Dames verliezen laatste ronde, IM-norm Haast (WIM-norm Kazarian?)

Na twee grote overwinningen is het Nederlands damesteam het EK landenteams geëindigd met een grote nederlaag tegen Oekraïne. Tegen dit sterke team (met drie grootmeesters en een IM) werd vrij kansloos verloren met 3.5-0.5. Toch was er ook positief nieuws: de enige remise kwam op naam van Anne Haast en die scoorde hiermee een IM-norm! Nog wat ratingpunten erbij en ze kan de IM-titel aanvragen.

Edit: Klaas Schaak meldt in de commentaren dat Anna-Maja Kazarian waarschijnlijk een WIM-norm heeft gescoord.

Nederland stond voor de laatste ronde elfde en met een overwinning was top acht misschien nog mogelijk. Dat er niet in, de Oekraïense dames waren duidelijk te sterk. Zo kwam Lanchava al snel slecht te staan tegen voormalig dameswereldkampioen Ushenina. De manier waarop het Hollands mishandeld werd is voor mij te pijnlijk om te laten zien. Ook pijnlijk is wat er bij Kazarian gebeurde.

Het eindspel ziet er remiseachtig uit en om dit te winnen zal de tegenstandster behoorlijk moeten meewerken. Gaponenko was in lichte tijdnood en Kazarian ging hier (volgens het livebord) snel spelen. A tempo maakte ze de beslissende blunder: 25.Kc2 La4+ 26.Kd3?? Lg1 Wit moet de koning weer zetten om geen stuk te verliezen en na 27.Kc3 Lxh2 bleek de pluspion genoeg voor zwart om te winnen. Ondanks deze nederlaag won Kazarian nog wel de bronzen medaille voor het beste resultaat op het vijfde bord.

IM-norm Anne Haast

Bij WGM Anne tegen GM Anna had de witspeelster genoeg aan remise voor een IM-norm. Met 169 ratingpunten plus wilde de zwartspeelster waarschijnlijk op winst spelen, maar Anne speelde het heel solide. Misschien iets te solide zelfs, want een pionwinst waar niets mis mee leek werd versmaden. In plaats daarvan eindigde de partij in een zetherhaling waarmee de gewenste remise binnen was. Chessqueens.nl meldt over de norm: "Omdat deze norm bij het EK Landenteams is behaald, telt deze niet voor de reguliere 9 partijen, maar voor 20 partijen. Met haar IM-norm eerder dit jaar in het Tata Steel Chess Tournament betekent dit dat zij voldoende normen heeft. Dus alleen nog een paar ratingpuntjes en de titel kan aangevraagd worden!"

(Edit: zie ook de opmerking van Coenj in de commentaren).

(Edit2: volgens www.fide.com/fide/handbook.html?id=173&view=article is het inderdaad een norm van 20 partijen).

Even rekenen: ze heeft nu 2365, volgens chessresults heeft ze dit toernooi 20.4 punten gewonnen (k-factor 20), in de competitie heeft ze 4.6 punten gewonnen, virtueel nu 2390 en als ik het goed zie had ze vandaag zelfs de IM-titel kunnen veiligstellen door te winnen! Maar die 2400 zal nog wel een keer komen.

Als laatste was Peng bezig tegen de wereldkampioene (en de jongere zus van de Anna), Maria Muzychuk. Beide speelsters kregen ongeveer wat ze wilden hebben. In de tijdnoodfase was er hoop voor een punt voor Nederland, maar uiteindelijk bleek Muzychuk toch de handigste.

Zwart heeft gespeeld op paard tegen slechte loper. Haar koning is echter wat kwetsbaar, zeker als de ‘slechte’ loper op d5 komt.

30.Lf1 Tb4 31.Lc4 gxf5 32.Tf2?!

Dat is iets te optimistisch, na terugslaan op f5 staat wit beter.

32…Pxe4 33.Txf5 Tbxc4! 34.bxc4 Txc4

Nu heeft zwart twee verbonden vrijpionnen voor de kwaliteit. Dat is vaak meer dan voldoende. In dit geval is het iets minder duidelijk vanwege de kwetsbare zwarte koning, maar ook de witte koning is niet veilig.

35.Th5 Db7 36.Th4 f5 37.Tf1?

37…f4?

Dit opent de stelling en geeft een pion weg, dat kan niet goed zijn. Zwart mist hier bovendien een kans: 37…Tc3! 38.De2 Db6+ 39.Kh1 Dc6 40.Kg1 Dc5+ 41.Kh1 Tc1! 42.Txc1 Dxc1+ 43.Kg2 Kg7 en dit is goed voor zwart: de witte toren staat een beetje buitenspel omdat na Dh5 of zoiets wit zelf mat gaat.

38.Tg4+ Kh8 39.gxf4 Pf6 40.Tg2 e4 41.f5 Tc8 42.Dd4

Nu heeft zwart nauwelijks compensatie voor de kwaliteit meer en is de rest relatief simpel.

42…De7 43.Kh1 Te8 44.Tc1 e3 45.Tc7 De5 46.Dxe5 dxe5 47.Te2 Tg8 48.Tcc2 Pg4 49.h3 Pf2+ 50.Kh2 Pd1 51.Tc5 a4 52.Txe5 Td8 53.Kg2 Kg7 54.Kf3 Kf6 55.Te4 a3 56.Ta4 Pc3 57.Ta6+ Kxf5 58.Txe3 Pxa2 59.Texa3 Pb4 60.Th6 Td7 61.Ta5+ Pd5 62.Th5+ Ke6 63.Ta6+ 1-0

De partijen van de dames:

In de eindstand zijn de Nederlandse dames iets lager geeindigd dan volgens hun ratings verwacht had mogen worden.

Qua individuele scores werd er samen een onderscore van -0.24 behaald, dus in feite werd de verwachte score behaald. Er zaten wel grote verschillen in de individuele prestaties.

(Foto gemaakt door Jos Sutmuller)

8 Comments

 1. Avatar
  Klaas Schaak november 22, 2015

  Volgens mij heeft ook Anna-Maja Kazarian een (WIM-)norm gescoord. Ze heeft weliswaar maar 8 partijen gespeeld maar als ik het het FIDE handboek goed begrijp is dat op een EK teams genoeg voor een norm.

 2. Avatar
  coenj november 22, 2015

  Die zwaar tellende IM-norm van Anne heb ik niet kunnen vinden. In het titelreglement wordt dat expliciet vermeld over de Olympiade. Ik heb reglement niet in detail bekeken, maar ik kon niks vinden over een bijzondere norm bij EK’s.

 3. Avatar
  coenj november 22, 2015

  Niettemin een prachtige prestatie prestatie van Anne (en Anna-Maja).

 4. Avatar
  coenj november 23, 2015

  Anna-Maja Kazarian heeft de brpnzen bordmedaille gepakt aan bord 3, met een gelijk aantal punten als de winnares van het zilver.

 5. Avatar
  pieterpriems november 23, 2015

  Je mag wel wat vriendelijks over Thea schrijven hoor!

 6. Avatar
  wimw november 23, 2015

  De jongste twee dames hebben het heel goed gedaan. Jammer dat Nederland in de laatste ronde tegen zo’n sterke tegenstander moest, wat niet in verhouding stond met hun positie op de ranglijst. Maar wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

 7. Avatar
  coenj november 23, 2015

  Het was inderdaad pech dat ze in de laatste ronde tegen Oekraine moesten spelen. Er waren diverse zwakkere teams die in de buurt van het damesteam stonden.

  De prestaties van Tea waren nog redelijk. Anna-Maja kan terugkijken op een uitstekend debut in het nationale team en Anne heeft het natuurlijk ook goed gedaan. Het viel me wel op dat de dames vaak nog hele en halve punten wisten te scoren waar de tegenstanders volgens de engines veel beter stonden.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.