Actuele puzzels 11: Magnus Carlsen behoudt wereldtitel rapid

In deze rubriek proberen we u op een wat alternatieve manier kennis te laten nemen van een actueel toernooi of interessant evenement. We struinen het internet af op zoek naar mooie, bijzondere of leerzame zetten of concepten. Omdat we graag willen dat u de grijze cellen ook in conditie houdt, bieden we deze aan in de vorm van opgaven.

In Berlijn is de afgelopen drie dagen het Wereldkampioenschap Rapid gehouden. Het toernooi was bijzonder sterk bezet, ondanks de afwezigheid van drie belangrijke Amerikanen (Nakamura, Caruana en So), die momenteel deelnemen aan de ‘Millionaire Open’ in Las Vegas.

Wereldkampioen in drie disciplines, Magnus Carlsen, is naar Berlijn gekomen om zijn tweede wereldtitel met versneld tempo te verdedigen. Dat deed hij met verve. In 15 ronden Zwitsers bleef hij ongeslagen en scoorde een zeer respectabele 11½ punten. Daarmee bleef hij het trio Ian Nepomniatchi (Rusland), Teimour Radjabov (Azerbeidzjan) en Leinier Dominguez Perez (Cuba) een vol punt voor. De enige Nederlander in het gezelschap, Loek van Wely, kon helaas geen rol van betekenis spelen. Hij eindigde op 7 punten.

De eindstand aan de kop van de ranglijst werd uiteindelijk:

Uit dit toernooi heb ik alle partijen van Carlsen bekeken en daar een paar aardige fragmenten uit gehaald. Hoewel de Noor bekend staat om zijn strategische stijl en zijn prachtige eindspeltechniek, liet hij zich op het tactische vlak ook niet onbetuigd.

U mag proberen alle vragen op te lossen. Veel plezier ermee!

VRAAG 1)

Wit staat een gezonde pion voor en zijn stukken staan goed opgesteld. Hoe maakt Carlsen hier snel en efficiënt een einde aan?

VRAAG 2)

Beide partijen spelen een beetje ‘langs elkaar heen’. De zwartspeler neemt een zwaarwegend besluit. Welk?

VRAAG 3)

In deze partij is Carlsen danig in de problemen geraakt tegen een sterk spelende Dubov. Zwart kon het welverdiende punt nu binnenhalen. Hoe eigenlijk?

VRAAG 4)

In de regel is in een eindspel met zware stukken een verre vrijpion van groot belang. Maar de zwarte op d3 lijkt goed geblokkeerd en wit heeft op de damevleugel ook twee ‘roadrunners’ klaar staan om naar de overkant te marcheren. Zwart speelde het enigszins mysterieuze 41…Td6 Kunt u ontdekken wat het idee hiervan was, toen wit nietsvermoedend 42. a4 speelde?

OPLOSSINGEN

(De foto is van Nailya Bikmurzina, Daniel McMahon of Gregor Anthes op de toernooisite)

Voor een overzicht van eerdere afleveringen van deze rubriek klikt u hier

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.