Ab Scheel, liefhebber van de schaaksport

Ongeneeslijk Kees, gisteren de uitslag gehad. Dit bericht ontving ik eind juli van dit jaar van Ab. In september ontving ik dit verzoek van Ab: Vandaag staat in het AD Gouda een heel groot stuk over het OK. Wil jij dat voor mij downloaden. Half september bezocht ik Ab thuis om bij te praten. Vorige week sprak ik hem telefonisch en gaf hij aan dat het zeer slecht met hem ging. Gisteren kreeg ik te horen dat Ab overleden is.

Wanneer je dit zo achter elkaar op schrijft dan geloof je het eigenlijk niet. Enkele maanden nadat hij gehoord had dat hij ongeneeslijk ziek was, is hij overleden. Begin 2005 schreef hij mij na het overlijden van een kennis van ons “Het kan zo maar afgelopen zijn, dat zie je nu maar weer, blijven genieten en geen ruzie maken is mijn devies.

“Het kan zo maar afgelopen zijn”, “blijven genieten” en “geen ruzie maken”.

Hij genoot van zijn gezin, zijn familie, zijn vriendenkring en van zijn vele hobby’s. Ruzie maken? Dat was eigenlijk niet mogelijk. Met Ab kreeg je geen ruzie. Hij stond wel op zijn strepen, hij hield er niet van wanneer iemand zijn afspraken niet na kwam. Voor zijn vele vrijwilligerswerk is Ab koninklijk onderscheiden. “Koning Ab”, zoals ik hem soms noemde, was heel blij met deze onderscheiding.

Ab was gek op schaken. Hij hield ervan om toernooien te bezoeken. Speelde vaak mee, maar keek net zo lief. Als hij er dan toch was dan maakte hij gelijk maar wat foto’s. Later maakte hij ook video’s. Hoeveel mensen hebben er niet in de lens van Ab gekeken? Op websites van o.a. Messemaker 1847, de Rotterdamse Schaakbond en Schaaksite.nl zijn veel foto’s en video’s te vinden.

Ab organiseerde ook graag toernooien zoals het Groene Hart toernooi, het Open NK van Gouda en het Schaken Overdag toernooi. Hij hielp ook graag bij andere toernooien, het maakte niet uit wat hij moest doen, als er geholpen moest worden werd er geholpen. Zo was Ab, altijd behulpzaam. Niets was hem te veel. Alhoewel? Soms had hij er ver na middennacht genoeg van, dan stopte hij met verwerken van uitslagen van toernooien, het bijhouden van de RSB-site respectievelijk de Messemaker-site. Maar wat bleek dan? ’s Ochtends vroeg was hij gelijk begonnen om de klus af te maken. Op Ab kon je bouwen.

Hij heeft genoten van het leven. Helaas heeft dit leven korter geduurd dan wij dachten.

Vanaf het moment dat ik het plan had om de Schaaksite te beginnen heeft Ab enthousiast geholpen. Zijn bijdragen zijn onder andere hier te vinden.

Bedankt voor alles Ab. Ik mis je nu al.

Op de website van "zijn cluppie" is een In memoriam te lezen: ‘Kleine grote vriend’ is niet meer

De zwartwit foto is genomen door Fred Lucas tijdens het NK Rapid 2004 in Hellevoetsluis.

De twee foto’s van Ab met Hans Böhm, Frans Peeters en Harry Gielen zijn genomen tijdens het Tata toernooi in 2013 in Wijk aan Zee.

2 Comments

  1. Avatar
    56072 december 02, 2015

    Ook even stil van.Vast ben ik ook wel eens op de korrel genomen.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.