Vele nevenactiviteiten bij 19e Hoogeveen Schaaktoernooi

Het 19e Hoogeveen Schaaktoernooi, dat van 17 tot en met 24 oktober plaatsvindt in het raadhuis te Hoogeveen, kent dit jaar vele aantrekkelijke nevenactiviteiten. Diverse alternatieve vormen van het schaakspel worden uitgeprobeerd, er zijn simultaans van toernooidirecteur Loek van Wely en van Sopiko Guramishvili, en er is elke dag commentaar door bekende Nederlandse schakers.

Op de dag voor de opening, vrijdag 16 oktober, geeft toernooidirecteur en topgrootmeester Loek van Wely van 14.00 uur tot 16.00 uur een simultaan op het AZC bij Hoogeveen. Op de dag van de opening, zaterdag 17 oktober, is er van 13.00 tot 16.00 uur weer een activiteit bij McDonalds. Iedereen die wil kan daar meedoen aan een potje ‘schaakfietsen’ of een potje ‘conditieschaak’. Bij schaakfietsen zit je op een hometrainer achter het bord. Je kunt de partij winnen door mat, tijdsoverschrijding, of door harder te fietsen dan je tegenstander. Bij conditieschaak wordt er gesnelschaakt, waarbij de klok een eind van het bord is verwijderd, zodat de spelers elke keer een sprintje moeten trekken om hun zet af te ronden, en dan weer naar het bord terug moeten rennen.

Op woensdag 21 oktober, een vrije dag voor de matchspelers en de deelnemers aan de amateurgroepen, wordt vanaf 10.00 uur het Baskisch Schaaktoernooi gespeeld. Bij deze vorm van het spel, ontstaan in de Baskische stad San Sebastian, spelen de tegenstanders gelijktijdig op twee borden tegen elkaar: eenmaal met wit en eenmaal met zwart. Dit toernooi duurt vijf ronden; de spelers krijgen elk 25 minuten bedenktijd, plus nog eens 20 seconden per gemaakte zet. Het prijzengeld bedraagt 500 euro, inschrijfgeld is 15 euro (maximaal 32 deelnemers).

Op zaterdag 24 oktober geeft Sopiko Guramishvili, die dan net klaar is met haar match tegen Europees Jeugdkampioene Anna-Maja Kazarian, van 13.00 uur tot 16.00 uur een aanschuifsimultaan in het centrum van Hoogeveen. Als er tussentijds iemand verliest, kan hij of zij nog een keer de stukken opzetten, of een nieuwe deelnemer kan aanschuiven. Hier zal ook een schaakfiets staan, waarop deelnemers of belangstellenden kunnen ‘afblazen’.

Gedurende het hele toernooi is er een expositie met schaakschilderijen van Tjerk Zijlstra, gepresenteerd door Margreet Wevers van Schaakkunst. Schaakkunst is met een stand aanwezig in het raadhuis op zondag 18 en zaterdag 24 oktober. Tijdens de hele schaakweek zal er ook een ‘schaakfiets’ in het gemeentehuis staan, waarop iedereen potjes ‘schaakfietsen’ kan spelen.

Tijdens de speelronden wordt dagelijks vanaf 14.45 uur commentaar gegeven. Op 17 oktober geeft Joris Brenninkmeijer uitleg, op 18 en 19 oktober voormalig Nederlands kampioen Gert Ligterink, op 20 oktober voormalig Nederlands kampioen Dimitri Reinderman, op 21 oktober Cor van Wijgerden, op 22 oktober ‘Mr Chess’ Hans Böhm, op 23 oktober Robert Ris, en op 24 oktober weer Gert Ligterink.

De organisatie van het toernooi is bezig met andere activiteiten, zoals schaaktikkertje, en mogelijk nog een evenement op het AZC. Houdt u onze website www.hoogeveenchess.nl in de gaten!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.