanders op twee borden tegelijk tegen elkaar spelen. Tijdens de week zijn er ook simultaans en andere nevenactiviteiten. Zie daarvoor, en voor het complete speelschema, onze website www.hoogeveenchess.nl.

Het evenement wordt op zaterdagmiddag 17 oktober officieel geopend door Ard van der Tuuk, gedeputeerde van de provincie Drenthe, bij !pet aan de Hoofdstraat. De sluitingsceremonie is op zaterdag 24 oktober om 19.00 uur in de Burgerzaal van het gemeentehuis.

Tijdens het toernooi zullen de matchpartijen en de belangrijkste partijen van de Open groep live te volgen zijn, met analyses van engines, op de website www.hoogeveenchess.nl. Op deze website zullen ook dagelijks uitgebreide verslagen te lezen zijn.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.