Hoogeveen op maandag

Een drukke dag in Hoogeveen. Twee ronden in de Open Groep. Dat werd een latertje. Gedacht was dat die groep om drie uur zou kunnen beginnen met de tweede ronde van de dag. Doordat er echter een aantal partijen zeer lang duurde kon de indeling ook pas laat gemaakt worden. Het gevolg natuurlijk dat het toch wel flink na drie uur was voordat de Open Groep met zijn tweede partij van de dag kon beginnen. Eén van de schuldigen was Sipke Ernst die een dameeindspel met een pluspionnetje probeerde te winnen. Dat lukte niet, maar hij probeerde het wel.

Opvallend van de 13 partijen tussen grootmeesters werd er 5 keer door wit gewonnen en geen een door zwart. De overige 8 werden remise. Bij aanvang van ronde 3 waren er nog 13 spelers met 100%. Dat werden er volgens verwachting natuurlijk minder. Na ronde 3 maximaal 7 en dan na ronde 4 konden dat dus maximaal 4 zijn. Heeft u echt geen gevoel voor wiskunde neem het dan maar van mij aan. Voorwaarde is wel dat partijen in een beslissing eindigen, want bij een remise vallen beide spelers af. Het konden er dus vier zijn, maar na ronde vier is er niemand meer die 100% heeft. Dat geeft de sterkte van het toernooi mooi weer. Wel vier met 3,5 en daaronder Erwin l’Ami die nu een aantal Indiërs om zich heen ziet staan. Nog niet uitgeschakeld zijn de 15 spelers met 3 punten. Daaronder ook Nosbo vrouwenkampioen Iozefina Paulet die in de vierde ronde IM Das (2467) versloeg. In deze groep verder alle overige nederlands GM’s die meedoen (Bok, Werle, Ernst, Pruisscher). Onderin nog een viertal spelers die op hun eerste punten wachten. Degene met de meeste ratingwinst tot nu toe is Stijn Gieben die vandaag twee keer won (oa van Luuk van Kooten)

Lees verder…

Over jan van os

Ik ben meer dan 50 jaar aktief in het schaken. Als speler, als bestuurder, als organisator van schaakaktiviteiten, als wedstrijdleider, als verslaggever (de schaakreporter) en als fotograaf. Heb ooit de titel van Nationaal arbiter gehaald. Momenteel voorzitter van mijn schaakclub ESG en ik zit in het bestuur van Chessfestival Groningen. Sinds 25 november ben ik ook voorzitter van de Noordelijke Schaakbond.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.