Na maandag komt dinsdag

De titel is natuurlijk een waarheid als een koe. Dat denken sommigen echter ook van het schaakspel. Alles is uit te rekenen en een logisch gevolg van elkaar. Alleen fouten kunnen de toekomst veranderen. Nu u weet als echte schaker dat alles helemaal niet logisch is in het schaakspel. En alles is misschien uit te rekenen, maar wij mensen kunnen dat niet. Wij spelen toch nog vaak op gevoel en op onze beperkte kennis van het schaakspel. En dat maakt het schaken zo mooi en is de reden dat ik nog schaak. De computer is goed in het opsporen van fouten, maar vertrouw niet blindelings op hem. Laatst zag ik een toreneindspel waarbij remise werd overeengekomen terwijl de waardering van de computer op +2,47 stond. Snappen die grootmeesters dat niet vroeg ik me af. Dus ging ik de computervariant bekijken. Aan het eind van de berekening stond bijna dezelfde stelling op het bord als aan het begin van de berekening.

Lees verder…

Over jan van os

Ik ben meer dan 50 jaar aktief in het schaken. Als speler, als bestuurder, als organisator van schaakaktiviteiten, als wedstrijdleider, als verslaggever (de schaakreporter) en als fotograaf. Heb ooit de titel van Nationaal arbiter gehaald. Momenteel voorzitter van mijn schaakclub ESG en ik zit in het bestuur van Chessfestival Groningen. Sinds 25 november ben ik ook voorzitter van de Noordelijke Schaakbond.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.