KNSB: help Anna-Maja naar het WK!

Hier zie je Anna-Maja Kazarian, 15 jaar, uit Georgische ouders geboren in Nederland. Anna-Maja speelde al vele malen namens Nederland op schaak-EK’s en -WK’s en veroverde daar zelfs medailles. In Nederland won ze vele nationale titels, ook in de jongenscategorieën. Enkele weken geleden beleefde ze een hoogtepunt in haar nog jonge en tegelijk ook al lange schaakcarrière. Een belangrijk schaakdoel in haar leven kwam tot werkelijkheid. In de categorie bij de meisjes tot 16 jaar werd zij in het Kroatische Porec Europees kampioene! Anna-Maja, vanaf deze plaats – veel te laat – alsnog van harte gefeliciteerd!

Lees hier verder …

15 Comments

 1. Avatar
  Dimitri oktober 23, 2015

  Ik mis in het artikel een argument waarom vier toernooien achter elkaar voor een scholiere van 15 beter is dan investeren in een trainer en geen anderhalf maand school missen…

 2. Avatar
  coenj oktober 23, 2015

  Goed punt Dimitri. Met een trainer is ze meer geholpen dan met nóg een toernooi. Bovendien is schaken laten prevaleren boven school een gevaarlijke ontwikkeling. De kans dat ze later van schaken kan leven is vrijwel nihil. Dat is in Nederland slechts voor een enkeling weggelegd.

  Dan nog de vraag: waarom moet de KNSB een trainer betalen voor één enkele speler. De KNSB is vrijwel geheel afhankelijk van contributiegelden en de ledenaantallen lopen fors terug. Voor menig schaker is de contributie een hoop geld, dan vind ik het niet te verdedigen om dat geld te besteden aan een trainer waar maar één persoon profijt van heeft. Laat te KNSB dan wat bijleggen aan de coach van de ChessQueens en de 3 talenten, Anna-Maja, Maaike en Rosa, laten meetrainen. Als de KNSB iets wil doen voor Anna-Maja zelf, help haar dan een sponsor te zoeken i.p.v. het zelf te betalen.

 3. Avatar
  sake jan de boer oktober 23, 2015

  Van school missen? Een gevaarlijke ontwikkeling? Argumenten? ‘t Lijkt mij eerder dat een intelligente en talentvolle 15-jarige uit 5(!) gym in samenspraak met de schoolleiding onze adviezen daarvoor niet nodig hebben. Trouwens tijdens een WK staat staat er juist 2 weken dagelijks een trainer tot de beschikking van de spelers, tel uit je winst.

  Een enkeling? Zeker. Misschien Anna-Maja? Niet te ontkennen valt dat ze al wel wat neergezet heeft.

  Betalen voor een enkeling? Een lastige kwestie inderdaad. Er is nog wel steeds dat redelijk recente verhaal van €90.000 voor zekere Anish Giri.

  Ik geef ruiterlijk toe: ik ken bij lange na niet alle ins en outs over deze gehele kwestie. Zonder uit de school te willen klappen (wat ik dus wel doe, maar zo geheim is het nu ook weer niet): ik werd slechts getriggerd door het tegengestelde beeld van de berichtgeving vanuit Hoogeveen en de RTL uitzending, én de mail van de KNSB een dag eerder aan de WK deelnemers en ouders waarin duidelijk de indruk werd gewekt dat het een beslissing van Anna-Maja zelf was.

  Voor de duidelijkheid: mijn stukje was niet bedoeld als kritiek op de KNSB, ik kan me haar positie met de beperkte mogelijkheden en de geldende regelgeving geheel indenken. Zelf trouwens hebben wij uitsluitend positieve ervaringen met de KNSB. Zou me daar wel gek zijn trouwens: straks wordt mij m’n WK ticket nog ingenomen …:-)

 4. Avatar
  sake jan de boer oktober 23, 2015

  Aanvulling: Misschien was het wel (of niet) Anna-Maja’s beslissing, maar de KNSB schreef dat het was omdat haar programma te vol was (dat leek ook zeer plausibel). Maar de werkelijke reden bleek een geheel andere.

 5. Avatar
  Koorevaar oktober 23, 2015

  Een paar observaties:

  Het EK en WK 2015 zijn wel erg dicht op elkaar gepland, qua school en qua financiën voor Nederlandse deelnemers erg problematisch. Maar liefst 5 van de in mei door de KNSB uitgenodigden voor het WK doen niet mee, er zijn ook geen vervangers aangewezen of beschikbaar, behalve Catheleijne Sanders. Bij de meisjes doen we maar in twee leeftijdscategorieën mee.

  Voor alle Nederlandse deelnemers geldt dat het verschil in rating t.o.v. de nummer 1 geplaatste in de betreffende leeftijdscategorie aanzienlijk is. Tussen de 200 en 800 ratingpunten., gemiddeld ca. 400 ratingpunten gerekend over de 7 deelnemers! Nu zegt rating ook niet alles, maar toch.

  In ieder geval doen ze belangrijke ervaringen op , ze leren veel en ze vinden het een eer voor Nederland uit te komen. Ze verdienen ons aller steun.

  Als ze verder willen komen hebben ze geld nodig om goede trainers te kunnen betalen en zij moeten meer tijd vrij kunnen maken om te trainen en te spelen. Dat bleek ook uit de diverse crowdfunding acties van de EK gangers. Het laatste woord is hierover nog niet gezegd omdat dit nog niet zo eenvoudig is.

 6. Avatar
  Kees Schrijvers oktober 24, 2015

  Sake Jan: "Maar de werkelijke reden bleek een geheel andere"

  Graag een toelichting, kan dat?

 7. Avatar
  sake jan de boer oktober 24, 2015

  Misschien moet ik het zo zeggen: ik weet in elk geval wat de reden niet was. Het was niet een te vol programma zoals de KNSB het in de mail aan de overige deelnemers deed voorkomen. Immers, uit de Hoogeveen berichtgeving en het RTL optreden bleek dat A-M uiterst graag naar het WK wilde (van een te beladen programma sprak zij totaal niet). Het probleem leek van een financieel karakter, hoewel er misschien nog veel meer aan de hand was (de ins en outs die ik niet ken, maar eigenlijk ook niet zo interessant vind).

  Ten overvloede: het stukje bevatte geen beschuldigende vingers en – al deed de titel dat misschien vermoeden – het wilde ook niet partij kiezen voor de ene of andere partij. De titel kwam voort uit mijn sympathie, waardering en bewondering voor de combinatie van talent, werklust, doorzettingsvermogen en ambitie die ik bij de A-M vermoed, welke naar mijn mening te allen tijde en alleen maar als positief beoordeeld moet worden (en niet als ‘gevaarlijke ontwikkeling’, hoe komt iemand daarbij). En een titel moet ook een beetje opvallen natuurlijk.

 8. Avatar
  coenj oktober 24, 2015

  Wie de schaakwereld een beetje kent weet dat het in Nederland voor slechts weinigen is weggelegd om zijn gehele broodwinning met schaken te verdienen. Veel toptalenten hebben in het verleden uiteindelijk voor hun studie gekozen ten koste van het schaken. Neem Daniël Stelwagen bij voorbeeld.

  Natuurlijk heeft Anna-Maja een prachtige prestatie neergezet op het EK en ook het NK van dit jaar was niet verkeerd. Één zwaluw maakt echter nog geen zomer, zie de resultaten in Hoogeveen. Wil je een kans maken om profschaker te worden dan zullen er veel meer goede resultaten moeten komen, en ook in het open circuit (vrouwen én mannen dus). Leeftijdsgenoot Max Warmerdam is bijv. al een stuk verder met zijn rating, en de één jaar oudere Jorden van Foreest is al grootmeester. Giri zat op zijn 15e ook al op 2500+.

  De verwijzing naar Giri gaat trouwens niet op. Dat geld komt namelijk van NOC*NSF en niet van de KNSB zelf. Bedenk dat de ChessQueens zelf het geld bij elkaar hebben moeten sprokkelen om een grootmeester als trainer te kunnen inhuren! Het mannenteam profiteert van de NOC*NSF-subsidie van Giri.

  Voor alle duidelijkheid: ik gun Anna-Maja het succes en had het ook mooi gevonden als ze naar het WK had gekund. Men moet echter wel met beide benen op de grond blijven en zich realiseren dat Anna-Maja later haar broodwinning (grotendeels) buiten het schaken moet zoeken. Dan is school toch wel erg belangrijk.

  Overigens hoor ik niemand over de mooie kans die Anna-Maja wordt geboden doordat ze in het damesteam mee kan naar het EK Landen in Reykjavik.

 9. Avatar
  Kees Schrijvers oktober 24, 2015

  Je vraagt je wel af wie Anna-Maja begeleidt. Ik denk dat zij door de Europese titel en Hoogeveen dacht dat deelname aan het WK bij nader inzien ook wel mooi zou zijn en zij (en haar moeder, of haar moeder) dacht dat het slim was om via RLT naar een sponsor te gaan zoeken.

 10. Avatar
  sake jan de boer oktober 25, 2015

  coenj: Zou het kunnen dat A-M, misschien wel een multi-talent, er prima in slaagt school en schaken beide op (het) hoog(ste) niveau te combineren? Het opgeheven vingertje (‘Dan is school toch wel erg belangrijk’) is m.i. volstrekt misplaatst. Ik begrijp überhaupt niet de (openbare) bemoeienis in dezen met haar.

 11. Avatar
  Paul-Peter Theulings oktober 25, 2015

  Het is zoals het is, en elk nadeel heeft zijn voordeel.

  Sponsorgeld kan nu mooi op een andere manier besteed worden.

  Bijvoorbeeld aan toptraining. Dat zou zomaar beter besteed kunnen zijn dan leeftijdsgenoten aanstampen op een jeugd WK.

  Volgende maand lekker mee naar IJsland met het damesteam. Een maand later kan ze goedkoop in eigen land naar Groningen als ze wil.

 12. Avatar
  Anna-Maja Kazarian oktober 25, 2015

  Beste iedereen,

  Ter informatie voor iedereen:

  Op woensdag 21 oktober ben ik ZELF door RTL Late Night benaderd aan de hand van een mooi artikel in de Telegraaf. De reden hier achter was van mijn mooie prestatie op het Europees Kampioenschap waar ik Europees Kampioene ben geworden. Zoals terug te luisteren kwam het onderwerp sponsor ter sprake aan de hand van waarom ik geen trainer heb. Voordat er zulke uitspraken worden gedaan, zoals dat ik op tv kwam om een sponsor te zoeken, graag voor de volgende keer naar meer informatie vragen.

  Daarnaast, wat betreft mijn school; ik zit op een Topsport Talent School. Dit moet wel genoeg zeggen neem ik aan :-).

  Het is jammer om negatieve reacties te lezen die nergens op gebaseerd zijn, dus ik zou het erg op prijs worden gesteld dat er in de toekomst eerst wordt gevraagd en dan gedachtes worden uit gesproken.

  Verder wil ik iedereen, die mij steunt en helpt, enorm bedanken!

  Met vriendelijke groet,

  Anna-Maja Kazarian

 13. Avatar
  Klaas Schaak oktober 25, 2015

  Beste Anna-Maja,

  je hebt gelijk dat we het eerst aan jou moeten vragen en daarna pas eventueel reageren.

  Vandaar dus nu mijn vraag aan jou:

  Was je van plan om, nadat je hoorde dat je met het damesteam naar IJsland gaat, toch ook het WK-jeugd nog te spelen?

  Zo ja, waarom kan/mag dat dan niet? en

  zo nee, waarom is dan zo’n ophef ontstaan, dit artikel van J.S de Boer en de daarop volgende, deels negatieve reacties die nergens op gebaseerd zijn?

  Met vriendelijke groet,

  Klaas

 14. Avatar
  Dimitri oktober 26, 2015

  Het opgehaalde geld is goed voor twee jaar persoonlijke training, ik denk nog steeds dat dat in principe waardevoller is dan 1 toernooi (al zou een eventuele wereldtitel wel weer nieuw sponsorgeld aantrekken).

 15. Avatar
  Paul-Peter Theulings oktober 26, 2015

  En het ene toernooi is het andere niet.

  Een jeugd WK is wel een mentale ervaring, maar schaaktechnisch is spelen tegen volwassenen de manier om de stap naar de IM titel te zetten.

  De tweekamp tegen Sopiko, dat is heel goed en leerzaam.

  En volgend jaar bij het jeugd NK past meespelen met de jongens beter bij de ambitie dan de meisjesgroep winnen. Zo deed Anne Haast dat ook, en ze werd bijna algemeen jeugdkampioen.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.