Voor het eerst (in lange tijd weer) tegen Philidor!

Voor de ‘jongste club’ van Nederland is elke tegenstander natuurlijk nieuw, maar de wedstrijd op 10 oktober tegen Philidor heeft uiteraard een lange voorgeschiedenis. Eén van onze ‘ouders’ speelde voor het laatst tegen Philidor in de winter van 2003-2004.

SC Groningen was in 2003 gedegradeerd uit de meesterklasse en de wedstrijd in Leeuwarden werd gespeeld met ongeveer het laatste op dat moment beschikbare sponsorgeld. In dat jaar kwamen de volgende spelers uit voor Groningen: 1 Sergey Tiviakov; 2 Joris Brenninkmeijer; 3 Yge Visser; 4 Gert Ligterink; 5 Erik Hoeksema; 6 Tea Lanchava; 7 Luuk van Kooten; 8 Joop Houtman; 9 Daan Brandenburg; 10 Joost Wempe; 11 Erik-Jan Hummel; 12 Frits Rietman; 13 Michael Riemens; 14 Renze Rietveld; 15 Rudolf Potze; 16 Peter Bodewes. Groningen won in Leeuwarden met 6,5-3,5. Na de wedstrijd kwam de sponsoring weer op gang en het team werd kampioen met 6 matchpunten voorsprong om daarna continue in de meesterklasse te spelen – vanaf 2012 als Groninger Combinatie – tot helaas vorig voorjaar.

Voorzichtigheid was geboden. Philidor hield in de 1e ronde het favoriete Wageningen op 5-5 en mag natuurlijk nooit onderschat worden. Het duurde even voordat de eerste uitslagen er waren, maar toen ging het ook snel. Michael Riemens maakte er een mooi vuurwerk van en opende de score, gevolgd door remises van invaller Rudolf Potze en Jan Baljé. Met name Jan mocht daar tevreden mee zijn, want hij stond op een gegeven moment compleet verloren. Over de overwinning van Erik Hoeksema mochten we ook niet klagen. Tegenstander Bas van der Lijn kreeg de complimenten, maar Erik het punt. Sipke Ernst won op bord 1 van Tjapko Struik. Lees verder…

3 Comments

  1. Avatar
    habibpeter oktober 13, 2015

    Leuk verslag! Een van de andere ouders van de Groninger Combinatie heeft trouwens nog menig spannend duel uitgevochten in de 1e klasse, waarvan 1 gedenkwaardige 9-1 uitslag.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.