Wildwest in de Matches

Van Foreest-Timman Remise, Guramishvili Wint

Van Foreest – Timman

De twee matches startten vandaag met vuurpijlen en donderslagen. Anna-Maja Kazarian wilde na de opening te veel en sneed in haar eigen vingers. Ze ging tactisch ten onder. Het duel tussen Jorden van Foreest en Jan Timman ging flink op en neer. Eerst leek Van Foreest te gaan winnen, later miste Timman een winst. “Niet diep genoeg gerekend”, meende de veteraan. De 16-jarige GM (de FIDE moet hem nog benoemen, maar wij noemen hem gewoon al zo) schudde het hoofd bij het zien van zo veel gemiste trucs. Maar ja, dat was toen de computer werd aangezet. De eerste partij Van Foreest-Timman was er zo één waarbij het oordeel van die computer schommelt, per engine verschilt, en volgens de spelers zelf ook niet blindelings te vertrouwen was.

Van Foreest – Timman

1.e4 c6 2.d4 d5 3.e5 Lf5 4.Pf3 e6 5.Le2De Short-variant: wit wil rustig opbouwen en profiteren van zijn ruimtevoorsprong. Dat komt in deze partij niet helemaal uit de verf… 5…Pe7 6.0–0 h6 7.Pbd2 Pd7 8.c3 Pg6. De zwarte stukken ogen niet prettig op g6 en f5. Liever zou zwart zijn loper terugtrekken en zijn paard op f5 zetten. 9.g3 f6!? 10.Pe1!Lees verder…

Foto’s Frans Peeters

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.