Ilyumzhinov (voorlopig?) teruggetreden als FIDE-president

FIDE meldt dat voorzitter Kirsan Ilyumzhinov:

FIDE:

"will withdraw from any legal, financial and business operations of FIDE until such time as Mr. Ilyumzhinov is removed from the Office of Foreign Assets Control sanction list"

.

Op 25 november stelde de US Treasury sancties in tegen Ilyumzhinov wegens vermeende transacties met de Syrische regering van Assad. De sancties houden in dat bezittingen van Ilyumzhinov in de Verenigde Staten bevroren kunnen worden en dat Amerikaanse staatsburgers maar beperkt zaken met hem mogen doen. In het diplomatieke spel tussen Rusland en Turkije na het neerschieten van een Russische vliegtuig door Turkije noemde de Turkse president Erdogan Ilyumzhinov bij naam als iemand die het Syrische regime van Assad ondersteunde.

De positie van Ilyumzhinov als FIDE-president was onmogelijk geworden. Hij treedt echter niet helemaal af, maar legt zijn taken neer voor zolang als hij op de sanctielijst staat. De verwachting is dat dat nog wel een tijdje kan duren. Vice-voorzitter Georgios Makropoulos neemt voorlopig zijn taken waar.

Overigens zijn de sancties ook zeer schadelijk voor Ilyumzhinovs zakelijke belangen.

Bronnen:

www.fide.com/component/content/article/1-fide-news/9254-statement-from-fide.html

chess24.com/en/read/news/ilyumzhinov-steps-down-from-role-as-fide-president

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.