Schaakmeester Hans Böhm schaakt tegen amateurs in Filmtheater De Fabriek

Voorafgaand aan de film Pawn Sacrifice zal Internationaal Schaakmeester Hans Böhm een potje simultaanschaken tegen acht amateurs. Op donderdag 17 december zal niemand minder dan Hans Böhm aanwezig zijn bij de vertoning van Pawn Sacrifice, een nieuwe film over het legendarische wereldkampioenschap schaken van 1972, toen Amerikaan Bobby Fischer het opnam tegen Rus Boris Spassky.

Hans Böhm is een Nederlands schaker en een expert in eindspelstudies. De wereldschaakbond FIDE gaf hem in 1975 de prestigieuze titel Internationaal Schaakmeester. Daarnaast schreef hij meer dan twintig boeken, onder andere over schaken. Sinds 2008 is hij schaakmedewerker bij De Telegraaf.

De avond begint om 19.00 in de centrale hal van het filmtheater met een potje simultaan schaken, waarbij Böhm het zal opnemen tegen maar liefst acht amateurschakers. Daarbij geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. Inloop en aanmelding vanaf 18.30 beneden in de hal.

Om 20.15 verzorgt Böhm voorafgaande aan de vertoning van Pawn Sacrifice een inleiding over de film in relatie tot de werkelijkheid. Böhm was namelijk als toeschouwer aanwezig bij de schaakwedstrijd Fischer-Spassky in 1972 in Reykjavik, die in Pawn Sacrifice centraal staat. Na afloop zal hij vragen beantwoorden en een gesigneerd exemplaar weggeven van zijn nieuwste boek, De koning.

Over Pawn Sacrifice

Pawn Sacrifice vertelt het waargebeurde verhaal van de meest legendarische schaakwedstrijd aller tijden. De Koude Oorlog is op zijn hoogtepunt wanneer de jonge Bobby Fischer in 1972 het wereldschaakkampioenschap tegen Boris Spassky speelt, de beste speler van de Sovjet-Unie. Fischer, die al sinds zijn tienerjaren beroemd is, is de uitdager; Spassky is regerend wereldkampioen. Terwijl heel de wereld toekijkt, bindt Fischer niet alleen de strijd tegen Spassky aan, maar vertegenwoordigt hij de Verenigde Staten in hun oorlog tegen de communisten. Hij is pas 29 jaar oud. Kan hij de druk aan?

(Edward Zwick, VS 2014, 114 minuten, met Tobey Maguire, Liev Schreiber, Peter Sarsgaard)

Pawn Sacrifice + Hans Böhm | 17 december | Filmtheater De Fabriek | € 9,50

19.00 | Simultaanschaken met Hans Böhm (aanmelden vanaf 18.30)

20.15 | Pawn Sacrifice + inleiding en nagesprek Hans Böhm

Reserveren kan via www.de-fabriek.nl, www.belbios.nl, 075-6311993 (09.00-12.00 en 19.30-20.30) of 0900-0989 (€ 0,45 ct p/m)

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.