Hotze Tette Hofstra gedeeld winnaar 10e Kreeft Consultancy Schaaktoernooi

BENNEKOM – Grootmeester Andrey Sumets uit Oekraïne heeft zaterdag in denksportcentrum De Commanderij Bennekom het 10e Kreeft Consultancy Schaaktoernooi gewonnen. Hij deelt de eerste plaats onder meer met Hotze Tette Hofstra, kopman van het organiserende BSV Bennekom.

De finale. Links grootmeester Andrey Sumets en rechts Hotze Tette Hofstra.

Bij de opening van de tiende editie door voorzitter Noël Bovens van BSV Bennekom, werd ter herdenking van de gebeurtenissen in Parijs door de deelnemers en leiding 1 minuut stilte in acht genomen

In het toernooi scoorde Andrey Sumets 5,5 punten in zeven partijen, evenveel als Hotze Tette Hofstra, de plaatselijke favoriet. Ook de grootmeesters Vladimir Epishin en Andrey Orlov kwamen op 5,5 punten uit. Op weerstandpunten werd Sumets als toernooiwinnaar uitgeroepen. De vier spelers deelden de geldprijzen. De Belgische grootmeester Alexander Dgebuadze en de Nederlandse IM Robert Ris eindigden op vijf punten en delen de vijfde plaats.

Hofstra speelde een uiterst sterk toernooi en won onder meer van grootmeester Felix Levin. In de slotronde werd het tegen Sumets na harde strijd remise. De grootmeester baalde van het resultaat. Er werd door Sumets en zijn collega’s nog lang geanalyseerd over de niet verwachtte uitslag. Overigens startte Hofstra met 3 uit 3 overtuigend. Martin Markering, Diederick Vos en Désiré Fassaert waren de verliezers.

De Bennekommer ging zonder puntenverlies de vierde ronde in en verloor toen van de slimme Vladimir Epishin. In het dubbel toren-paard eindspel gingen teveel pionnen verloren. Het herstel kwam tegen clubgenoot John Riksen en in de zesde ronde tegen grootmeester Felix Levin. Sterke lopers van Hofstra ondersteunden de aanval op de koning en die moest capituleren. En wat vervolgens Sumets in de slotronde ook probeerde, Hofstra liet zich met frank en vrij spel zich niet intimideren.

De gedeelde toernooi winst werd uiteraard door Hofstra glunderend gevierd. ,,Het Kreeft-toernooi was het enige toernooi dat ik in de regio nog niet had gewonnen’’, wist hij na afloop. ,,Na drie ronden stond ik alleen op kop. Dat gaf een kick en natuurlijk de winst op Levin. Hoe het zo goed ging? Ik heb gewoon keihard gebeukt met de gedachte, we zien wel waar het uitkomt. Zoals Rini Kreeft het tijdens de interne op maandavond soms succesvol doet. En in de slotronden durfde Sumets niet meer. Ik bood twee keer remise aan en uiteindelijk deed ie het zelf.’’

Hotze Tette Hofstra wordt gefeliciteerd door voorzitter Noël Bovens. Links grootmeester Andrey Sumets

Het 12-jarige talent Rembrandt Bruil uit het Betuwse Elst werd met vier punten gedeeld tiende in groep A, waar 36 spelers in uit kwamen. Hij won de speciale jeugdprijs, die voor het eerst werd uitgereikt. In groep C (22 spelers) won Corniek le Poole uit Dodewaard de jeugdprijs.

Groep B (23 spelers) werd gewonnen door 11-jarige jeugdspeler Kelvin Kanne uit Vleuten. Hij scoorde 5,5 punten. Liefst vijf spelers eindigde op de gedeelde tweede plaats. Zij kwamen elk op 5 punten uit. Fred Rienstra (Doesburg) en Jan Willem Ruitenberg (Dodewaard) deelden in groep C de eerste plaats met 5,5 punten. Jaap Nugteren uit Bennekom werd derde.

Er namen 81 spelers deel aan het toernooi, dat in prima sfeer is verlopen en onder de uitstekende leiding stond van arbiter Huub Blom en toernooidirecteur Rini Kreeft.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.