Komt Magnus Carlsen naar Wijk aan Zee in 2016?

Recent werd het campagnebeeld van het Tata Steel Chess Tournament gepresenteerd. De 78ste editie van het ‘Wimbledon van het Schaken’ in Wijk aan Zee wordt gehouden van 15 januari – 30 januari 2016.

Twee belangrijke vragen

Velen kijken met belangstelling uit naar de presentatie van het deelnemersveld. De belangrijkste vraag hierbij is of Magnus Carlsen, de huidige wereldkampioen, zijn Tata-titel komt verdedigen? De komst van Carlsen scheelt publicitair een slok op een borrel zowel landelijk als in de regio van de twee speelsteden. Daar heeft Rotterdam ervaring mee. Een andere vraag is dan ook welke de twee satellietsteden worden? Utrecht en Amersfoort willen graag maar misschien komen er nog verrassingen.

Donderdag 15 januari 2015, Tata Steel Chess Tournament on Tour in Rotterdam.
Emre Karan mocht namens de kinderen van OBS Charlois (Rotterdam-Zuid) aan Magnus Carlsen, de wereldkampioen, een exemplaar aanbieden van het unieke Rotterdam Schaakspel. De komst van Magnus Carlsen gaf extra cachet aan Tata Steel Chess on Tour.
Foto: Jurriaan Hoefsmit, Tata Steel Chess

Berlijn

Magnus heeft nog een paar belangrijke klussen dit jaar. Deze week verdedigt hij in Berlijn zijn wereldtitels bij het Rapid- en Snelschaak. Hieraan doet Loek van Wely ook mee. Na tien ronden rapidschaak staat Carlsen op 1 en Van Wely op 93. Er doen 150 deelnemers mee. Morgen de laatste vijf ronden. Daarna volgt het WK snelschaak.

London Chess Classic (final leg of the Grand Chess Tour 2015)

In december gaat Magnus naar Londen waar hij mee doet aan de finale van de Grand Chess Tour. De London Chess Classic ( van 4 t/m 13 december) is de laatste ronde van deze tour en Magnus is er erg op gebrand deze laatste ronde te winnen. Hij heeft nog iets goed te maken want hij was niet erg tevreden met zijn optreden in de afgelopen twee ronden (Norway Chess en de Amerikaanse Sinquefield Cup). In Londen doen alle wereldtoppers mee, behalve Kramnik. So had andere verplichtingen en wordt vervangen door Vachier-Lagrave, de wildcard gaat naar Michael Adams.

Bron: website London Chess Classic

Spannend wordt vooral wie het overall klassement over drie ronden gaat winnen. De tussenstand is : Topalov 17, Nakamura 16, Aronian 15, Carlsen 14 en Giri 13.

Qatar Masters Open 2015, negen ronden

Daarna vliegt Magnus naar Doha (Qatar) waar hij meedoet aan de Qatar Masters Open 2015! Dit toernooi wordt van 19 t/m 30 december gehouden. Naast Carlsen doen mee : Giri, Kramnik, So, Karjakin en nog minstens vijftien 2700+ spelers. Iedere speler met een rating hoger dan 2300 kan aan deze Qatar Open meedoen!

Aspire Zone in Doha, Qatar. Het grootste sportpark ter wereld! Het schaaktoernooi wordt in de ‘Ladies Club’ gehouden.

Tweede editie Grand Chess Tour in 2016

Ook in 2016 zal de Grand Chess Tour plaatsvinden. In april Norway Chess, in september de Amerikaanse Sinquefield Cup en in december de London Chess Classic. De top drie van de Grand Chess Tour 2015 worden uitgenodigd, daarna de zes hoogst geplaatsten op de wereldranglijst aangevuld met een wildcard per toernooi. De Grand Chess Tour zal naar verwachting in 2016 nog niet worden uitgebreid met andere toonaangevende toernooien gelet op de volle agenda van de wereldtoppers.

Kandidatenmatch en het wereldkampioenschap in 2016

In 2016 wordt de kandidatenmatch gespeeld (van 9 – 28 maart) en de winnaar mag later dat jaar Magnus Carlsen om de wereldtitel uitdagen. Over de plaatsen waar wordt gespeeld is door de FIDE nog geen beslissing genomen.

5 Reacties

 1. Avatar
  wimw 12 oktober 2015

  Dank voor deze overzichtelijke berichtgeving. Het is goed dat er naast alle informatie over het Nederlands schaakleven en de verrichtingen van de Nederlandse schakers ook aandacht is voor de internationale schaakkalender.

 2. Avatar
  Koorevaar 12 oktober 2015

  Magnus Carlsen weer wereldkampioen rapidschaak, Van Wely 105de

 3. Avatar
  TheBlackKnight 12 oktober 2015

  Vind toch bijzonder hoe Carlsen na enige wat minder spelende Classics met het speelse gemak zijn WK titel Rapid aanhoudt en hiermee ook de nr 1 in raiting verovert aangezien Naka niet mee deed.

  In het toch wel zeer sterke deelnemersveld zonder nederlaag is een klasse, ik vermoed dat de Titel Blitz ook in zijn handen blijft.

  Betreft het artikel zou ik het mooi vinden als Carlsen wederom in TATA zijn talent verzilvert, echter is de toernooi kalender op hoogste niveau ook topdrukte. Er zijn genoeg topspelers om TATA te vullen, maar een TATA zonder Carlsen is voor mij geen echt TATA. Wellicht zal Wei Yi zich ook binnen dit toernooi in de Masters zich mogen debuteren. Zonder Carlsen is er denk ik wel meer spanning in het veld. Carlsen in topvorm is momenteel nog steeds niet te stoppen

 4. Avatar
  Koorevaar 15 oktober 2015

  Utrecht is de eerste speelstad geworden. Een prima keuze voor deze schaakminded stad.

  Hier het grote nieuws op RTV Utrecht vanaf 10.35 minuten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.