Frank Clevers benoemd tot lid van verdienste van de KNSB

Afgelopen zaterdag ( 28 november) is Frank Clevers , oud-voorzitter van de Limburgse Schaakbond en oud-Bondsraadslid, door de Bondsraad benoemd tot lid van verdienste. Frank is hiermee, voor zover bekend, de eerste Limburger die deze eer te beurt valt. Jarenlang heeft Frank de Limburgse Schaakbond vertegenwoordigd op de Bondsraad.

Frank Clevers heeft een geweldige staat van dienst met meer dan 40 vrijwilligersjaren voor onze schaaksport. In 1972 raakte hij enthousiast voor het schaken door de tweekamp Spassky-Fischer. In de bioscoop is nu de prachtige film Pawn Sacrifice te zien waarvoor kaartjes zijn te winnen op onze site.

Onlangs stopte hij ook met zijn wekelijkse schaakrubriek. Hij heeft 1000 rubrieken gemaakt voor Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad. Deze rubrieken zijn ook gepubliceerd op de site van de Limburgse Schaakbond en zijn in het archief terug te vinden. Daarnaast heeft Frank ook in het bondsblad van de KNSB gepubliceerd en was hij jarenlang lid van de redactiecommissie. En natuurlijk was hij ook actief voor het bondsblad en de website van zijn Limburgse Schaakbond. Daarnaast was hij medeauteur van een aantal boeken, waaronder 75 jaren schaken in Limburg. Zie ook: Schrijven over schaken in Limburg

Hij is meer dan 20 jaar bestuurslid geweest van de Limburgse Schaakbond, waarvan ruim de helft als voorzitter. In 2005 werd hij tot erelid benoemd en recent tot erevoorzitter van de Limburgse Schaakbond. Zie ook: Limburg eert Frank Clevers.

Op de site van de Limburgse Schaakbond lezen we nog het volgende:

‘KNSB-voorzitter Eddy Schuyer sprak Clevers toe. Verwijzend naar de enkele jaren geleden gevoerde discussie in de Bondsraad over de niet-geregistreerde leden werd Clevers door de KNSB-voorzitter met een knipoog ‘de kampioen van de zwarte leden’ genoemd (Clevers verzette zich tegen de aanpak van de KNSB om alle clubs te verplichten om hun leden als bondslid aan te melden).’

Frank Clevers heeft deze KNSB-onderscheiding meer dan verdiend en hiermee verkeert hij nu in goed gezelschap. Dat hij het iets rustiger aan wil gaan doen is begrijpelijk, maar Frank kennende kan en zal hij het schaken niet loslaten.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.