Voorbeschouwing EK Landenteams

Morgen start in IJsland (op de locatie waar in 1972 Fischer tegen Spassky speelde) het EK Landenteams. Nederland stuurt twee sterke teams: bij de heren (open) Giri, L’Ami, Van Wely, Sokolov en Tiviakov (op bordvolgorde), met Toekmakov als coach. Bij de dames krijgen chessqueens Peng, Haast, Muhren-De Jong en Lanchava gezelschap van Europees kampioene Kazarian, met Oleksiyenko als coach.

In de open sectie zijn er veel kanshebbers. Drievoudig kampioen Rusland voert de plaatsingslijst aan, maar titelverdediger en tweevoudig kampioen Azerbeidzjan heeft ook een team met meer dan 2700 gemiddeld. Armenië en Duitsland zitten daar wat achter, maar dat weerhield ze in het jaar dat ze kampioen werden (respectievelijk 1999 en 2011) ook niet. Frankrijk (ook 2700+ gemiddeld) is nooit kampioen geworden maar werd in 2013 tweede, terwijl het voor Engeland (ook al 2700+ gemiddeld) heel lang geleden is dat ze kampioen werden (1997). En dan doet er nog een land mee dat al eens gewonnen heeft, tweemaal zelfs, Nederland! Ditmaal negende geplaatst, maar een titel is niet onmogelijk als het goed loopt. Voor kopman Anish Giri is het ook nog belangrijk dat hij niet negen partijen speelt en allemaal verliest, want dan plaatst hij zich niet voor het kandidatentoernooi. Ik vermoed echter dat als hij alles verliest, hij op een gegeven moment wel reserve wordt gezet…

Giri, L’Ami en Van Wely tijdens de olympiade van vorig jaar.

Bij de dames zijn er drie teams die qua gemiddelde rating ver boven de anderen uitsteken: Georgië (winnaar in 1997), Rusland (in 2007, 2009 en 2011 winnaar) en Oekraïne (titelverdediger en winnaar van de eerste editie in 1992). Nederland is tiende geplaatst van de dertig teams.

Homepage van het toernooi (pas op voor Little Talks): etcc2015.com/

7 Comments

 1. Avatar
  Lucas november 12, 2015

  Waarom hebben twee Nederlandse teams coaches uit Oekraïne?

 2. Avatar
  Dimitri november 12, 2015

  Toekmakov is coach omdat hij uit het NOC-potje voor Giri betaald kan worden. Oleksiyenko was de trainer van de chessqueens bij de trainingskamp in Dieren en beviel blijkbaar.

 3. Avatar
  TheVoiceOfReason november 12, 2015

  ”op de lokatie waar in 1972 Fischer tegen Spassky speelde” mooi, dat zou ik zelf nog altijd willen zien

 4. Avatar
  Klaas Schaak november 12, 2015

  Is Erwin LÁni aan bord 2 een taktische opstelling?

  Misschien weet L’Ami op bord 2 alles remise te keeperen en kunnen Van Wely, Sokolov en reserve Tiviakov aan de borden 3 en 4 flink gaan scoren…

  Ik hoop dat het zo uitpakt ;)

  Giri gaat, denk ik, alle 9 partijen spelen, dat deet hij de vorige EK’s en Olympiades in elk geval wel.

 5. Avatar
  Dimitri november 12, 2015

  Vorig jaar bij de olympiade scoorde L’Ami overigens op bord twee 7.5 uit 10, terwijl Van Wely en Tiviakov samen 8 uit 15 scoorden…

 6. Avatar
  Vincent Pandelaar november 13, 2015

  Een mooi detail: de originele wedstrijdtafel van de ’72 match staat in de speelzaal 😉

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.