Associaties

Een experiment. Type uw naam in op Google, klik op afbeeldingen en binnen de seconde staan er honderden afbeeldingen op uw computerscherm. Toen ik het experiment deed stonden er op de eerste rij een aantal foto’s van mij. Ik kon gemakkelijk achterhalen waar en wanneer die waren genomen. Google had zijn werk goed gedaan. Vervolgens kwamen er foto’s van personen die zijdelings met mij te maken hebben: collega’s van mijn werk – met wie ik volgens mij nooit op de foto ben gegaan – en personen die wel eens waren voorgekomen in schrijfsels van mijn hand: de filosoof Popper, de wiskundige David Hilbert, Galileo Galilei, Siegbert Tarrasch.

In de miljoenen documenten die op het internet rondzweven komen zij voor in een context die met mijn naam verbonden is. In de reeks afbeeldingen komen ook redelijk wat schaakstellingen voor. Niet allemaal “van mij” overigens. Eentje die duidelijk wel van mij was, kwam voor in een partij in de KNSB-competitie van jaren geleden. Het was tegen Oegstgeest. Ik was de aanvoerder van de zwarte stukken en zat opgescheept met de beruchte Franse loper, terwijl mijn opponent een paard had. Ik herinner me dat Sosonko, die bij onze tegenstander meespeelde, tamelijk lang bij mijn bord stond te kijken. Wat hij ervan vond weet ik niet. De partij eindigde overigens in remise.

Het aardige is dat de foto’s van schakers die volgen indirect wel iets met mij te maken hebben: Julio Granda Zuniga, zoals hij werd gefotografeerd tijdens het Andorra Open 2014, waaraan een contingent Promotiespelers meedeed, waaronder ik. Kortom, het slaat wel ergens op.

Dat wil niet zeggen dat ik alles wat ik zie onmiddellijk een plaatsje kan geven. Er staan personen bij die ik met de beste wil niet kan thuisbrengen. Maar dan zie ik plotseling een beeltenis van Hansje M. achter het schaakbord. Andorra, duidelijk. Maar weer niet eentje van Bernard B., niet van Henk N., terwijl die in Andorra toch echt meededen en vrijwel zeker gefotografeerd zijn. Hoe zit dit, waarde Google, hoe zit dit?

Maar het gaat niet alleen om personen. Die prachtige trein op het treinenkerkhof van Uyuni, Bolivia, die ene met de veldvergelijking van de algemene relativiteitstheorie erop gekalkt staat er bij. Ik heb daar in mijn reisverslag indertijd (2008) redelijk lyrisch over geschreven. Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven, zou ik met Reve kunnen schrijven. Het doet me deugd.Lees de column hier!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.