Belevenissen van een arbiter: Hoe halen jullie het in je hoofd…!

Begin mei is het NK jeugd ABC voor de 2e keer gehouden in Rotterdam. De organisatie wordt daar uitstekend verzorgd door de Stichting Pathena. Deze stichting is opgericht door drie ouders van schakende kinderen en het is dan ook niet verwonderlijk dat het grootste doel is om het jeugdschaken te bevorderen en te stimuleren. Een belangrijk middel daarbij is het live brengen van partijen op het internet. Dat ook dit goed aangepakt wordt blijkt wel uit het feit dat dit jaar de verzorging van de liveborden op de buitenlocaties van het Tata Steel Chess Tournament ook met succes verzorgd werd door de stichting. En wat te denken van het NK jeugd ABC? Daar zijn alle 60 borden live te volgen via het internet! Op de website www.pathena.nl kunnen alle activiteiten van de stichting gevolgd worden.

De speellocatie van het NK jeugd ABC is het Topsportcentrum Rotterdam, pal gelegen naast stadion Feijenoord, oftewel ‘de Kuip’, thuisbasis van Feyenoord. Er wordt geschaakt in de Promenade, een lange smalle ruimte met veel glas op de eerste verdieping met een prachtig uitzicht op de Kuip en een parkeerterrein. Maar kan dat wel, schaken naast een voetbalstadion? De ervaring van het eerste jaar leerde van wel. De tweede ronde viel toen samen met de laatste competitiewedstrijd van Feyenoord. En behoudens dat van de beveiliging de deuren naar de balustrade dicht moesten blijven, hebben we er totaal geen last van gehad. Alleen bij het vallen van een doelpunt hoorde je even een massaal gejuich aanzwellen. Dat moet bij Thomas Beerdsen als fervent Feyenoordsupporter, als muziek in de oren geklonken hebben!

(foto: Sake Jan de Boer)

Dit jaar zijn er door een iets veranderde opzet twee ronden gepland op de zondag. En er is ook weer voetbal in de Kuip. De KNVB-bekerfinale nog wel. De strijd gaat tussen FC Groningen en PEC Zwolle. De supporters van beide clubs moeten van ver komen en vele fans zullen al vroeg bij het stadion verschijnen. Maar daar is aan gedacht. Een flinke muziekinstallatie en een goede dj moeten de vroege vogels voor het stadion gaan vermaken. En in de loop van de eerste ronde kunnen ook wij meegenieten van de opzwepende muziek. Ik ben bang dat het dit jaar op de zondag iets anders gaat lopen dan vorig jaar. Een bekerfinale is toch iets meer feest dan een competitiewedstrijd! Het bonken en dreunen van de basklanken gaan van je oren naar je tenen en weer terug. Het is niet constant maar toch erg hinderlijk en ergerlijk als je zit te schaken. Twee jongens uit de A groep, de groep die het dichtst bij de bron van het kwaad zit, komen hun notatieformulier inleveren en laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Verbolgen en geïrriteerd laten zij weten dat zij zo niet de tweede partij van de dag gaan spelen! Fijnzinnig voegt er nog een aan toe: “Hoe halen jullie het in je hoofd om op deze dag twee ronden te plannen?!”

Ik loop naar beneden om bij de ingang van het Topsportcentum wat navraag te doen bij twee suppoosten die daar de wacht houden. Mijn vraag of ze weten hoe het programma eruit ziet en tot hoe lang dit gaat duren, kunnen ze niet beantwoorden en ze kunnen er ook niets aan veranderen. Ik zie de meewarige en spottende blikken in hun ogen die mij wel vertellen dat ik niet moet denken dat dit ‘schaaktoernooitje’ zo belangrijk is dat dit het programma van de bekerfinale zou kunnen beïnvloeden! Nee, dat begrijp ik ook wel, maar ik moet toch ergens beginnen. Dan de volgende stap: overleg met de organisatie. We hebben weinig uitwijkmogelijkheden. Er is een zaaltje beschikbaar voor diegenen die hun hoofd niet meer bij de partij kunnen houden. Maar veel kunnen we er niet kwijt. Hooguit tien tot twaalf borden. Daarom besluiten we om voor aanvang van de tweede ronde die dag mee te delen dat diegenen die er absoluut niet bij kunnen schaken zich bij de wedstrijdleiding kunnen melden om te proberen die partij te verplaatsen naar een wat rustiger omgeving.

De onregelmatige overlast van de muziek blijft doorgaan tot de voetbalwedstrijd begint om zes uur ’s avonds. De tweede ronde is dan al weer drie uur aan de gang. Daarna keert de rust weer terug. Alleen het gejuich is nog te horen als er een doelpunt valt. Daar valt mee te leven. Het zijn wel drie lange uren geweest in mijn beleving. Uiteindelijk hebben we maar vijf partijen hoeven te verplaatsen naar het zaaltje. Daarbij niet die twee jongens die aangaven zo niet te gaan beginnen aan de tweede partij van de dag! Dat was makkelijk te constateren want het waren allemaal meisjes die het zaaltje bevolkten! Je kon een speld horen vallen in het zaaltje, zo stil was het er. Daarom viel het op dat bij één bord er heel regelmatig wat ‘overleg’ was tussen de twee speelsters. Ik verdenk hun er dan ook van niet vanwege het schaken verhuisd te zijn maar vanwege het feit dat ze elkaar in de Promenade niet meer konden verstaan!

Ik ben blij als de dag erop zit. Het is niet leuk werken met problemen waar je totaal geen vat op hebt. Ik heb het idee dat het toch wel met een sisser is afgelopen. Naderhand komt mij echter ter ore dat toch heel wat spelers er meer last van hebben gehad dan ze lief geweest is. Toch hebben zij niet geklaagd die middag. Een compliment voor hun incasseringsvermogen is daarom nog wel op zijn plaats. Eén ding is wel zeker: een bekerfinale gelijk met een ronde NK jeugd ABC in Rotterdam is voor een volgend jaar uiteraard uit den boze!

4 Comments

 1. Avatar
  Lucas november 05, 2015

  Schaken en voetbal. Een slechtere combinatie is niet denkbaar.

 2. Avatar
  TheVoiceOfReason november 06, 2015

  Is toch ook een stom idee, schaken naast een voetbalstadion..

 3. Avatar
  sake jan de boer november 07, 2015

  He Lucas, wat is dit? Eerder beoordeelde je de combinatie van voetbal en schaken als een ‘Een belangwekkende visie’!

  Zie Zie hier …

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.