Actuele puzzels 14: WK-jeugd

In deze rubriek proberen we u op een wat alternatieve manier kennis te laten nemen van een actueel toernooi of interessant evenement. We struinen het internet af op zoek naar mooie, bijzondere of leerzame zetten of concepten. Omdat we graag willen dat u de grijze cellen ook in conditie houdt, bieden we deze aan in de vorm van opgaven.

Het WK jeugd dat in het Griekse Porto Carras, Halkidiki werd gehouden is voorbij. Nederland werd vertegenwoordigd door slechts zeven spelers. Dat waren Hing Ting Lai (Open t/m 18 jaar), Max Warmerdam (Open t/m 16 jaar), Liam Vrolijk (Open t/m 14 jaar), Eelke de Boer (Open t/m 12 jaar), Alexander Rutten (Open t/m 10 jaar), Catheleijne Sanders (Meisjes t/m 18 jaar) en Maaike Keetman (Meisjes t/m 16 jaar).

De scores van de Nederlandse deelnemers zagen er zo uit:

Als we deze score een klein beetje analyseren, zien we dat vooral Max Warmerdam (7 uit 11), Liam Vrolijk en Maaike Keetman er in positieve zin uitspringen. Hun eindscore moet wel een beetje gerelativeerd worden, want alleen Liam behaalde een hogere TPR dan zijn eigen rating. Gezegd moet worden dat ook deze cijfers bij jeugdspelers vaak niet zoveel zeggen. Niettemin blijft het jammer dat nationale sterren als Jorden van Foreest en Anna-Maja Kazarian (en dan vergeet ik er nog een paar) niet aanwezig waren op dit evenement dat vooral door de jeugd van India werd gedomineerd. De partijen van onze landgenoten die de slotdatabase hebben gehaald, heb ik onderzocht. Daarin kwam ik een paar aardige momenten tegen.

PUZZELS

U mag nu proberen de volgende drie vragen op te lossen. Veel plezier ermee!

VRAAG 1)

In deze gespannen stelling neemt de zwartspeelster een gokje. Ze speelt

23…Pc6?! 23…Tfd8 lijkt zeker nog te gaan. Wit kan nu in het voordeel komen. Ze speelde 24. Pe5?. De vraag is waarom dat fout is en wat wit wel had moeten spelen.

VRAAG 2)

Wit heeft een stelling bereikt waarin het zwarte loperpaar niet zoveel voorstelt omdat de pionnenstructuur duidelijk in wits voordeel spreekt. Zo heeft hij het mooie veld e5 in handen. Hing Ting Lai toont aan dat daar soms zaken mee gedaan kunnen worden. Ziet u welke?

VRAAG 3)

Met 31. Pf4!? begint de witspeler aan een actie waarmee hij een pion wint, maar die ook de nodige risico’s lijkt in te houden. Want wat moet hij gezien hebben na 31…Dh6 32. Pgxh5 Te5

OPLOSSINGEN

Als toegift via de viewer alle partijen van de Nederlandse deelnemers die in de database terecht zijn gekomen. Hierbij dus ook de volledige partijen waarvan hierboven fragmenten zijn gemaakt.

Voor een overzicht van eerdere afleveringen van deze rubriek klikt u hier

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportco├Ârdinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.