Jubileumeditie Cultural Villagetoernooi

Van maandag 16 november t/m woensdag 25 november zal in Wijk aan Zee het twintigste Cultural Villagetoernooi gespeeld worden. Het is al weer de twintigste editie van een toernooi dat zo langzamerhand een echte traditie begint te worden. Dit jaar is Adviesbureau Schrijvers een van de belangrijkste sponsoren.

Opmerkelijk is wel dat het niet twintig jaar achter elkaar heeft plaatsgevonden. Het lukte de organisatie niet elk jaar om genoeg fondsen te verwerven en een aantrekkelijk deelnemersveld in elkaar te sleutelen. En ook is het niet altijd gelukt om de oorspronkelijke formule te handhaven. Een enkele maal werd het toernooi geen gesloten (groot)meestertienkamp maar hield men een sterk bezet weekend- of rapidtoernooi. Gezien het feit dat de organisatie drijft op vrijwilligers, blijft het desondanks een formidabele prestatie om maar liefst negentien maal het toernooi op de kalender te houden. Wijk aan Zee wordt natuurlijk traditiegetrouw geassocieerd met het Tata Steel-tournament. Het verhaal is al eens verteld, maar misschien is het goed om nog eens in het kort weer te geven hoe de identiteit van dit toernooi is ontstaan.

Toen ik in de jaren tachtig samen met mijn Eindhovense schaakmakker Gerard Welling deelnam aan het Hoogovensschaaktoernooi logeerden wij in hotel Sonnevanck. Wij deden ons verhaal aan de toenmalige eigenaar Bert Kisjes. Wij jaagden op meesternormen, maar in ons land was er niet veel gelegenheid. Zeker niet op deelname aan een gesloten toernooi, dat destijds een eis was om IM te worden. Bert Kisjes hield wel van een uitdaging. Er kon in zijn hotel een toernooi georganiseerd worden, dat echter met een minimaal budget uit de grond gestampt zou worden. Bert ging met de hoed langs in Wijk aan Zee om de kosten te drukken voor o.a. de maaltijden. Met vereende krachten werd er een eerste gesloten meestertienkamp van de grond getild. Een jarenlange traditie was geboren. Toen Bert Kisjes zijn hotel verkocht raakte hij verzeild in een organisatie die zich ten doel stelde om contacten in Europa met andere dorpen tot stand te brengen. Deze stichting “Cultural Village” werd succesvol en bleek ook genegen om het toernooi, dat het even te kwaad had, weer nieuw leven in te blazen. En zo wordt nu al jarenlang het CVT gehouden, dat een begrip is geworden.

In de twintigste aflevering is zelfs een grootmeesterkamp tot stand gebracht. Met GM Eric Hansen (CAN, 2573), GM Nijat Abasov (AZE, 2544), GM Roeland Pruijssers (NED, 2498), IM Robert Ris (NED, 2406), IM Demre Kerigan (TUR, 2388), WGM Dorsa Derakhshani (IRA, 2365), Robby Kevlishvili (NED, 2354), Hing Ting Lai (NED, 2319), WFM Nino Khomeriki (GEO, 2308) en FM Rick Duijker (NED, 2291) aan de start belooft het een interessante strijd te worden. We gaan het volgen!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.