Deelnemers Tata Steel Challengers bekend

Jorden van Foreest, met 16 jaar de jongste Nederlandse grootmeester van dit moment, zal in januari zijn debuut maken op het Tata Steel Chess Tournament. Tata Steel heeft vandaag de lijst met deelnemers van de Tata Steel Challengers bekendgemaakt. Van Foreest is niet de jongste schaker die in januari in Wijk aan Zee speelt. Dat is de 15-jarige Amerikaan Samuel Sevian, die afgelopen januari als 14-jarige de vijfde plaats in de Tata Steel Challengers in de wacht wist te slepen. Het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 15 tot 31 januari 2016.

Jong talent Rusland en V.S.

“Ik ben zeer tevreden over de bezetting van de Tata Steel Challengers”, aldus Jeroen van den Berg, directeur van het Tata Steel Chess Tournament. “Het is een mooie mix van nationaliteiten en van jonge en ervaren schakers. Samuel Sevian uit de Verenigde Staten is een van de jonge schaaktalenten, die met zijn rating bijna de 2600-grens heeft bereikt. Hij zal het onder meer opnemen tegen de Rus Mikhail Antipov, die slechts drie jaar ouder is en inmiddels al regerend jeugdwereldkampioen. Ik ben ook heel benieuwd hoe Nederlands jongste grootmeester, Jorden van Foreest, presteert bij zijn eerste optreden in Wijk aan Zee.”

Naast schaaktalent uit zeven andere landen zal Van Foreest vier landgenoten tegenover zich vinden: Erwin l’Ami, Benjamin Bok, Miguoël Admiraal en Anne Haast. Admiraal won de toptienkamp tijdens het Tata Steel Chess Tournament 2015 en verdiende daarmee een plek in de Tata Steel Challengers 2016. Jan Timman heeft laten weten geen gebruik te maken van de uitnodiging om mee te spelen in de Tata Steel Challengers.

Drie vrouwen

Foto van Nederlands kampioene Anne Haast omringd door andere leden van het Nederlands Olympisch Schaakteam tijdens het Tata Steel Chess Tournament 2015.

Nederlands Kampioene Anne Haast doet voor de tweede maal mee aan het Tata Steel Chess Tournament. Naast het succesvol verdedigen van haar Nederlandse titel, wist ze dit jaar ook de nationale titel bij het rapidschaak te veroveren. Er debuteren twee andere vrouwelijke grootmeesters in Wijk aan Zee. De zeer sterke Chinese grootmeester Ju Wenjun maakt al enkele jaren deel uit van de Top 10 bij de vrouwen. Nino Batsiashvili (Georgië) is de tweede debutante.

Sterk deelnemersveld Tata Steel Challengers

Met een gemiddelde rating van 2570 is de tweede groep van het Tata Steel Chess Tournament beduidend sterker bezet dan de editie van 2015 (die een gemiddelde rating van 2554 had). Er doen spelers uit acht verschillende landen mee.

Deelnemerslijst Tata Steel Chess Tournament 2016, Tata Steel Challengers

Naam Land Rating
Liviu-Dieter Nisipeanu Duitsland 2675
Adhiban Baskaran India 2669
Eltaj Safarli Azerbeidzjan 2653
Alexey Dreev Rusland 2644
Erwin l’Ami Nederland 2628
Benjamin Bok Nederland 2594
Samuel Sevian Verenigde Staten 2578
Mikhail Antipov Rusland 2569
Nijat Abasov Azerbeidzjan 2556
Jorden van Foreest Nederland 2547
Ju Wenjun China 2543
Nino Batsiashvili Georgië 2498
Miguoël Admiraal Nederland 2438
Anne Haast Nederland 2390

4 Comments

 1. Avatar
  Zuid Limburg december 08, 2015

  Ik mis de naam van Dimitri toch eigenlijk wel. Waar is de tijd gebleven dat hij aan de hoofdgroep meedeed en we massaal vooraf gokten met welke kleur haar hij aan het bord zou verschijnen…

 2. Avatar
  wimw december 08, 2015

  Ik vind het prima als Dimitri de partijen van het Tata Steel op deze site van deskundig commentaar voorziet. Maar door zijn schaakprestaties in andere toernooien komt hij m.i. wel in aanmerking voor het nationale team bij het E.K. en W.K.

 3. Avatar
  Horscht december 10, 2015

  Ja, volgende keer:

  Giri

  l’Ami

  van Kampen

  Bok

  Reinderman

  En dan organiseren in Nederland, dan mag er ook nog een legendenteam meedoen:

  van Wely

  Sokolov

  Tiviakov

  Timman

  Peng

  Felrealistisch toch?!

 4. Avatar
  Johan Hut december 11, 2015

  Reinderman is toch ook een legende? En hij is ouder dan Van Wely.

  (Al scheelt het maar een paar maanden.)

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.